Όλα γίνονται «για πρώτη φορά»: Το Κυπριακό το …ανακάλυψε πρώτος ο ατλαντιστής Νορβηγός κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντα

Φωτογραφία Κάτια Χριστοδούλου, ΚΥΠΕ

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Τα περί… ιστορικής ημέρας ή τα «για πρώτη φορά» γίνεται το ένα ή το άλλο, λες και το Κυπριακό ξεκίνησε όταν το ανακάλυψε ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, είναι έπεα πτερόεντα, όταν αφορούν ένα ανοικτό για 42 χρόνια πρόβλημα. Να υπενθυμίσουμε τι λεγόταν πριν τα δύο Μοντ Πελεράν;

Για τις προϋποθέσεις που ετίθεντο, για τις ατζέντες που άλλαξαν; Για τις αυτοαναιρέσεις; Για τις εξαγγελίες πως «μόνο εάν» προχωράμε προς τα εκεί ή προς αλλού;  Για την πολυμερή που έγινε στα σκαλιά της Αρχιεπισκοπής πενταμερής; Σήμερα συγκαλείται στη Γενεύη η Διάσκεψη για την Κύπρο και παρά τις εξαγγελίες ότι θα ήταν «η τελική φάση», έχει μετατραπεί σε ανοικτού τέλους σύναξη. Κι αυτό γιατί υπάρχουν πολλές ακόμη διαφωνίες και πολύ περισσότερες εκκρεμότητες.

Γιατί η Τουρκία του Ερντογάν, που είναι «ένα βήμα μπροστά από τους Ε/Κ», δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένη να κάνει την παραμικρή κίνηση. Ήθελε διακαώς την πενταμερή,  έσπευσε πρώτη να κάνει κράτηση καρέκλας για τον Ερντογάν και στο τέλος θα εκπροσωπηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Όπερ σημαίνει διάθεση για συμφωνία δεν υπάρχει, καθώς ως γνωστό αποφάσεις λαμβάνει μόνο ο νεοσουλτάνος Ερντογάν.

Η Διάσκεψη για την Κύπρο έχει ασφαλώς μια ιδιαιτερότητα και μια σημαντικότητα. Θα παρακαθίσουν όλοι οι παίκτες στο ίδιο τραπέζι κι αυτό έχει τη σημασία του. Θα αναμένουμε, βεβαίως, να δούμε πού και εάν θα έχει καρέκλα  η Κυπριακή Δημοκρατία και ποια θα είναι η αντίδραση της τουρκικής πλευράς στην παρέμβαση της Ε.Ε. Στην ανακοίνωση του ΟΗΕ για τη σύνθεση, δεν αναφέρεται η Κυπριακή Δημοκρατία. Υπάρχουν δύο αυτού εξοχότητες, Αναστασιάδης και Ακιντζί, εκπρόσωποι των εγγυητριών δυνάμεων και ως παρατηρητής η Ε.Ε. Θα αναμένουμε να δούμε και το αποτέλεσμα της Διάσκεψης, που μέχρι και την υστάτη έκρυβε «μυστικά» ενώ εξέπληξε ο τρόπος οργάνωσης. Αυτό είναι το μείζον, είναι το ζητούμενο. Και ασφαλώς μακάρι να υπάρξουν εκπλήξεις σήμερα από τουρκικής πλευράς. Ωστόσο, οι ενδείξεις δεν μπορούν να συνηγορήσουν υπέρ αυτού του ενδεχομένου.

Χθες κατατέθηκαν οι χάρτες από τις δύο πλευρές. Ένα ακόμη… ιστορικό γεγονός. Τηρήθηκαν εκατέρωθεν τα συμφωνηθέντα για τα ποσοστά, που κυμαίνονται από το 28,2% (ε/κ πλευρά) μέχρι το 29,2% (τ/κ πλευρά). Αυτό, όμως, δεν είναι αρκετό, σημασία έχουν οι περιοχές που επιστρέφονται. Για να κατατεθεί η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη διαφωνία του, αυτό σημαίνει πως οι περιοχές που περιλήφθηκαν δεν είναι αυτές που προσδοκούσε η ελληνοκυπριακή πλευρά. Προφανώς η Μόρφου δεν περιλήφθηκε γιατί συνδέθηκε με το πρώτο θέμα που ήγειρε ο κ. Ακιντζί στην πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη: Να γίνει αποδεκτή η εκ περιτροπής προεδρία. Και επειδή δεν το εξασφάλισε πριν ανοίξει η διαπραγμάτευση, η Μόρφου δεν περιλήφθηκε στην πρόταση. Μπορεί στη συνέχεια να υπάρξει διαφοροποίηση. Εξαρτάται, βέβαια, τι άλλο θα δοθεί ως αντάλλαγμα.

Τα υπόλοιπα θα τα παρακολουθήσουμε σήμερα. Χωρίς υπερβολές και χαζοχαρούμενα και άνευ μιζέριας και μουρμουρητά.

One thought on “Όλα γίνονται «για πρώτη φορά»: Το Κυπριακό το …ανακάλυψε πρώτος ο ατλαντιστής Νορβηγός κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *