Οι κυρώσεις είναι μονόδρομος εάν ο Ερντογάν δεν αλλάξει γνώμη: Όλα παίζονται πια…

President of Bolivia Evo Morales (L) shaking hands with Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) at the Presidential palace in Ankara, Turkey. EPA, TURKISH PRESIDENT OFFICE HANDOUT

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Οι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου βάζουν αυτές τις μέρες τις τελευταίες πινελιές σε ένα κείμενο, που θα περιλαμβάνει το πακέτο κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, στο πλαίσιο του νόμου CAATSA, που αφορά τους εχθρούς της Αμερικής.

Ο νόμος βασικά ψηφίστηκε για να αντιμετωπιστούν η Ρωσία, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και άλλες εχθρικές χώρες προς τις ΗΠΑ.

Οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι υποχρεωμένοι από νόμο που ψήφισε το Κογκρέσο, να παραδώσουν μέχρι το τέλος του μήνα αυτόν τον κατάλογο με τις κυρώσεις, που αν επιβληθούν αναμένεται να σαρώσουν την τουρκική οικονομία και να διαλύσουν την πολεμική βιομηχανία της Τουρκίας, αφού θα ακυρωθεί η παραγγελία για εξαρτήματα των F-35 ύψους 14 δις. δολαρίων.

  • Με βάση την μέχρι στιγμής εμπειρία, και εφόσον η Τουρκία συνεχίσει να επιμένει στην εγκατάσταση του ρωσικού συστήματος S-400, οι κυρώσεις θα αφορούν και πολιτικά πρόσωπα, αλλά -σε επόμενο στάδιο- και εφόσον η Άγκυρα συνεχίσει να μην συμμορφώνεται- και συγγενείς του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Ως γνωστόν, η προεδρική οικογένεια θεωρείται ότι κυριαρχείται από τη διαφθορά. Οι αμερικανικές υπηρεσίες υπολογίζουν την περιουσία του Τούρκου Προέδρου στο 1,5 δις. δολάρια. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ένας εκ των υιών του, ο Μπιλάλ, είναι ιδιοκτήτης τάνκερ χωρίς να έχει εργαστεί ποτέ στη ζωή του.

Οι σχέσεις της Τουρκίας και της Αμερικής επιδεινώθηκαν περαιτέρω μετά την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στη Μόσχα, όπου έδωσε ρεσιτάλ πίστης στη Ρωσία, στην παρουσία του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Όλες οι πληροφορίες που συνέλλεξαν οι αμερικανικές υπηρεσίες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο δρόμος που επέλεξε ο Τούρκος Ερντογάν -με ευθύνη του- δεν έχει επιστροφή, αν και μικρές ομάδες γραφειοκρατών στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχουν σταματήσει να ελπίζουν σε αλλαγή της στάσης του κ. Ερντογάν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *