Οι δύο όψεις του νομίσματος: Η οικονομία και γενικότερα η ζωή στην Κύπρο θα πρέπει  να βελτιωθούν μέσα από την καθημερινότητα

Το Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου. Φωτογραφία ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Του ΜΙΧΑΛΗ ΔΑΜΙΑΝΟΥ

Δεν είναι η πρώτη φορά που νιώθουμε πραγματικά την ανάγκη να υποδείξουμε πως αυτό που έχει την ύψιστη σημασία σε μια σύγχρονη κοινωνία, είναι η ευημερία των ανθρώπων και όχι των αριθμών. Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να επαναλάβουμε αυτή τη διαχρονική θέση, είναι τα αποτελέσματα της έρευνας κοινής γνώμης που πραγματοποιήθηκε παράλληλα στα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ αλλά και στις 5 υποψήφιες για ένταξη χώρες, καλύπτοντας δημογραφικά τον πληθυσμό, ηλικίας 15 ετών και άνω.

  • Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που καταγράφει το Ευρωβαρόμετρο αναφορικά με την Κύπρο και πιο συγκεκριμένα οι απόψεις της κοινής γνώμης για την κατάσταση της οικονομίας και γενικότερα για τη ζωή στη πατρίδα μας.

Όσον αφορά την παρούσα κατάσταση στην Κύπρο, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, ποσοστό 57%, θεωρεί πως είναι κακή, σημειώνοντας αύξηση 14% σε σχέση με τις μετρήσεις που έγιναν την περασμένη Άνοιξη. Το ποσοστό αυτό είναι και το έβδομο πιο ψηλό ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Επιπλέον, ακόμη πιο ψηλό είναι το ποσοστό, αγγίζει το 62%, των ερωτηθέντων, που θεωρεί κακή την κατάσταση της οικονομίας, με τα ποσοστά να καταγράφουν ανοδική τάση σε σχέση με τις προηγούμενες μετρήσεις.

Μια εντελώς διαφορετική εικόνα, από αυτή που καταγράφει το Ευρωβαρόμετρο, επιχειρεί να παρουσιάσει η Κυβέρνηση μετά τα διαδοχικά οικονομικά κτυπήματα, με τελευταίο την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Η Κυβέρνηση προτάσσει την είσοδο στις διεθνείς αγορές και την έκδοση ομολόγου. Σπεύδει, επίσης, να επικαλεστεί τις αναβαθμίσεις που τυγχάνει η κυπριακή οικονομία από διεθνείς οίκους αξιολόγησης, για να παρουσιάσει μια εικόνα βελτίωσης προς τους πολίτες. Χωρίς να μηδενίζουμε αυτά τα αποτελέσματα, θα πρέπει να σημειώσουμε πως αυτά δεν είναι η πραγματική εικόνα, ούτε η πραγματική οικονομία, αλλά και ούτε και η πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο.

Όπως είδαμε στα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου, η καθημερινότητα του Κύπριου πολίτη και η εικόνα που σχηματίζει ο ίδιος για τη σημερινή κατάσταση στην Κύπρο, καμία σχέση δεν έχει με τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών, ούτε και με τις μαθηματικές πράξεις που κάνει η Κυβέρνηση. Οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει, τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και γενικότερα την κυβέρνηση. Με λόγια και απλές εξαγγελίες τίποτα δεν αλλάζει.

  • Η οικονομία και γενικότερα η ζωή στην Κύπρο θα πρέπει να βελτιωθούν μέσα από την καθημερινότητα. Δηλαδή να νιώσουν τη βελτίωση οι ίδιοι οι πολίτες, τα ίδια τα νοικοκυριά. Οτιδήποτε άλλο είναι απλά μαθηματικά.

Ας προσεγγίσει λοιπόν η Κυβέρνηση με πράξεις και όχι με θεωρίες και αριθμητικές αλχημείες κι ας μελετήσει σοβαρά τα ευρήματα ερευνών, όπως το Ευρωβαρόμετρο, για να αντιληφθεί τις πραγματικότητες. Αυτή άλλωστε είναι η αποστολή της εκάστοτε Κυβέρνησης, να κατεβαίνει στη βάση, να αφουγκράζεται και να ενεργεί όπως απαιτούν οι ανάγκες της κοινωνίας.

  • Αντιπρόεδρος ΔΗΚΟ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *