Οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι δεν επιβάλλουν κυβερνήσεις: Ο ελληνικός λαός ψηφίζει…

File Photo: Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ) και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Α) στην Ολομέλεια της Βουλής. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η παραφιλολογία και η συνωμοσιολογία για τις προτιμήσεις των Αμερικανών στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές -όποτε και αν γίνουν αυτές- αποτελεί «εθνικό σπορ» για πολλούς συναδέλφους στην Ελλάδα, οι οποίοι συνεχίζουν μία «παράδοση» πολλών ετών.

Οι παλαιότεροι από τη δεκαετία του ’60, που χαρακτηρίστηκε από την αποστασία -τώρα έγινε συνήθεια- και τη δικτατορία, μέχρι και θα έλεγα το 2000, συνήθιζαν να δημοσιεύουν και δημοσκοπήσεις, που υποτίθεται έκαναν οι Αμερικανοί, και οι οποίοι -ως εκ θαύματος- έπεφταν πάντα μέσα (στο αποτέλεσμα). Ήταν περίεργο όλο το σκηνικό, αλλά -οι νεότεροι πιστέψτε με- την επομένη των εκλογών το μοτίβο ήταν το ίδιο: Πρόβλεψαν με ακρίβεια το αποτέλεσμα οι Αμερικανοί.

  • Νέος δημοσιογράφος τότε, τον Ιούνιο του 1985, και εργαζόμενος για τη Μεσημβρινή βρέθηκα υπό πίεση για να έχουμε στην εφημερίδα τη δημοσκόπηση των Αμερικανών για εκείνες τις εκλογές που κέρδισε πάλι ο Ανδρέας Παπανδρέου με αντίπαλο τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Τηλεφώνησα, λοιπόν, σε ένα αξιωματούχο με τον οποίο μιλούσα τότε και ο οποίος έγινε μετά μεγαλοδιπλωμάτης, και τον παρακάλεσα να με βοηθήσει.

Και ο άνθρωπος μου είπε το «μυστικό». Ότι δεν κάνουν δικά τους γκάλοπ και ότι παίρνουν όλες τις δημοσκοπήσεις που γίνονται -όλες ανεξαιρέτως- τις μελετούν, τις αναλύουν και τις στέλνουν από την αμερικανική πρεσβεία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Παλαιότερα έκαναν και μία πρόβλεψη με βάση την ανάλυση όλων των δημοσκοπήσεων. Τώρα δεν γνωρίζω αν το κάνουν.

Σίγουρα, όλες οι μεγάλες δυνάμεις -συμπεριλαμβάνουμε πλέον σ’ αυτές την Κίνα και την Ευρώπη- επιδιώκουν να εκλέγονται φιλικές κυβερνήσεις στις διάφορες χώρες για να εξυπηρετούνται τα συμφέροντά τους. Είναι λογικό και αναμενόμενο. Χρησιμοποιούν διάφορους τρόπους, αλλά είμαι βέβαιος πως στην εποχή που ζούμε ούτε πραξικοπήματα μπορούν να κάνουν ούτε να νοθεύσουν το εκλογικό αποτέλεσμα -και αναφέρομαι στις Δημοκρατίες, όχι σε καθεστώτα όπως αυτό της Βενεζουέλας. Άρα οι τρόποι είναι νόμιμοι, εκτός αν αποδειχθεί ότι η Ρωσία είχε επηρεάσει με τους εκπαιδευμένους χάκερς της το αποτέλεσμα και των αμερικανικών εκλογών. Αν αποδειχθεί κάτι τέτοιο πρέπει να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά και να παραδοθούμε.

  • Μιλώντας σοβαρά και αληθινά: Ποιον εκ των δύο ηγετών θα προτιμούσαν οι Αμερικανοί για να κυβερνήσει την Ελλάδα; Τον κ. Αλέξη Τσίπρα ή τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη; Ο πρώτος εξυπηρετεί την υπερδύναμη στον υπερθετικό βαθμό. Ο δεύτερος μίλησε εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών, εναντίον της ανανέωσης των αμερικανικών F-16 και λίγο-πολύ ανεξαρτητοποιείται -ή αυτό δείχνει- από την Αμερική.

Ο καθένας είναι εύκολο να εξάγει τα συμπεράσματά του… Πάντως, οι Αμερικανοί διπλωμάτες τηρούν με σεβασμό την εντολή που έλαβαν για «καμία ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας»… Και σίγουρα ο ελληνικός λαός ψηφίζει, δεν ψηφίζουν ούτε αποφασίζουν οι Αμερικανοί στις κάλπες. Οπότε ας μην κατηγορούμαι και για τις εκλογικές μας επιλογές, τις ξένες δυνάμεις.

Ένα άλλο ερώτημα που τίθεται είναι εάν οι Αμερικανοί -διαρρέοντας το όνομα ενός ηγέτη που “τους κάνει τη δουλειά”, όπως υποστηρίζουν οι αντίπαλοί τους- επηρεάζουν την κοινή γνώμη. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι η μάζα ψηφίζει σύμφωνα με τις επιταγές της Ουάσιγκτον, της Μόσχας ή του Πεκίνου και των Βρυξελλών.

Όμως, αυτό που θα μπορούσε να κάνει μία μεγάλη δύναμη για να επηρεάσει τις εκλογές σε οποιαδήποτε χώρα, είναι να ελέγξει τα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα. Δεν χρειάζεται καν τους χάκερς… Και αυτό πρέπει να μας ανησυχεί.

Πάντως, εάν υποθέσουμε ότι η Ρωσία επέβαλε τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην Αμερική, όπως άρχισαν να υποστηρίζουν δειλά πρώην αξιωματούχοι, τότε οι λαοί είναι άξιοι της μοίρας τους. Ψηφίσουν δεν ψηφίσουν θα εκλέγονται στις χώρες αυτοί που επιλέγουν οι δυνατοί της γης ή οι διάφοροι Σόροι…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *