Ορατό παρά ποτέ το σενάριο προσάρτησης των κατεχομένων από την Τουρκία

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Το σενάριο της προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία, υπήρχε πάντα μέσα στους σχεδιασμούς της κατοχικής δύναμης. Και προς αυτή την κατεύθυνση γίνονταν βήματα, τόσο σε σχέση με τη δημογραφική αλλοίωση της κατεχόμενης περιοχής όσο και με την προσπάθεια πλήρους εναρμόνισης με την λειτουργία του τουρκικού κράτους. Να είναι προέκταση της Τουρκίας, επαρχία της. Είναι σαφές πως κάποιες κινήσεις από τουρκικής πλευράς οδηγούν βαθμηδόν στην ντε φάκτο προσάρτηση των κατεχομένων. Και για πρώτη φορά αυτό γίνεται με γρήγορες και συγκεκριμένες ενέργειες.

Το νέο πρωτόκολλο Τουρκίας- ψευδοκράτους για το 2022 επιβεβαιώνει πως ο στόχος είναι η προσάρτηση. Πέραν από τις δομές, είναι και η πλήρης εξάρτηση. Μετά τη μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, τώρα σχεδιάζουν και για τον ηλεκτρισμό. Τη μεταφορά, δηλαδή, ηλεκτρισμού με καλώδια από στα κατεχόμενα. Την ίδια ώρα, έχει ανακοινωθεί πως οι πτήσεις από και προς την Τουρκία από τα κατεχόμενα από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου θα θεωρούνται «εσωτερικές». Τούτο, όπως προβλήθηκε ο ισχυρισμός, γίνεται για να καταστούν «φθηνότερα τα εισιτήρια». Επί της ουσίας καθιστούν τα κατεχόμενα «νομό» της Τουρκίας.

Επί τούτου, ο Τούρκος αρθρογράφος Μπασκίν Οράν σε άρθρο του στην τουρκική Artı Gerçe, το οποίο αναδημοσίευσε η διαδικτυακή Bugün Kıbrıs, έγραψε στις 2 Ιουνίου, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Ο Πρόεδρος Έρντογαν οδηγεί πλέον σε ‘μια προσάρτηση χωρίς όνομα’ την ‘’ΤΔΒΚ’’, την οποία εμείς οι εκ Τουρκίας χρησιμοποιήσαμε ως μέσο ικανοποίησης του κόμπλεξ μεγαλομανίας μας (δηλαδή ως αποικία). Αντί ‘’ΤΔΒΚ’’ δημιουργείται μια ΔΕΒΚ, δηλαδή Δημοκρατία Έρντογαν Βόρειας Κύπρου.

Είναι απλή η εφαρμογή της μεθόδου: Να φέρεις στην διοίκηση της ‘’ΤΔΒΚ’’ άτομα που δεν έχουν άλλο πολιτικό στήριγμα εκτός από την Άγκυρα. Επομένως, υπάρχει ένα ‘μοντέλο’ που εφαρμόζεται σχολαστικά από τον Οκτώβριο του 2020 στην πολιτική της ‘’ΤΔΒΚ’’:

α) Στην θέση του Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος αναζητούσε λύση δικοινοτικής και διζωνικής ομοσπονδίας, επιβάλλεται η εκλογή στην προεδρία του Ερσίν Τατάρ ως ‘του ανθρώπου της Τουρκίας’, με την επιρροή των εκ Τουρκίας που έγιναν πολίτες (όπως τους Σύριους που έγιναν πολίτες στην Τουρκία).

β) Καθορίζονται κάποιοι που απέδειξαν τον εαυτό τους στο θέμα της δήλωσης υποταγής στον Έρντογαν και ο Ε. Τατάρ τον κάνει πρωθυπουργό. Κατόπιν τούτου αυτό το άτομο οδηγείται στην προεδρία του κόμματος….( μετάφραση Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών).

Οι Τουρκοκύπριοι, θύματα και αυτοί της συνεχιζόμενης κατοχής, για να μπορέσουν να αποτρέψουν την προσάρτηση των κατεχομένων πρέπει να στραφούν προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Όχι, όπως σήμερα, που πέραν από 110.000 από αυτούς έχουν μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας, ταυτότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά να πιστέψουν και να λειτουργήσουν μέσα από το κράτος της Κύπρου. Ενός κράτους αναγνωρισμένου, κράτους-μέλους του ΟΗΕ και της Ε.Ε. Με το διπλοπόρτι δεν μπορεί να αποφευχθεί η προσάρτηση. Την ίδια ώρα, κινήσεις αποτροπής θα πρέπει να γίνουν και από τη Λευκωσία, που δεν μπορεί πάντα να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *