Ο Τραμπ στο “κλουβί” του Ερντογάν: Δεν έχει ακυρώσει ακόμα την πρόσκληση στο Λευκό

Ο πρόεδρος Τραμπ προσεύχεται σε εκδήλωση στο East Room του Λευκού Οίκου. EPA, JIM LO SCALZO

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Όλοι οι φίλοι του στο Κογκρέσο, ακόμα και ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, που ακόμα τον στηρίζει στην υπόθεση της καθαίρεσης από το προεδρικό αξίωμα, του ζητούν να ακυρώσει την πρόσκληση στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου είναι καθορισμένη για την 13η Νοεμβρίου, παρά το γεγονός ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμα η σχετική ανακοίνωση. Άλλωστε, πως μπορεί να υποδεχθεί στον Λευκό Οίκο ένα ξένο ηγέτη ο οποίος έβαψε τα χέρια του με αίμα, και που ακόμα και σήμερα συνεχίζει την εθνοκάθαρση των Κούρδων.

Όχι ότι πολυνοιάζεται ο Πρόεδρος της Αμερικής… Αυτό βασικά του λένε όλοι. Ακύρωσε την πρόσκληση. Αλλά θα ακούσει τις λογικές συμβουλές τους, ή ο Ντόναλντ Τραμπ θα αρνηθεί και θα προτιμήσει να υποδεχθεί στον Οίκο του αμερικανικού λαού τον Ερντογάν;

Ο σημερινός πρόεδρος της Αμερικής, ως γνωστό, κάνει ακριβώς τα αντίθετα που του λένε όσοι έμειναν ακόμη να τον υποστηρίζουν. Χθες, π.χ. έγινε γνωστό ότι οι πιο στενοί του συνεργάτες, από τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο μέχρι τον παραιτηθέντα σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον, σταμάτησαν πολλές φορές λάθος ενέργειες του, που εξυπηρετούσαν την Τουρκία και τον Ερντογάν.

Όλα αυτά που είδαμε να ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια μας στις αρχές Οκτωβρίου προσπάθησε να τα επιβάλει μήνες πριν αλλά τον σταμάτησαν. Και όπως αποδείχθηκε, λίγο καιρό ξαποσταίνει και επιστρέφει δριμύτερος. Βρίσκεται τρία χρόνια, σχεδόν, στην προεδρία και μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει τίποτα το ορθό.

Είναι η επιτομή του απόλυτου λάθους. Έχουν περάσει 24 ώρες από το διπλό κτύπημα της αμερικανικής Βουλής στην Τουρκία και τον «φίλο του» Ερντογάν, αλλά ο πρόεδρος της Αμερικής δεν τοποθετήθηκε. Κατά τα άλλα είναι λαλίστατος, καθώς χθες έκανε πάλι πολλές αναρτήσεις με αποκορύφωμα την «παρασημοφόρηση» του σκύλου που καταδίωξε τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους.

Ολόκληρος Πρόεδρος της Αμερικής, ολόκληρος Λευκός Οίκος έπεσαν θύματα μίας πλάκας που έκανε γνωστός Αμερικανός κωμικός. Τι να πει κανείς για όλα τα άλλα σοβαρά θέματα με τα οποία ασχολούνται ο πρόεδρος και οι συνεργάτες του. Βέβαια, αν ο ίδιος ήθελε να αναρτήσει τον «παρασημοφορημένο» σκύλο στο Twitter, ποιος στο Λευκό Οίκο θα του έλεγε όχι. Πέραν του χαρακτήρα του, πέραν του ότι πιστεύει πως είναι αλάνθαστος, είναι ο Πρόεδρος της Αμερικής. Αποφασίζει και διατάζει.

Το θέμα της πρόσκλησης στον Ταγίπ Ερντογάν είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση και δεν πρέπει να την δει όπως όλα τα άλλα ζητήματα. Με ελαφρά τη καρδία… Η Αμερική «βράζει» από οργή και απέχθεια για τον Τούρκο Πρόεδρο. Πιστεύω ότι η πιο εντυπωσιακή σκηνή του δράματος στην Ολομέλεια της Βουλής ήταν η μαζική υπερψήφιση από τους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές και της αναγνώρισης της Αρμενικής Γενοκτονίας, και των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για την εισβολή στη Συρία και την εθνοκάθαρση των Κούρδων.

Ψήφισαν μαζικά και δεν σκέφτηκαν ούτε λεπτό, ότι ο στόχος των δύο ενεργειών της Βουλής ήταν μία χώρα που προστατεύει ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Αμερικής. Το αποτέλεσμα των δύο ψηφοφοριών ήταν και αποδοκιμασία για τον κ. Τραμπ.

Οι λόγοι είναι οι εξής:

  • Ενώ υποσχέθηκε στους Αμερικανο-Αρμένιους να υποστηρίξει την αναγνώριση δεν το έπραξε μέχρι τώρα. Είμαι βέβαιος ότι του χρόνου, επειδή είναι εκλογική χρονιά θα το πράξει, διότι θα κερδίσει τις ψήφους των Αμερικανών αρμενικής καταγωγής.

Δεν έχω καμία αμφιβολία. Επίσης, είναι αποδοκιμασία επειδή μόλις πριν από λίγες ημέρες ο ίδιος ο κ. Τραμπ απέσυρε τις κυρώσεις που είχε επιβάλει στην Τουρκία για την εισβολή της στη Συρία. Άρα, είναι φανερό, ότι δεν ήθελε με καμία δύναμη τη ψήφιση του νομοσχεδίου για να τιμωρηθεί η Τουρκία και ο Ταγίπ Ερντογάν. Και στα δύο θέματα, τον εγκατέλειψαν οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες.

Αυτό και μόνο πρέπει να τον προβληματίσει και να τον αναγκάσει να αλλάξει γραμμή αναφορικά με το Αρμενικό και την Τουρκία. Πρόκειται για βουλευτές που στο θέμα της καθαίρεσης τον υποστηρίζουν και έχουν βάλει το κεφάλι τους στον κορβά για τον κ. Τραμπ.

  • Εάν τελικά δεν ακυρώσει την επίσκεψη του κ. Ερντογάν, θα αντιμετωπίσει και αυτός την οργή όσων συγκεντρωθούν έξω από τον Λευκό Οίκο για να διαδηλώσουν εναντίον του προέδρου της Τουρκίας. Θα πραγματοποιηθεί μία μεγάλη διαδήλωση διότι μαζί με τους Κούρδους θα διαμαρτυρηθούν οι Έλληνες, οι Αρμένιοι, οι Εβραιο-Αμερικανοί, ενώ θα συμμετέχουν και οι χριστιανικές οργανώσεις. Έχουν υποσχεθεί πως θα δημιουργήσουν «κόλαση» για τον κ. Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Αμερικής πρέπει να μετρήσει επίσης ότι ο προεκλογικός αγώνας ξεκίνησε. Η φιλία του με τον Ερντογάν δεν είναι ένα «σέξι» στόρι για τους Αμερικανούς ψηφοφόρους. Μπορεί να έχει εξασφαλίσει την «έξωθεν» βοήθεια στις εκλογές, όπως και το 2016, αλλά απαιτούνται και οι ψήφοι των Αμερικανών πολιτών…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ο γνωστός αρουραίος του Διαδικτύου κρύβεται σε μοναστήρι για να μην παραλάβει την μήνυση. Όπου και να κρυφτεί οι αρχές θα τον ανακαλύψουν…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *