Oι «κατασκηνωτές» και η ανευθυνότητα των αρμοδίων…

Από εκδήλωση της Κίνησης «Save Akamas / Save Cyprus», με σκοπό την προστασία της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Φωτογραφία philenews

Του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΤΣΙΜΙΛΛΗ

Σε ποδοσφαιρικούς και λοιπούς αθλητικούς αγώνες που διαιτητεύονται, δεν είναι σπάνιο για τον διαιτητή, έχοντας αντιληφθεί πως ένα λάθος του αδίκησε τη μια ομάδα, να σπεύδει στην πρώτη ευκαιρία να κάνει και δεύτερο λάθος ευνοώντας την πρότινος αδικημένη ομάδα ώστε να υπάρξει …δικαιοσύνη.

  • «Ο μύθος δηλοί» πως δυο λάθη δεν κάνουν ένα σωστό μια και το δεύτερο δεν διορθώνει το πρώτο ούτε σημαίνει πως με μια τέτοια αλχημεία επέρχεται δικαιοσύνη. Πώς μας προέκυψε, όμως, τούτη η ιστορία την ώρα που ο τίτλος αλλού μας προετοίμασε πως θα μας πάρει;

Νωρίτερα, τον Ιούλιο, είχαμε τα ρεζιλίκια στην παραλία της Αργάκας με τοπικούς παράγοντες να το παίζουν δερβέναγες και να αμφισβητούν το δικαίωμα πρόσβασης και παρουσίας της διεθνούς ομάδας μελετητών για την προστασία των χελωνών. Μέχρι που και ο προστατευτικός ομοχώριός τους πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος αναγκάστηκε να τους επιπλήξει!

Άλλωστε, τώρα που εξέλιπαν οι «εισβλητικές» ακακίες, υπάρχει …διαφάνεια με όσα συμβαίνουν στην εκεί παραλία. Έτσι είναι που την παθαίνουν τα χελωνάκια βλέποντας κι αυτά όσα γίνονται στη στεριά, ιδιαίτερα τα αποπροσανατολιστικά για τα ίδια, βραδινά φώτα. Τώρα, λοιπόν, ήρθε η ώρα να αναδειχθεί το διαχρονικό πρόβλημα με τους ανεξέλεγκτους «κατασκηνωτές» που μάλιστα έπαιξε όχι μόνο μια φορά στα τηλεοπτικά δελτία.

Δεν μπήκαν τυχαία τα εισαγωγικά στους κατασκηνωτές. Ο όρος προϋποθέτει οργανωμένο κατασκηνωτικό χώρο, με τις αναγκαίες, επαρκείς και συντηρούμενες υποδομές υγιεινής, εστίασης, διαχείρισης σκουπιδιών και αποβλήτων με καταβολή, αυτονόητα, ενός προσιτού τέλους – λογικό αντίτιμο για τις υπηρεσίες που προσφέρονται για το ενοίκιο του χώρου και το δικαίωμα χρήσης των εγκαταστάσεων. Και όλα αυτά σε περιοχή όπου μια τέτοια χρήση να επιτρέπεται από τη νομοθεσία. Στην ίδια περιοχή, υπάρχει ο πολύ ενδιαφέρων κατασκηνωτικός χώρος της Πόλης Χρυσοχούς που θα μπορούσε μάλιστα να αναβαθμιστεί για να ανταποκρίνεται πληρέστερα στις αυξημένες ανάγκες του Αυγούστου…

Προφανώς, δεν μπορείς να στήνεις ένα αντίσκηνο στην παραλία ή ένα τροχόσπιτο ή όποιο άλλο πρόχειρο πλην μονιμοποιούμενο κατασκεύασμα, κουβαλώντας ολόκληρο το νοικοκυριό σου, αφήνοντάς το μάλιστα εκεί ολόχρονα για να μη σου πιάσει άλλος μέχρι του χρόνου τη συγκεκριμένη χαρουπιά.

Το αισθητικό πρόβλημα ορατό, πλην όμως όχι το σοβαρότερο… Κι όλα αυτά δωρεάν, παρόλο που κι ο δημόσιος χώρος δεν σου ανήκει – ανήκει σε όλους! Για την περιοχή κοντά στα Λουτρά της Αφροδίτης η παρανομία επιβεβαιώθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου, χρόνια πριν. Το διάταγμα που εκδόθηκε τότε για απομάκρυνση όλων των «υποστατικών» και ποικίλων κατασκευών ουδέποτε εφαρμόστηκε. Ουδείς αρμόδιος, κεντρική εξουσία ή τοπική Αρχή, εξήγησε γιατί αυτή η «αμέλεια».

  • Εδώ είναι τώρα που (ξαν)αρχίζει η ιστορία με τον διαιτητή. Βγήκαν οι αρμόδιοι να μας πουν πως βρέθηκε η λύση – τόσα χρόνια αυτή έψαχναν! Θα δημιουργηθεί, λέει, κατασκηνωτικός χώρος, λίγο παρακάτω, σε τεμάχιο τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας με τρόπο που, κατά ισχυρισμό των Φίλων του Ακάμα και της Οικολογικής Κίνησης, παραβιάζει σειρά νομοθεσιών (της Κυπριακής Δημοκρατίας, όχι του …Μαυρικίου).

Οι Φίλοι του Ακάμα και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν επανειλημμένα καταγγείλει την απαράδεκτη κατάσταση με τη ανεξέλεγκτη και επιβλαβή για το περιβάλλον (και τα δικαιώματα των υπολοίπων) «κατασκήνωση» στην περιοχή των Λουτρών της Αφροδίτης. Η για τόσα χρόνια παράλειψη εφαρμογής δικαστικής απόφασης αποτελεί παρανομία εκ μέρους της διοίκησης η οποία ουδόλως αθωώνεται ούτε και μπορεί να δικαιολογήσει μεθοδεύσεις για δημιουργία στην ίδια περιοχή κατασκηνωτικού χώρου, κατά παράβαση νομοθεσιών (Περιοχή Προστασίας της Φύσης και περιοχή Narura2000), όπως ισχυρίζονται περιβαλλοντικές οργανώσεις προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη. Λόγω ακριβώς αυτού του γεγονότος, δεν αναφέρονται επί του παρόντος περισσότερα…

Μια και το ‘φερε η κουβέντα, τι θα γίνει με την πληθώρα των παρανομιών στον Ακάμα, σε παραλίες προστατευμένες και πρακτικά απροστάτευτες, σε φαράγγια, σε κατασκευές, στα μονοπάτια με τα ποικίλα οχήματα; Ακόμα κι αν τις «συνηθίσαμε» (δαμαί εν Κύπρος!), δεν μπορούν να κρυφτούν!

 ktsimillis@cytanet.com.cy

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *