Οι λυκοφιλίες Βλαντιμίρ και Ταγίπ και το απύθμενο θράσος του Ερντογάν

Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) and Russian President Vladimir Putin (C) review honor guards during a welcome ceremony at the Presidential Palace in Ankara, Turkey, EPA, TUMAY BERKIN

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η σχέση «λυκοφιλίας» Πούτιν και Ερντογάν, είναι αποτέλεσμα των πολλών οικονομικών κι άλλων συμφερόντων που ενώνουν τους ηγέτες Ρωσίας και Τουρκίας. Τους χωρίζουν, όμως, μια σειρά άλλα ζητήματα στρατηγικής σημασίας οι σχέσεις τους λειτουργεί κάποτε όπως το σκοτσέζικο ντους. Από τη μια συνεργάζονται ( S-400, αγωγός, Συρία) και από την άλλη επιλέγουν αντίθετες όχθες ( Λιβύη).

  • Οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Ρωσίας εγκαινίασαν χθες  τη διπλή γραμμή φυσικού αερίου που συνδέει τις χώρες τους, ανοίγοντας μια νέα πορεία εξαγωγών για το ρωσικό φυσικό αέριο στην Τουρκία και την Ευρώπη.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Gazprom ο TurkStream είναι ένας νέος αγωγός εξαγωγής αερίου που εκτείνεται από τη Ρωσία στην Τουρκία κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας. Ο πρώτος αγωγός του αγωγού προορίζεται για Τούρκους καταναλωτές, ενώ ο δεύτερος αγωγός θα παραδώσει φυσικό αέριο στη νότια και νοτιοανατολική Ευρώπη. Η πρώτη και η δεύτερη σειρά της TurkStream θα έχουν χωρητικότητα παραγωγής 15,75 δισ. Κυβικών μέτρων έκαστη.

Ο αγωγός φυσικού αερίου Turkstream βρίσκεται σε ακτίνα πάνω από 930 χιλιόμετρα από το CS Russkaya, κοντά στην Anapa, κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας, μέχρι την τουρκική ακτή, με μια χερσαία γραμμή για τη διέλευση φυσικού αερίου να τοποθετείται στα σύνορα της Τουρκίας με γειτονικές χώρες.

Ο «Turkish Stream 2» αντικαθιστά τον «South Stream» και θα περνάει μέσω Βουλγαρίας, Ουγγαρίας και Σερβίας, μεταφέροντας φυσικό αέριο από τη Ρωσία προς τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

  • Κατά την τελετή των εγκαινίων, ο Ερντογάν δεν απέφυγε τον πειρασμό και ενώπιον του Ρώσου ομόλογού του επανέλαβε τις γνωστές επεκτατικές του επιδιώξεις. Ανέφερε πως «ο μοναδικός σκοπός των δραστηριοτήτων μας για εξερεύνηση υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η προστασία των συμφερόντων της χώρας μας και της ‘’ΤΔΒΚ’’. Όπως επαναλαμβάνουμε σε κάθε ευκαιρία, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να υλοποιηθούν σχέδια που αποκλείουν τη χώρα μας στην Ανατολική Μεσόγειο»,

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, δήλωσε  από την πλευρά του εξής: «Με τα εγκαίνια του Turk Stream οι τροφοδοτούμενοι από το βορρά και την ανατολή τουρκικοί αγωγοί θα γίνουν πλέον απολύτως απαραίτητοι για τις διεθνείς αγορές.»

Το δώρο Ταγίπ στον Βλαντιμίρ

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόσφερε στον Ρώσο ομόλογό του βιβλίο για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης που εξέδωσε η Διεύθυνση Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας. Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, που αναμετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο,  το βιβλίο με τίτλο “Στρατηγικό βήμα στην εξίσωση στην ανατολική Μεσόγειο: Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης” που εκδόθηκε στα αγγλικά και στα τουρκικά, περιλαμβάνει κεφάλαια όπως “Η γεωπολιτική σημασία της ανατολικής Μεσογείου”, “Προοπτικές υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο”, “Η θέση της Τουρκίας για το θέμα της ανατολικής Μεσογείου”, “Η στάση της ΕΕ, της Ελλάδας και της ‘ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου’ για την ανατολική Μεσόγειο” και “Μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης”.

Το προπαγανδιστικό εγχειρίδιο του καθεστώτος Ερντογάν αναφέρεται και στις τουρκικές επιδιώξεις στην Κύπρο. Γίνεται αναφορά στη στρατηγική σημασία της ανατολικής Μεσογείου από το παρελθόν μέχρι σήμερα. Περαιτέρω αναφέρεται σε ‘νομιμότητα των δικαιωμάτων  του ψευδοκράτους και της Τουρκίας καθώς και σε ‘αθέμιτες κινήσεις’ της ΕΕ, της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις Ελλάδας. Στο βιβλίο γίνεται αναφορά στη διαδικασία υπογραφής της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης!

Είναι σαφές πως για τον Ερντογάν, τα πάντα περιστρέφονται γύρω από την επεκτατική του πολιτική. Επιχειρεί να βρει συμμάχους και ρίχνει γέφυρες ακόμη και προς εκείνους που δεν επενδύουν στις επιδιώξεις του. Προφανώς και ο Πούτιν δεν έχει εμπιστοσύνη στον Ερντογάν, τον εξυπηρετεί όμως να τον χρησιμοποιεί, να τον έχει από κοντά. Προπαντός να δημιουργεί ρήγματα στις σχέσεις του με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *