Όλα της Κύπρου δύσκολα στις Βρυξέλλες: Επιχειρείται να δοθεί μόνο καρότο στην Τουρκία

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκος Δένδιας προβαίνουν σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ, Λευκωσία 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Δύσκολες αναμένονται οι συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου σήμερα θα συζητηθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις. Η τάση στην Ένωση, τόσο της γερμανικής προεδρίας όσο και της Κομισιόν είναι να μην υπάρξουν αποφάσεις, οι οποίες να τινάζουν τις γέφυρες συνεννόησης με την κατοχική Τουρκία. Τούτο σημαίνει πως η Λευκωσία θα βρεθεί σε ασφυκτικό κλοιό καθώς η μέχρι τώρα γραμμή ήταν η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

  • Η Κύπρος βρίσκεται υπό πίεση για μια ακόμη φορά, επειδή προσπαθεί διά της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα. Δέχεται εκ των έσω πυρά (σε Αθήνα και Λευκωσία) αλλά και από Ευρωπαίους εταίρους επειδή επιχειρεί, αξιοποιώντας το ευρωπαϊκό πεδίο, να αποτρέψει τα επεκτατικά σχέδια της κατοχικής Τουρκίας.

Αν και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε δηλώσεις του πριν την αναχώρησή του, φάνηκε να διαφοροποιείται γνωρίζοντας προφανώς τι θα αντιμετωπίσει στις Βρυξέλλες.

  • Ερωτηθείς αν θα ζητήσουμε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για να δώσουμε και τη συγκατάθεση μας για κυρώσεις για τη Λευκορωσία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν είναι αυτοσκοπός οι κυρώσεις. Αυτοσκοπός είναι να υλοποιηθεί επιτέλους η επικράτηση αυτού που οι υποχρεώσεις της Τουρκίας ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας, να ανταποκρίνονται προς τις αρχές και αξίες της ΕΕ».

Όπως συναφώς προκύπτει από διαρροές από κοινοτικούς κύκλους, η Ένωση θέλει να στείλει μηνύματα προς την Άγκυρα, τα οποία δεν θα έχουν κόστος για την κατοχική δύναμη. Ένα ενδεχόμενο είναι να διατυπωθούν  προειδοποιήσεις με αναφορά σε κυρώσεις, που δεν θα είναι άμεσης εφαρμογής. Οι όποιες εκκλήσεις γίνουν για τερματισμό των παράνομων τουρκικών  γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ θα είναι στην ατζέντα, πλην όμως τέτοιες προειδοποιήσεις δεν «αγγίζουν» την κατοχική δύναμη.

Όλα θα κριθούν, βέβαια, από τις παρασκηνιακές συναντήσεις με εμπλοκή όλων των ενδιαφερόμενων. Είναι, ωστόσο, πρόδηλο ότι η προσοχή των βασικών παικτών στην Ε.Ε. είναι η έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδος και Τουρκίας και σε λιγότερο βαθμό τα όσα διαδραματίζονται στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στο μεταξύ, ταξίδι- αστραπή πραγματοποίησε χθες στη Λευκωσία ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δενδίας, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη. Το ταξίδι είχε από ελλαδικής πλευράς στόχο να σταλούν από τη Λευκωσία κάποια μηνύματα.

Ο κ. Δένδιας μετά το τέλος της συνάντησης  δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως «η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει την Κύπρο σταθερά ως προς το αίτημά της να υπάρξουν νέες καταχωρήσεις προσώπων και οντοτήτων αυτών, που εμπλέκονται στις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ στον ευρωπαϊκό κατάλογο κυρώσεων».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, επισήμανε από την πλευρά του  πως  «η δική μας προσέγγιση, όπως κατ’ επανάληψη έχουμε δηλώσει, και όχι μόνο σε σχέση με την Τουρκία αλλά όλα τα κράτη για τα οποία καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις, πρέπει να είναι διττή: μια πολιτική καρότου και μαστιγίου, όπου δύναται να υπάρξει συνεργασία εκεί που πραγματικά υπάρχει υποδομή και βούληση, αλλά και ουσιαστική αντίδραση εκεί που παραβιάζονται βασικές αρχές και αξίες της ΕΕ».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *