Όσο μπορούμε, φροντίζουμε και μεγαλώνουμε ό,τι πιο αισιόδοξο έχουμε στη ζωή μας: Τα παιδιά μας!

FILE PHOTO. Από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς./ ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Του Πόλυ Κυριάκου

Ας σταματήσουμε να μεγαλώνουμε παιδιά-ρατσιστές. Ας μιλήσουμε στα παιδιά μας για τη δικαιοσύνη και για την ισότητα, μπας και γίνει καλύτερη η κοινωνία μας. Αν μεταδώσουμε την ομορφιά στα παιδιά μας, αυτήν θα κρατήσουν σαν δεδομένο. Και με αυτήν θα πορευτούν.

Όσο μπορούμε, φροντίζουμε και μεγαλώνουμε ό,τι πιο αισιόδοξο έχουμε στη ζωή μας: Τα παιδιά μας! Επειδή είμαστε ένα δάσος που χρειάζεται νέα βλάστηση! Επειδή είμαστε μια έρημος που χρειάζεται την όαση… Στέλνουμε, λοιπόν, τα παιδιά μας στο σχολείο για κάτι πολύ σημαντικό: Για μόρφωση. Για να μάθουν γράμματα. Για να μπορέσουν κάποια μέρα να λειτουργήσουν στην κοινωνία με όσα εφόδια έχουν στα χέρια τους. 

Τώρα που άρχισε η νέα σχολική χρονιά, πέρα από το “Μάθε, παιδί μου, γράμματα”, ακόμα πιο σημαντικό είναι το να υποστηρίξουμε και κάτι άλλο. Το “Μάθε, παιδί μου, πράγματα”. Γνώση δεν είναι μόνον τα μαθηματικά, η γεωγραφία και η ιστορία. Γνώση είναι κι άλλα πράγματα, τα οποία, δυστυχώς, πολλές φορές δεν εμπεριέχονται σε διδακτέες ύλες.

Οι δάσκαλοι, αλλά και οι γονείς πρωτίστως, πρέπει να μάθουν στα παιδιά τους ότι στην τάξη ή στο σχολείο τους μπορεί να υπάρχουν παιδιά ψηλά, παιδιά κοντά, αδύνατα ή παχουλά. Μπορεί να υπάρχουν παιδάκια με σκούρο ή μαύρο δέρμα. Παιδιά που έχουν σχιστά ματάκια.

Κάποια άλλα μπορεί να είναι αλλήθωρα ή ψευδά. Μερικά απ’ αυτά ίσως έχουν μεγαλώσει σε οικογένειες με ένα γονιό, με δύο μαμάδες ή μπαμπάδες, σε οικογένειες βιολογικά ξένες. Παιδιά που πάσχουν από μιαν ασθένεια και, ως εκ τούτου, δεν θα μπορούν να αντιδρούν όπως τα δικά μας παιδιά.

Οι δάσκαλοι και οι γονείς πρέπει να μάθουν στα παιδιά τους ότι υπάρχουν και εκείνα τα παιδιά που έχουν κάποιαν αναπηρία κινητική ή νοητική εκ γενετής ή την απέκτησαν στην πορεία. Να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να καταλάβουν ότι, μέσα σε μια τάξη είκοσι ή τριάντα μαθητών, υπάρχει η διαφορετικότητα. Να εμπεδώσουν ότι μέσα σε μια οργανωμένη τάξη υπάρχουν πολλά θέματα και ιδιαιτερότητες, που πρέπει οι μαθητές να αποδεχθούν και να κατανοήσουν έγκαιρα…

Όλα είναι διαφορετικά και όλα τόσο όμορφα. Επειδή η διαφορετικότητα είναι όμορφη. Ας αφήσουμε, λοιπόν, τα παιδιά να ανακαλύψουν τη διαφορετικότητα.

Ας τα αφήσουμε να παίξουν με το παιδάκι που ήρθε με τους γονείς του, για μια καλύτερη ζωή, απ’ την Αλβανία, την Αφρική, τις Φιλιππίνες. Αυτό το παιδάκι είναι ίδιο με τα υπόλοιπα. Aυτό το παιδάκι δεν φταίει, ούτε έχει καμιά ευθύνη αν οι γονείς του μετανάστευσαν σε άλλη πατρίδα με στόχο την ασφάλεια και την εξασφάλιση μιας νέας πατρίδας. Με στόχο την επιβίωση…

Ας σταματήσουμε να μεγαλώνουμε παιδιά-ρατσιστές. Ας μιλήσουμε στα παιδιά μας για τη δικαιοσύνη και για την ισότητα μπας και γίνει καλύτερη η κοινωνία μας.

Αν μεταδώσουμε την ομορφιά στα παιδιά μας, αυτήν θα κρατήσουν σαν δεδομένο. Και με αυτήν θα πορευτούν. Αν τα εμποτίσουμε με δυσπιστία, θα γίνουν ό,τι τους δώσαμε. Αν τους μάθουμε να δαχτυλοδείχνουν οτιδήποτε διαφορετικό συναντούν μπροστά τους, προφανώς θα μπερδεύονται, θα μισούν και θα αμφισβητούν.

Τα παιδιά είναι φτιαγμένα από εύπλαστο υλικό. Αν τα βοηθήσουμε να καταλάβουν τον κόσμο τους με βάση την αγάπη και την ισότητα, σίγουρα θα ταξιδέψουν στους δρόμους της αγάπης και της ισότητας. Το τρένο που λέγεται σχολείο είναι το καλύτερο μέσον το οποίο θα τα βοηθήσει να εξελιχθούν σε προσωπικότητες που θα σταθούν στέρεα και γερά στην κοινωνία.

Μέσα σε ετούτο το τρένο υπάρχουν συνταξιδιώτες (τα άλλα παιδιά), που προέρχονται από διαφορετικές εθνικότητες, διαφορετικές θρησκείες, διαφορετικές νοοτροπίες. Ας βοηθήσουμε ο καθένας το παιδί του να βλέπει γύρω του τη διαφορετικότητα με πολλή αγάπη.

Γιατί η πολλή αγάπη θα ξεχειλίσει κάποτε τον ποταμό της καλοσύνης, της δικαιοσύνης και της ανθρωπιάς!.. Καθώς τα παιδιά μας μαθαίνουν γράμματα, ας μάθουν παράλληλα και «πράγματα». «Πράγματα» που θα τους κάνουν ωραίους ανθρώπους μέσα στην όχι και τόσο ωραία κοινωνία που ζούμε…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *