Οι «κορωνοϊοί» μας

Το οδόφραγμα της Δερύνειας. ΚΥΠΕ, Κάτια Χριστοδούλου

Της ΛΟΡΙΑΣ ΜΑΡΚΙΔΗ

Το ότι η κατεχόμενη από την Τουρκία περιοχή της Κύπρου είναι ξέφραγο αμπέλι, άντρο της τουρκικής μαφίας και καταφύγιο εγκληματικών στοιχείων είναι τοις πάσι γνωστό. Το γεγονός ότι ο Μουσταφά Ακιντζί έχει τεθεί στο περιθώριο από την Άγκυρα είναι επίσης ηλίου φαεινότερο.

Μετά το προσωρινό κλείσιμο τεσσάρων από τις οκτώ διόδων από και προς τις κατεχόμενες περιοχές, ως προληπτικό μέτρο προς αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ο οποίος ραγδαία εξαπλώνεται στον τόπο μας, οι εγκάθετοι της Άγκυρας έκλεισαν δύο διόδους. Ο κ. Ακιντζί το πληροφορήθηκε από τις εφημερίδες. Όπως και για τις στρατιές των παράτυπων μεταναστών που διοχετεύονται μέσω των κατεχομένων!

Θα ανέμενε κάποιος από τη μικρή εκείνη ομάδα που έσκιζε τα ιμάτιά της στο οδόφραγμα της Λήδρας, ενάντια στην απόφαση της Κυβέρνησης για προσωρινό κλείσιμο των τεσσάρων διόδων, να κατέβει στους δρόμους και να διαμαρτυρηθεί για την ενέργεια των κατοχικών δυνάμεων. Θα ανέμενε, επίσης, να ακούσει από την αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ, κ. Σπέχαρτ, και την Ειρηνευτική Δύναμη ανησυχίες παρόμοιες με εκείνες που εκφράσθηκαν στην ανακοίνωση που εξέδωσαν, καθ’ υπέρβασιν των όρων εντολής τους και σε μια πρωτοφανή για τα διπλωματικά θέσμια ενέργεια για το κλείσιμο των τεσσάρων οδοφραγμάτων.

Η στάση των ίσων αποστάσεων και του ποντιοπιλατισμού που τηρούσαν, εις βάρος αυτού του τόπου, η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών και οι αντιπρόσωποί της, διαφοροποιήθηκε με την υιοθέτηση αρνητικής στάσης έναντι της Κύπρου και προσέγγισης των τουρκικών θέσεων.

Η απουσία αντίδρασης από μέρους της Ειρηνευτικής Δύναμης στις τουρκικές παράνομες ενέργειες εντός του εδάφους που αποκαλείται «νεκρή ζώνη» και στο οποίο προσωρινά ασκεί έλεγχο η Ειρηνευτική Δύναμη προκαλούν τα αισθήματα του λαού. Περαιτέρω, η συμπερίληψη στις εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, που συντάσσονται στη Λευκωσία, ασήμαντων «αμαρτιών» της ε/κ πλευράς ενώ κραυγαλαία παραλείπονται σοβαρές έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και των εδώ εγκάθετών της μόνο αγανάκτηση προκαλούν. Δεν διαφεύγει, επίσης, της προσοχής και η προσπάθεια από μέρους τους για δημιουργία δικοινοτικών θεσμών ως υποκατάστατο της κρατικής εξουσίας.

Ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, το Διεθνές Δίκαιο και τα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας αναμένεται να είναι η βάση του modus operandi της Ειρηνευτικής Δύναμης και των αντιπροσώπων της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών.

Σε μια δύσκολη αν όχι τραγική περίοδο για την Κύπρο και τον λαό της λόγω της εμφάνισης και ταχείας εξάπλωσης του κορωνοϊού, η μόνη μας έγνοια είναι να ληφθούν και εφαρμοσθούν τα μέτρα εκείνα ώστε να μην υπάρξουν απώλειες ζωών. Έγνοια μας είναι η επιβίωσή μας σε αυτόν τον τόπο.

*Πρέσβης ε.τ. 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *