ΟΗΕ και Ε.Ε. «κλείνουν το μάτι» στην Άγκυρα

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ Μίλησε στον ΟΗΕ απο θέση "ισχύος"....αλλά η Τούρκικη λίρα πιθανόν (αναμεσα σε αλλους) να είναι ο μεγαλύτερος του εχθρός ( εάν εξαιρέσει κανεις το εγώ του)....

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΤΕΛΗ

Ποιος θυμάται τις απειλές για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας με αφορμή την «κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου» για τις γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα του νησιού; Ποιος θυμάται τους πανηγυρισμούς του επίσημου πολιτικού κόσμου για τον «θρίαμβο» της «εθνικής γραμμής» και την επιβεβαίωση της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης»;

Την στιγμή που η Άγκυρα ολοκλήρωσε την πρώτη φάση των ερευνών και γεωτρήσεων στην Κύπρο και έβαλε πλώρη για επανάληψη των τετελεσμένων στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ΟΗΕ και Ε.Ε. σιωπούν εκκωφαντικά και αρνούνται πεισματικά να προχωρήσουν στην εφαρμογή των αποφάσεων που, με περισσή υποκρισία, αποφάσισαν από μόνοι τους.

Και η εκκωφαντική σιωπή συνοδεύεται με ασφυκτικές πιέσεις σε Ελλάδα και Κύπρο να αναγνωρίσουν τις πειρατικές, κατά παράβαση κάθε διεθνούς κανόνα και δικαίου, διεκδικήσεις της Άγκυρας όχι μόνο στον διαμοιρασμό των φυσικών πόρων της Ν.Α. Μεσογείου αλλά και αυτής ακόμα της διάλυσης της υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διαμοιρασμού του Αιγαίου στον 25ο μεσημβρινό.

Η Αγγλία εγγυήτρια δύναμη της Τουρκίας

Παρά το γεγονός ότι το Λονδίνο προετοιμάζει την «με κάθε τίμημα» έξοδο του από την Ε.Ε. η κυβέρνηση Τζόνσον αποσαφήνισε στις 20/9 ότι ενώ προτίθεται να «αποχωρήσει από τις ομάδες εργασίας του Συμβουλίου» θα παραμείνει ενεργή σε όλες τις συζητήσεις που αφορούν τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας, στις επιτροπές που πιθανά τεθεί θέμα κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας ως αποτέλεσμα της εισβολής στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με την κυβέρνηση Τζόνσον οι επιτροπές αυτές αφορούν θέματα που σχετίζονται με «ουσιαστικά εθνικά συμφέροντα της Βρετανίας στις διεθνείς σχέσεις, στην ασφάλεια και την οικονομία». Η Βρετανία, για να μείνουμε μόνο στα πρόσφατα γεγονότα έκανε ότι μπορούσε να αποτραπεί η, έτσι και αλλιώς ανενεργή, απόφαση της Ε.Ε. για επιβολή μέτρων κατά της Τουρκίας. Κατάφερε βέβαια, με συνεχείς παρεμβάσεις, να τα ακυρώσει στην πράξη σε πλήρη συμφωνία με το Βερολίνο. Η Αγγλία παρεμβαίνει σθεναρά υπέρ της Τουρκίας σε ΗΠΑ, ΟΗΕ και Ε.Ε. επιχειρώντας να δοθεί χρόνος στον Ερντογάν να επιβάλλει τους σχεδιασμούς του συνολικά στην Ν.Α. Μεσόγειο και να επιταχύνει ένα νέο σχέδιο Ανάν που θα οδηγήσει σε πλήρη παραλυσία την Κύπρο και σε ενίσχυση του δικού της ρόλου επικυριαρχίας στο νησί.

Το Βερολίνο σιωπά επιδεικτικά

Ψυχρολουσία ήταν το αποτέλεσμα της πρόσφατης επίσκεψης του νέου υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια στη Γερμανία και οι συνομιλίες με τον ομόλογο του Χ. Μάας. Αν και η συνάντηση έγινε την ώρα που η Τουρκία εξέδωσε ναυτική οδηγία που δέσμευε μια τεράστια περιοχή νότια και δυτικά του Καστελόριζου για συνέχιση των «ερευνητικών αποστολών» της με τη συνοδεία φρεγατών, ο Γερμανός υπουργός δεν βρήκε ούτε ένα λόγο να πει για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας και την απειλή πολέμου σε βάρος χώρας-μέλους της Ε.Ε. Αντίθετα ζήτησε εμφατικά εμπέδωση κλίματος «εποικοδομητικού διαλόγου» μεταξύ των δύο χωρών.

Λίγο νωρίτερα η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ είχε αρνηθεί τη σκοπιμότητα επιβολής «στοχευμένων μέτρων» κατά της Τουρκίας και είχε ζητήσει με τη σειρά της μέτρα αποκλιμάκωσης της έντασης και δίκαιου διαμοιρασμού των πόρων της Ν.Α. Μεσογείου. Το μοναδικό ενδιαφέρον των Γερμανών ιθυνόντων είναι η αποτροπή των απειλών απελευθέρωσης των μεταναστευτικών ροών από τα παράλια της Μ. Ασίας, αποσιωπώντας τις ευθύνες του τουρκικού καθεστώτος που εκβιάζει, έναντι γεωπολιτικών ανταλλαγμάτων, ολόκληρη της Ε.Ε.

Αντίθετα –και ενώ οι χώρες της Ε.Ε και της Βαλκανικής έχουν θωρακίσει τα σύνορά τους–, κατηγορείται η Αθήνα για ελλείψεις και παραλήψεις στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και ασκούνται έμμεσες πιέσεις κατά της χώρας μας ως υπεύθυνης για «έλλειψη κατανόησης» στις βλέψεις της Τουρκίας που πυροδοτεί την «οργή» του Σουλτάνου

Και η Ιταλία στο παιχνίδι

Μέσα σε αυτό το κλίμα αρνητικών εξελίξεων για το Κυπριακό η Ιταλία ανακοίνωσε διεθνή πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των εξελίξεων στην Λιβύη όπου, εκτός από τις ΗΠΑ και την Γαλλία που έπαιρναν μέχρι τώρα μέρος, τώρα καλείται επίσημα και η Τουρκία.

Είναι γνωστή η αντίθεση μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας για τον έλεγχο των πετρελαίων της Λιβύης και η υπόγεια ενίσχυση του στρατάρχη Χαφτάλ που αντιμάχεται την αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας. Η Τουρκία, πολύτιμος σύμμαχος της διορισμένης «νόμιμης» κυβέρνησης της Λιβύης, αναμένεται να ενισχύσει τις ιταλικές θέσεις στην περιοχή και παράλληλα να προωθήσει την δική της ατζέντα για καθορισμό νέων θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης με παράκαμψη της Ελλάδας και κατάργηση των δικαιωμάτων της Κρήτης.

Σε ένα χαοτικό διεθνές σκηνικό με πρωταγωνιστή τις τεράστιες γεωπολιτικές αναστατώσεις η Ελλάδα και η Κύπρος απειλούνται. Είναι οι συνέπειες της έλλειψης κάθε σχεδιασμού έναντι των επεκτατικών βλέψεων της Τουρκίας και η καλλιέργεια του μύθου ότι οι δυτικοί «σύμμαχοι» θα αποτρέψουν τα «χειρότερα». Μοναδική και σίγουρη επιλογή υποχωρήσεων και ήττας.

ΠΗΓΗ:edromos.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.