Οι πολίτες κομπάρσοι στο σόου τους

File Photo: Πόντιουμ της Κυπριακής Δημοκρατίας Φωτογραφία ΚΥΠΕ

Της ΤΩΝΙΑΣ ΣΤΑΥΡΙΝΟΥ

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της δημοκρατίας είναι να εισακούεται η φωνή των πολιτών και να ενσωματώνονται στις αποφάσεις του κράτους οι προσδοκίες, οι ανησυχίες και κυρίως τα δικαιώματά τους. Όταν οι πολίτες αντιμετωπίζονται ως ενοχλητικά παράσιτα πάνω στο παχουλό σώμα της εξουσίας, η δημοκρατία αυτοακυρώνεται.

Στον τόπο μας οι πολίτες αντιμετωπίζουν ένα ευρύτατο φάσμα αδικίας, υποτίμησης και εξευτελισμού της αξιοπρέπειάς τους, βιώνοντας την ακραία ανισότητα σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας. Από τα πιο απλά, όπως το να πάρεις ένα τηλέφωνο σε μια υπηρεσία για το επίδομα σου και να σηκώσουν το τηλέφωνο για να σε εξυπηρετήσουν, μέχρι τα μεγάλα, όπως το να διωχθούν οι ένοχοι για τα σκάνδαλα.

Αυτές τις μέρες, μαθαίνουμε ότι οι όποιες ευθύνες εγείρονται για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, κοντεύουν το χρονικό διάστημα της παραγραφής τους. Σε κάτι μερούλες από σήμερα, όσοι κατονομάζονται στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής -ο Χάρης Γεωργιάδης αναφέρεται ως «μεγάλος υπεύθυνος»- θα απαλλαγούν οριστικά, επειδή πέρασαν τρία χρόνια χωρίς να κινηθεί διαδικασία εναντίον τους!

Κι ενώ η «πάταξη της διαφθοράς» βρίσκεται σε όλα τα προεκλογικά σλόγκαν αυτή την περίοδο, η κυβέρνηση «παραγγέλλει» στον Γενικό Εισαγγελέα μια γνωμάτευση που την καλύπτει πλήρως για τις 221 πολιτογραφήσεις που έγιναν από τον Αύγουστο μέχρι τον Φεβράρη, παρακάμπτοντας τους κανονισμούς που ψήφισε η Βουλή τον Ιούλιο. Κάποιες από αυτές έγιναν μέσω του δικηγορικού γραφείου Νίκος Αναστασιάδης, ενώ δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας υπήρξε μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου που ενέκρινε πολιτογραφήσεις…

Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση ανοίγει 1.143 νέες θέσεις στο δημόσιο, μερικές βδομάδες πριν από τις εκλογές κλείνοντας το μάτι στον κομματικό μηχανισμό. Οι διορισμοί βέβαια θα περάσουν από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής αλλά είμαστε σίγουροι ότι θα εγκριθούν γιατί από την πίτα των προεκλογικών διορισμών θα φάνε όλα τα μεγάλα κόμματα.

Όλα αυτά σε ένα κράτος που περνάει τους ανθρώπους με αναπηρίες, με ασθένειες και με ειδικές ανάγκες από ιατροσυμβούλια για να τους ταλαιπωρήσει πριν τους δώσει ένα επίδομα ή πριν κρίνει ότι πρέπει να το ανακαλέσει γιατί «έτσι». Διαδικασίες που εξευτελίζουν κάθε έννοια αξιοπρέπειας για πενταροδεκάρες.

Την ίδια στιγμή, το τραπεζικό σύστημα προστατεύεται και νομιμοποιείται να αρπάζει και να ξεπουλάει περιουσίες, να επιβάλλει καταχρηστικές ρήτρες και να μετατοπίζει σταθερά τον πλούτο από κάτω προς τα πάνω.

Προκλητικές, απάνθρωπες, καθημερινές αδικίες σε βάρος των πολιτών, οι οποίοι συνθλίβονται σαν ήρωες του Κάφκα από ένα σύστημα που τους κάνει να αισθάνονται αδύναμοι και ανήμποροι να αντισταθούν. Οδηγώντας τους, ως μόνη επιλογή, να υποταχθούν και να συρθούν μπροστά σε κάποιον σιχαμερό άρχοντα και να του πουλήσουν την ψήφο τους και παντοτινή εκδούλευση για να «γίνει η δουλειά τους».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.