Όσοι υπονομεύουν την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν την αναγνωρίζουν, να τους αφαιρείται η υπηκοότητα

File Photo: Πόντιουμ της Κυπριακής Δημοκρατίας Φωτογραφία ΚΥΠΕ

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Φαντάσματα και συνωμοσίες βλέπουν στα κατεχόμενα αναφορικά με το θέμα, το οποίο έχει προκύψει με τα διαβατήρια που κατέχουν οι Τουρκοκύπριοι και ειδικότερα αξιωματούχοι του κατοχικού καθεστώτος. Πρωταγωνιστής της συνωμοσιολογίας ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος ισχυρίζεται πως έχει αρχίσει μια μεγάλη εκστρατεία ενάντια στην «ΤΔΒΚ», στον τουρκοκυπριακό «λαό» και στο άτομό του. Την ίδια ώρα, στα κατεχόμενα ξεκίνησε μια συζήτηση για το γεγονός ότι όλοι οι αξιωματούχοι του ψευδοκράτους, αυτοί δηλαδή που πολεμούν μετά μανίας την Κυπριακή Δημοκρατίας, χρησιμοποιούν έγγραφα της.

Η «επιχειρηματολογία» Τατάρ δείχνει και την αμηχανία του να αντιμετωπίσει μια… βόμβα, που έσκασε στα χέρια του. Κι αυτό μετά την αντίδραση του στα όσα είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο πασχαλινό του μήνυμα, όταν χαρακτήρισε τους Τουρκοκύπριους «συμπολίτες μας».

Πώς απαντά ο Τατάρ στο θέμα, προέκυψε:

  • «Είναι γνωστό ότι πολλοί συμπολίτες μας πήραν την ταυτότητα και το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας για να ξεπεράσουν αυτά τα άδικα εμπάργκο και την απομόνωση, να μπορούν να ταξιδεύουν, να ξεπεράσουν τα προβλήματα υγείας τους, να σπουδάσουν στο εξωτερικό και για πολλούς άλλους λόγους», ανέφερε ο κατοχικός ηγέτης και ισχυρίστηκε: «Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτοί οι πολίτες της ‘’ΤΔΒΚ΄΄ έγιναν πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό είναι ένα αποτέλεσμα της επιβολής της ελληνοκυπριακής νοοτροπίας και αυτή η νοοτροπία τώρα προσπαθεί να το χρησιμοποιήσει για πολιτικούς σκοπούς. Αυτή είναι μια απαράδεκτη κατάσταση. Όσοι έλαβαν ταυτότητα ή διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως δεν έχουν οποιοδήποτε δεσμό ιθαγένειας με την ‘’ελληνοκυπριακή διοίκηση’’, οι άνθρωποι αυτοί ζουν στην ‘’ΤΔΒΚ’’ που είναι δικό τους κράτος και εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους ως πολίτες έναντι του κράτους της ‘’ΤΔΒΚ’’ ( μετάφραση ΓΤΠ).

Αλλά και ο σκληροπυρηνικός λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, είναι κάτοχος κυπριακού διαβατηρίου. Ο ίδιος το διέψευσε, αλλά μια ιστοσελίδα στα κατεχόμενα αποκάλυψε τα στοιχεία, που αναγράφονται στην κυπριακή του ταυτότητα. Η ιστοσελίδα σημειώνει ότι στην ταυτότητα του Ερτουγρούλογλου ως τόπος γέννησής του αναγράφεται ο «Άγιος Αντώνιος» και στο πιστοποιητικό γέννησης της Δημοκρατίας το όνομά του είναι «Ταχσίν Ερτουγρούλογλου». Σημειώνεται επίσης ότι ο αριθμός ταυτότητάς του αρχίζει με «4655…», αλλά, όπως αναφέρεται, δεν δίδεται ο πλήρης αριθμός λόγω εμπιστευτικότητας των προσωπικών του δεδομένων ( μετάφραση ΓΤΠ).

Το θέμα αυτό προκαλεί αντιδράσεις, συζητήσεις και αντιπαραθέσεις στα κατεχόμενα. Το θέμα είναι πώς το αξιοποιεί η Κυπριακή Δημοκρατία, σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει τους πολίτες της, οι οποίοι ζουν υπό τουρκική κατοχή. Είναι σαφές πως όποιος πολίτης της αιτείται διαβατηρίου, ταυτότητας ή άλλου εγγράφου, οφείλει να παραχωρήσει. Την ίδια ώρα, θα πρέπει να εξετάσει και το θέμα της συμπεριφοράς κάποιων, που ενώ κατέχουν και χρησιμοποιούν έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας την πολεμούν και την υπονομεύουν. Εάν θεωρούν εκλιπούσα την Κ.Δ., κάνουν εκστρατεία εναντίον της, υπηρετούν ένα αποσχιστικό μόρφωμα, κατοχικό καθεστώς, δεν θα πρέπει να τους αφαιρεθεί η ιθαγένεια, να ακυρωθούν τα έγγραφα που κατέχουν; Η απάντηση είναι ναι, αυτό πρέπει να γίνει. Κι αυτό θα πρέπει να εξεταστεί πολιτικά και νομικά. Άλλωστε μπορεί και κάποιοι εγκάθετοι της κατοχικής Τουρκίας να διευκολυνθούν. Δεν μπορεί, όμως, να γίνεται ανεκτή αυτή η συμπεριφορά από τους ανθρώπους της Άγκυρας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *