Ο τσαμπουκάς του προέδρου Αναστασιάδη και η αστοχία του

Κυπριακό διαβατήριο. Φώτο Απόψεις

Του ΣΠΥΡΟΥ ΠΕΤΟΥΣΗ

Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) για ανάκληση διαβατηρίου από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ είναι άστοχη, αχρείαστη και λανθασμένη για τους πιο κάτω λόγους:

Το κίνητρο και ο στόχος του κ. Αναστασιάδη στην λήψη της απόφασης ήταν να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από την αποτυχημένη πολιτική του στο κυπριακό και τις βαρύτατες ευθύνες του για τα αποτελέσματα της, με την κατάθεση λύσης δύο κρατών από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης και την έναρξη του εποικισμού της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων παρά τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας(ΣΑ). Επένδυσε σκόπιμα στην εισήγηση κάποιων κομμάτων της αντιπολίτευσης που ταύτισε με την απόφαση του και απέφυγε τη κριτική τους.

Η αστοχία της απόφασης είναι ότι θα έχει μηδενικό συμβολικό αποτέλεσμα και απλά θα ικανοποιήσει εσωτερικά μια μερίδα του λαού που νιώθει απογοητευμένη με  το αδιέξοδο, την στασιμότητα και την αμηχανία της Κυβέρνησης. Από την άλλη δίνεται μια βολική πάσα στην άλλη πλευρά για να κτίσει στην αδιαλλαξία της. Η ανάκληση του διαβατηρίου του δεν αναιρεί το γεγονός ότι ο Τατάρ είναι ο εκλεγμένος ηγέτης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας με τον οποίο θα παρακαθήσει σε συνομιλίες ο πρόεδρος μας. Ο συμβολισμός της απόφασης της ΚΔ είναι ότι δεν αναγνωρίζει τον Τατάρ ως εκλεγμένο ηγέτη και για αυτόν το λόγο του στερεί το ταξιδιωτικό του έγγραφο για να επισκεφθεί την Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο. Όμως δεν αντιλαμβάνεται ο μάγκας πρόεδρος μας ότι με την αχρείαστη αυτή ενέργεια μας τον διευκολύνουμε από το στρίμωγμα και την αντιπαράθεση του με τα ψηφίσματα του ΣΑ. Η χρονική στιγμή της ανάκλησης διαβατηρίων είναι η πλέον ακατάλληλη για τον πρόεδρο Αναστασιάδη ο οποίος μαζί με το υπουργικό του συμβούλιο βρίσκεται στο στόχαστρο της ευρωπαϊκής επιτροπής για το σκάνδαλο των 6500 “χρυσών” διαβατηρίων από τα οποία τα μισά ήταν παράνομα στην έρευνα Νικολάτου.

Τον τσαμπουκά του ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα μπορούσε να τον βγάλει με το να επιμένει να μην συμμετάσχει στην άτυπη πενταμερή χωρίς εκ των προτέρων να ξεκαθαρίζεται η βάση λύσης σύμφωνα με τα ψηφίσματα και τους όρους εντολής του ΣΑ. Θα μπορούσε επίσης να μην αποδεχθεί νέα άτυπη πενταμερή για τους ίδιους λόγους. Ο τσαμπουκάς του θα είχε συνέχεια εάν στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ασκούσε βέτο στην μελλοντική αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με τον εκσυγχρονισμό της σε τεχνικό επίπεδο και απαιτούσε από την Ελλάδα να πράξει το ίδιο.

Δυστυχώς ο πρόεδρος έχει καταφέρει πάλι να συμπαρασύρει την πολιτική ηγεσία σε μια άσκοπη, άκαρπη και ανώφελη συζήτηση χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. Το όλο θέμα δεν είναι νομικό παρά μόνο πολιτικό και επικοινωνιακό. Ο παρορμητισμός της αντίδρασης μας δεν αφήνει περιθώρια για πολιτική ωριμότητα, σοφία και μέτρο στις αποφάσεις μας. Εύχομαι η διεθνής κοινότητα να δεχθεί αυτό τον τρόπο(νταηλίκια) αντίδραση μας με επιείκεια.

Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΔΗΚΟ
Eur IN, CEng FIET, Comer FCMI

Προσωπικό Bloghttp://spyrospetousis.blogspot.com: spyrospetousis.blogspot.com

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *