Οι τουρκικές επεκτατικές επιδιώξεις και ο μονόδρομος οι τριμερείς να καταστούν στρατηγικές συνεργασίες

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν μπροστά από τον επίμαχο χάρτη. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο Ερντογάν σπεύδει να δηλώσει την «κυριαρχία» του στην ευρύτερη περιοχή, ο υπουργός Άμυνας της κατοχικής Τουρκίας έκανε τηλεοπτικό σόου πετώντας με στρατιωτικό αεροσκάφος πάνω από το Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο μιλώντας εν πτήσει με στον Πρόεδρο του θέλησε να τον… διαβεβαιώσει για την τουρκική στρατιωτική ισχύ. Ο Ακάρ ενημέρωσε τον Ερντογάν ότι μίλησε με τα πληρώματα των πλοίων και πως συνεχίζουν το έργο και ότι αναμένουν τις εντολές του.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ανάρτησή του στο τουίτερ με το γνωστό τόνο του «πατέρα του έθνους», διαμήνυσε πως «προστατεύουμε και θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και της ‘’Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’’ στην ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι στο στόλο της Τουρκίας προστέθηκε και ένα 4ο γεωτρύπανο μετά το Φατίχ, το Γιαβούζ και το Κανουνί. Την ίδια ώρα, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του- διάγγελμα, συνέδεσε την οικονομική κρίση με τις… αλλαγές που συντελούνται στη χώρα (!), δεν απέφυγε όμως τη συνωμοσιολογία. Έκανε λόγο για «μακροχρόνιες επιθέσεις που δέχεται η τουρκική οικονομία¨, σημειώνοντας πως «ήμασταν προετοιμασμένοι για τέτοιους απροσδόκητους κραδασμούς».

Όλα αυτά που ακούγονται, για πολλοστή φορά από τουρκικής πλευράς, πρόκειται προφανώς για επανάληψη ενός εθνικιστικού, επιθετικού κρεσέντο, που δεν κομίζει μεν οτιδήποτε το καινούργιο, αλλά επιβεβαιώνει πως αυτοί είναι οι στόχοι της Άγκυρας. Αποτελούν τους στρατηγικούς σχεδιασμούς της κατοχικής δύναμης. Η επανάληψη τους, οι ρητορικές εξάρσεις της Άγκυρας, μπορεί να… κουράζουν ενίοτε και να υποβαθμίζονται, αλλά είναι πρόδηλο ότι αυτοί οι στόχοι υλοποιούνται βαθμηδόν. Άλλωστε το βιώνουμε συνεχώς, το παρακολουθούμε. Την ίδια ώρα- κι αυτό είναι ένα στοιχείο το οποίο δεν πρέπει να το αγνοούμε- η κατοχική Τουρκία κάνει ανοίγματα προς διάφορες χώρες της περιοχής, αλλά και βασικούς παίκτες. Επιχειρεί να κτίζει γέφυρες, έχοντας μονίμως απέναντι την Ελλάδα και την Κύπρο:

  • Σε συνέντευξή του στο «Φιλελεύθερο», την πρωτοχρονιά, ο υφυπουργός Παιδείας, βουλευτής στην Α΄ Αθηνών, αν. καθηγητής Διεθνούς Δικαίου & Εξωτερικής Πολιτικής, Άγγελος Συρίγος είπε επί του θέματος ότι: «Κατ’ ουσίαν, όμως, η Τουρκία βλέπει τη διαμάχη της με τον ελληνισμό ως στρατηγικού χαρακτήρα πρόβλημα. Κατά την πρώτη δεκαετία της διακυβερνήσεως Ερντογάν η τουρκική εξωτερική πολιτική είχε υιοθετήσει την πολιτική των μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες. Υπήρχαν όμως δύο εξαιρέσεις: η Ελλάδα και η Κύπρος. Γιατί; Διότι Ελλάδα και Κύπρος θεωρείται ότι παρεμβαίνουν στον «ζωτικό χώρο» της Τουρκίας. Κατ’ ακολουθίαν, η Τουρκία καλείται να ελέγξει αυτόν τον χώρο περιορίζοντας τις δύο αυτές χώρες από την άσκηση των δικαιωμάτων τους».

Για να αντιμετωπισθούν οι τουρκικές επιδιώξεις είναι να αναγνωρισθεί από ελληνικής πλευράς η στρατηγική της κατοχικής δύναμης. Να συνειδητοποιήσει ο ελληνισμός ποιος είναι ο στόχος της Άγκυρας και να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη αποτρεπτική πολιτική. Μια πολιτική, που να αποτρέπει και να δημιουργεί δυνατότητες για πρωτοβουλίες.  Και επειδή γίνεται λόγος για τις συνεργασίες με κράτη της περιοχής, αυτό που  έχει σημασία- όπως επισήμανε και ο κ. Συρίγος- είναι να καταστούν στρατηγικές. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνον όταν αποκτήσουν και αμυντική διάσταση.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *