Οι πυγολαμπίδες της ειρήνης στολίζουν το βουνό

Η παράνομη ΄"σημαία" του κατοχικού καθεστώτος στον Πενταδάκτυλο. Αυτό το απαράδεκτο θέαμα βλέπουν κάθε βράδι οι Ελληνοκύπριοι που διαμένουν στη Λευκωσία. Φωτογραφία Yannis Kolesidis for The New York Times, ANA-MPA

Της ΤΩΝΙΑΣ ΣΤΑΥΡΙΝΟΥ

Αν η μαχαιριά είχε ήχο την ώρα που μπήγεται στο σώμα, μάλλον κάπως έτσι θα ακουγόταν.

  • Σαν πρωινή σειρήνα. Όπως ηχεί η ζωή των ανθρώπων όταν την κόβουν βίαια στα δύο. Τα ουρλιαχτά της σειρήνας θα μας ξυπνήσουν και φέτος για να μας θυμίσουν τα ουρλιαχτά των ανθρώπων και όλα αυτά που δεν έχουμε το δικαίωμα να ξεχάσουμε και προπαντός να παραγράψουμε. Καθώς πλησιάζουν οι φρικτές επέτειοι, όμως, επανέρχονται και οι φωνές διαμαρτυρίας.

Φέτος δεν είναι πολιτικός, ούτε αρθρογράφος που έθεσε θέμα σειρήνων. Είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, δόκτορας ψυχολογίας, ο οποίος τις χαρακτηρίζει «κακόγουστο έθιμο» και εξηγεί ότι ο ήχος τους προκαλεί αχρείαστο φόβο κι αναστάτωση στους πολίτες. Την ώρα που οι Τούρκοι δηλώνουν ότι θα μας μιλήσουν «στη γλώσσα που καταλαβαίνουμε» δείχνοντας τα πλοία που μας έχουν περικυκλώσει και παραγγέλλοντας νέους πυραύλους για να στήσουν απέναντι από τα σπίτια μας, αυτό που μας προκαλεί ψυχολογικά προβλήματα και πανικό είναι ο ήχος της σειρήνας.

Η προσέγγιση του Κυπριακού ως ψυχολογικού προβλήματος δεν είναι νέο φρούτο. Πέρασαν λόρδοι και λόρδοι από αυτό το νησί για να μας εξηγήσουν ότι αν επαναπροσεγγιστούμε και δούμε ότι η άλλη πλευρά είναι «σαν εμάς» και δεν έχει ας πούμε κέρατα, θα μας περάσει αυτή η παράλογη εμμονή για απελευθέρωση από τα κατοχικά στρατεύματα. Μέχρι που θα βλέπουμε τα λαμπάκια του Πενταδάκτυλου τις νύχτες και θα βρίσκουμε ότι έχουν μια γλυκιά γραφικότητα σαν ζωηρές πυγολαμπίδες της ειρήνης.

Τα τελευταία χρόνια οι σπόροι που έριξαν οι λόρδοι έχουν ανθίσει σε διάφορα επίπεδα: έχουμε ακούσει την Επίτροπο για τα δικαιώματα του παιδιού να μιλά για τα ψυχολογικά που προκαλεί στα παιδιά η επίσκεψη στα φυλακισμένα μνήματα, στέλεχος του ΔΗΣΥ να εξηγεί ότι πρέπει να κατεβάσουμε τις φωτογραφίες του Ισαάκ και του Σολωμού από το Λήδρα Πάλας για να μην υποκινούμε την ψυχολογική έχθρα και φυσικά διάφορα άρθρα εμφανίζονται κάθε χρόνο για το ψυχολογικό πρόβλημα που προκαλεί η αναστάτωση από την πτήση των F16 στην παρέλαση την 1ης Οκτωβρίου.

Η κορύφωση όμως των προσπαθειών για απογύμνωση του Κυπριακού από πολιτικούς όρους και η προώθηση της ιδέας του ψυχολογικού προβλήματος που θα λυθεί με όρους γιόγκα ήταν το Γλωσσάρι που ετοίμασαν και παρουσίασαν πριν από ένα χρόνο ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Ειρήνη με μέλη του δ.σ. της Ένωσης Συντακτών και την Επιτροπής Δεοντολογίας.

Εκεί καταγράφονται όλες οι «ευαίσθητες λέξεις» που πρέπει να αποφεύγουμε γιατί είναι πολύ φορτισμένες συναισθηματικά και δεν ευνοούν την επικοινωνία ανάμεσα στους δημοσιογράφους. Οι έποικοι για παράδειγμα προτείνεται να μετονομαστούν σε «μετανάστες από την Τουρκία» για να μην μας ρίχνουν ψυχολογικά.

Όταν έχεις απωθήσει ότι εδώ υπάρχει ανοικτός ένας πόλεμος, καραδοκεί ένας στρατός κατοχής και μια  διαρκής απειλή κλιμάκωσης, είναι εύκολο να σε ενοχλούν τα αγριόχορτα στην γραμμή κατάπαυσης του πυρός γιατί φέρνουν κουνούπια και χαλάνε τη θέα. Και τότε είναι εύκολο κύριε καθηγητά να κοιμάσαι ανάλαφρα τις νύχτες του Ιούλη και να πετάγεσαι μόνο με τις παλιοσειρήνες. Αφού όλα τα άλλα τα έχεις ήδη αποδεχθεί ως καθημερινότητα. Κανονικότητα. Ιστορική πραγματικότητα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *