Όλοι χρωστάτε μια συγγνώμη στην κοινωνία

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ

Ήρθαν σε δύσκολη θέση μετά τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας εκείνοι μέσα στην ελληνοκυπριακή κοινότητα που είχαν έμμονη ιδέα να δικαιώσουν τον Ταγίπ Ερντογάν και την Τουρκία.

Έχασαν το παλιό τους ύφος. Δεν μπορούν να βρουν κάτι να πουν. Η επιθετικότητα για το φυσικό αέριο στη Μεσόγειο, η εισβολή στη Συρία και ο συνεταιρισμός με τις βάρβαρες συμμορίες των τζιχαντιστών, έκαναν όλους να σωπάσουν. Έτσι απεδείχθη πόσο λάθος ήταν όσα έλεγαν μέχρι σήμερα. Δεν τους δικαίωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο κάποιοι στην ελληνοκυπριακή κοινότητα παρουσίαζαν ως οπαδό της ειρήνης και της λύσης.

Ποιον δικαίωσε; Εκείνους που από την αρχή έγραφαν και έλεγαν χωρίς να κουράζονται και να βαριούνται πόσο ύπουλος και επικίνδυνος είναι ο Ερντογάν. Ατέλειωτες ήταν οι συζητήσεις που κάναμε πάνω σε αυτό το θέμα. Υπήρξαν κάποιοι που λογομάχησαν μαζί μας ακόμα και επειδή καβγαδίσαμε με τον Ταγίπ Ερντογάν και θεωρούμε την Τουρκία κατακτητή στο νησί.

Μετά την πρόσφατη επιθετικότητά του στη Συρία, σώπασαν τελείως εκείνοι που επιχείρησαν να σκαρφιστούν δικαιολογίες ακόμα και για τη διεξαγωγή γεωτρήσεων για φυσικό αέριο στα χωρικά ύδατα της Κύπρου από τον Ερντογάν με άδεια της κυβέρνησης μαριονέτας στον βορρά. Και κάποιοι έξυπνοι θεώρησαν την επιθετικότητα στη Συρία ως μιαν ευκαιρία για να υποκύψουν στους όρους της Τουρκίας στο φυσικό αέριο. Έκαναν δηλώσεις του τύπου «φοβηθείτε την Τουρκία, ο Ταγίπ Έρντογαν κάνει αυτό που λέει». Διασύνδεσαν τον πατριωτισμό με τη δειλία. Ευτυχώς δεν τους έδωσαν και πολύ σημασία.

Ιδού, αυτός είναι ο Ταγίπ Ερντογάν. Παρακολουθήστε καλά όσα συμβαίνουν σήμερα. Δεν νίκησε στη Συρία ο Ερντογάν, όπως νομίζουν μερικοί. Ηττήθηκε και εξευτελίστηκε. Δεν σημαίνει τίποτα το μικρό κομμάτι εδάφους που πήρε στη Συρία με τους τζιχαντιστές πλιατσικολόγους που πρόσθεσε στον τουρκικό στρατό. Επιπλέον, θα βγει και από εκεί. Έστω και αν δεν θέλει να βγει, θα τον βγάλουν. Κανείς στον κόσμο δεν στήριξε αυτή την ντροπιαστική επιχείρηση, εκτός από το Κατάρ, το Πακιστάν και τη δική μας κατοχική διοίκηση.

Ο Ερντογάν παραπονιέται με πόνο. Κανείς δεν του ευχήθηκε συλλυπητήρια για τους στρατιώτες που έπεσαν στη μάχη. Τι δηλαδή; Περιμένει συλλυπητήρια και για τους εισβολείς πλιατσικολόγους που πέθαναν σε αυτό τον πόλεμο; Παρουσιάζονται έγγραφα και έγγραφα. Ζωντανά ντοκουμέντα. Ντοκουμέντα για χημικά όπλα. Περιμένετε να δούμε τι άλλα θα εμφανιστούν. Ακούγονται από παντού φωνές για να δικαστεί ως εγκληματίας πολέμου ο Ερντογάν. Υπάρχει και ο εφιάλτης των κυρώσεων. Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε προσχέδιο κυρώσεων για την Τουρκία, τον Έρντογαν και την οικογένειά του. Με 403 ψήφους έναντι 16 εναντίον. Αυτό είναι ένα από τα πιο τρομακτικά όνειρα του Ερντογάν.

Ο μεγάλος γελοιογράφος Carlos Latuff ζωγράφισε πάλι μια θαυμάσια γελοιογραφία που συνοψίζει την κατάσταση. Ένα χταπόδι μέσα στον χάρτη της Τουρκίας. Ο Ταγίπ Ερντογάν. Ένα πλοκάμι του χταποδιού είναι στα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, ένα στη Συρία και ένα στην Κύπρο.

Η πηγή ειρήνης από την Τουρκία ρέει αίμα προς τη Συρία και όχι νερό. Αυτός είναι ο Ερντογόν! Ο Έλληνας βουλευτής Άγγελος Συρίγος λέει ότι «μετά από τη Συρία θα έρθει η σειρά της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου».

Γιατί; Επειδή η Τουρκία θέλει, λέει, να γίνει κυρίαρχη δύναμη στην περιοχή! Μπορεί να έχει δίκαιο σε αυτή του την πρόβλεψη, όμως, κατά τη γνώμη μου, υπάρχει ένας πιο σημαντικός λόγος.

Ο Ερντογάν δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς πόλεμο. Δεν μπορεί να σταθεί όρθιος χωρίς πόλεμο. Αυτό δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο του ιδίου. Έτσι είναι όλοι οι φασίστες δικτάτορες. Τους χρειάζονται πεσόντες για να εκφωνούν λόγους πάνω από τα φέρετρά τους. Το έγραψα και προηγουμένως. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Κύπρο είναι η φασιστική δικτατορία του Ερντογάν. Αν δεν μπορεί να βρει κανένα μέρος για να επιτεθεί, θα επιτεθεί στην Κύπρο. Μήπως θα του το επιτρέψει η Αμερική ή η Ρωσία; Οι προβοκάτσιες και τα ψέματα είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο σε επιχειρήσεις σαν αυτή.

Στο εξής δεν θα μπορείτε να υπερασπίζεστε τον Ερντογάν, τον οποίο μέχρι σήμερα υπερασπιζόσασταν ως «οπαδό της λύσης». Κρίμα τα χρόνια που ξοδέψατε θεωρώντας ότι εσείς είχατε άδικο και εκείνος είχε δίκαιο. Ειδικά εσύ κομουνιστή κύριέ μου στον νότο. Μια μέρα θα ντρέπεσαι πιο πολύ γι’ αυτό. Όλοι χρωστάτε μια συγγνώμη στην κοινωνία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *