Οι τριμερείς συνεργασίες θα πρέπει να επεκταθούν και σε στρατιωτικό επίπεδο

Ένταση προκαλεί η Τουρκία με ενέργειες της από Αιγαίο μέχρι Κύπρο. Φώτο: slpress.gr

Της ΝΙΚΟΛΕΤΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ ΛΑΔΑ*

Η νέα στρατηγική που έχει προτείνει ο Νικόλας Παπαδόπουλος από το 2017, αποτελεί τη ναυαρχίδα της πολιτικής του Δημοκρατικού Κόμματος, η οποία δίνει έμφαση –μεταξύ άλλων– και στη συνεχή ενίσχυση των αμυντικών μας δυνατοτήτων, δηλαδή της κρατικής και εθνικής μας ασφάλειας.

  • Ατυχώς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του 2017, τα επιτελεία ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ασκώντας μικροπολιτική, για ακόμα μια φορά σε βάρος της αμυντικής θωράκισης της πατρίδας μας, χαρακτήριζαν τη συγκεκριμένη στρατηγική μη αναγκαία.

Τα σημερινά γεγονότα στη Συρία, με την τρίτη κατά σειρά Τουρκική εισβολή και τη στρατηγική της «Γαλάζιας Πατρίδας» στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, μας θυμίζουν πόσο ευάλωτη μπορεί να είναι η καθημερινότητά μας και πόσο εύκολα μπορεί αυτή να αλλάξει μέσα σε μερικές ώρες.

Την ίδια στιγμή που, σε προσωπικό και ατομικό επίπεδο, επιδιώκουμε να έχουμε ασφάλεια υγείας, ασφάλεια κατοικίας, ασφάλεια αυτοκινήτου, ασφάλεια εργασίας, οι διακυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων παραμέλησαν και παραμελούν τη συλλογική ασφάλεια, δηλαδή την κρατική και εθνική.

Η ενίσχυση της αμυντικής μας θωράκισης, στα πρότυπα των δεκαετιών του 80’ και του 90′ και του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος με την Ελλάδα αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί και σήμερα τη ραχοκοκαλιά των κύριων οπλικών συστημάτων της Εθνικής Φρουράς.

Οι μέχρι στιγμής τριμερείς συνεργασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη μία περίπτωση με την Ελλάδα και το Ισραήλ και στην άλλη με την Ελλάδα και την Αίγυπτο, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, υπουργών Εξωτερικών και υπουργών Ενέργειας, θα πρέπει να επεκταθούν και σε στρατιωτικό επίπεδο, ώστε η αμυντική συνεργασία να ενισχυθεί εμπράκτως. Αλλιώς, οι συνεργασίες αυτές, αν και έχουν ένα θετικό πρόσημο, θα έχουν και ένα βασικό κενό.

Παρά το κλίμα εφορίας που δημιουργείται σε πολιτικό, διπλωματικό και ενεργειακό επίπεδο, οι συνεργασίες αυτές θα παραμένουν αδύναμες και ευάλωτες χωρίς τη στρατιωτική και αμυντική παράμετρο. Οι εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο, λόγω και των υδρογονανθράκων, θα οξύνονται, δεν θα αμβλύνονται. Στην περιοχή παραμένουν ανοιχτά, πέραν του Κυπριακού, το Παλαιστινιακό, το Συριακό και το Κουρδικό.

  • Η θάλασσα της ανατολικής Μεσογείου ελλοχεύει κινδύνους τους οποίους θα μπορούμε αποτρέψουμε ή να αντιμετωπίσουμε μόνο με συνεχή αύξηση της αμυντικής και αποτρεπτικής μας ισχύος, τόσο σε τοπικό όσο και σε διμερές επίπεδο. Η υποτίμηση των κινδύνων ή η ωραιοποίηση και περιφρόνησή τους δεν οδηγεί στην εξάλειψή. Μόνο η πρόληψη και η αποτροπή μπορεί να οδηγήσει στην εξουδετέρωση των κινδύνων.

Η ασφάλειά μας πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη και βασική προτεραιότητά μας. Η ενίσχυση της αμυντικής μας θωράκισης είναι επιβεβλημένη και το αίτημα για αυτή την ενίσχυση δεν πρέπει να είναι ταμπού.

*Αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου ΔΗΚΟ

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *