Όταν ο επικεφαλής των «αρίστων αχρήστων» επιτίθεται ανεπίτρεπτα και στο Γενικό Ελεγκτή

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αριστεύει στις… κατεδαφίσεις! Δεν είναι σχήμα λόγου. Είναι η τραγική πραγματικότητα. Κατεδάφισε τη λέξη «δεσμεύομαι». Την εξευτέλισε, την απαξίωσε και την κατερείπωσε. Όταν οι πολίτες ακούν τον Ν. Αναστασιάδη να αναμέλπει ότι «δεσμεύεται» για το άλφα ή το βήτα θέμα, αν δεν καγχάζουν διά το αστείον του πράγματος, αποκαρδιώνονται για το κατάντημα του θεσμού του Προέδρου, στον οποίο ο φορέας και εκφραστής του συχνά δεν περιποιεί την προσήκουσα τιμή και αξία.

Πόσες φορές ο Πρόεδρος δήλωσε ότι θέλει να διορίζει σε υψηλές πολιτικές και πολιτειακές θέσεις τους «άριστους των αρίστων»; Και τι οι πολίτες διαπιστώνουν με έκδηλη απογοήτευση; Ο Ν. Αναστασιάδης διορίζει κομματόσκυλα, παρακοιμώμενους ή γλείφτες του Προεδρικού, πολιτικούς και προσωπικούς φίλους του, απλώς για να ξεπληρώσει συμβόλαια, υποχρεώσεις, δεσμεύσεις, υποσχέσεις και να απλώσει πλοκάμια ελέγχου σε Οργανισμούς και ΜΜΕ.

Και ο τόπος; Και οι πολίτες, οι οποίοι τον πίστεψαν και τον ψήφισαν; Αυτοί θεωρούνται πρόβατα τα οποία, κατά την αντίληψή του, θα ξαναβελάσουν πειθήνια στα κομματικά μαντριά. Θυμηθείτε: Διόρισε τον άλλοτε ορκισμένο αντίπαλο και οξύτατο επικριτή του, τέως Βοηθό Γενικού Εισαγγελέα και κατέληξε στη φυλακή. Ήταν ένας εκ των «αρίστων».

  • Θυμηθείτε επίσης την κωμικοτραγική περίπτωση της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας και όσα τραγελαφικά σημειώθηκαν. Και, βέβαια, να μη λησμονείται εκείνο το βροντερό και κοφτερό σαν μαχαίρι, «ντροπή!», το οποίο ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, πέταξε κυριολεκτικά κατάμουτρα στον Πρόεδρο, ο οποίος επιχείρησε να εμπλακεί στην υπόθεση του τότε Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

Ο Ν. Αναστασιάδης, ο οποίος διατείνεται ότι σέβεται και τιμά τους ανεξάρτητους θεσμούς, φαίνεται πως δεν αντέχει εκείνους τους εκπροσώπους τους οι οποίοι, εύτολμα και πάνω από ευνοιοκρατία, κομματοκρατία και ασύδοτη κυβερνοκρατία, επιμένουν να ασκούν εύορκα την αποστολή τους, για το  συμφέρον του τόπου. Μόνον δύο τέτοιους ανώτατους αξιωματούχους ο Πρόεδρος ευτύχισε να διορίσει: Τον Γενικό Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, και το Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Λογικά, θα ανέμενε κανείς ότι, επειδή οι δύο ανεξάρτητοι θεσμοί και αυτοί που τους εκπροσωπούν, είναι πράγματι οι άριστοι των αρίστων, ο Πρόεδρος θα ήταν πανευτυχής. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο! Μετά το Γενικό Εισαγγελέα, ήρθε και η σειρά του Γενικού Ελεγκτή να εισπράξει τις ανεπίτρεπτες επικρίσεις και την απαξίωση από τον Πρόεδρο.

Σε συνέντευξή του στον «Πολίτη» (18.2.2019), ο Ν. Αναστασιάδης είπε: «Δεν θα ήμουν ορθός εάν έλεγα ότι (ο Γεν. Ελεγκτής) παραμένει εντός των πλαισίων που το Σύνταγμα καθορίζει. Πολλές φορές παρατηρείται παρερμηνεία των καθηκόντων με αποτέλεσμα να υπάρχουν τριβές. Αυτό που θέλω να επισημάνω -και το έχω επισημάνει και στον ίδιο- είναι ότι δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται σε κανέναν των θεσμών να συμπεριφέρεται κατά τρόπο που να υποσκάπτει άλλους ανεξάρτητους θεσμούς της Δημοκρατίας».

Γιατί ο Πρόεδρος επιτέθηκε στον Οδ. Μιχαηλίδη; Επειδή, με τελευταία έκθεσή του για την Εθνική Φρουρά, αποκάλυψε σημεία και τέρατα στην εφεδρεία και ειδικά ότι βουλευτής του ΔΗΣΥ για 15 και πλέον χρόνια απέφευγε, παράνομα, να υπηρετήσει καθηκόντως την πατρίδα.

Και ιδού η πολιτική παράνοια: Ο μεν Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέφρασε την περηφάνια του (!!) επειδή έχει ως βουλευτή τέτοιον παραβάτη των νόμων. Ο δε Πρόεδρος της Δημοκρατίας – όπως και ο υπουργός Άμυνας – εξεμάνησαν κατά του Γεν. Ελεγκτή επειδή, τάχα, αποκάλυψε αμυντικά μυστικά και ότι ξέφυγε από το πλαίσιο λειτουργίας των καθηκόντων του.

  • Αλλ’ ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης δεν κόμισε γλαύκα σε όσους γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια τι συμβαίνει στην εφεδρεία, γιατί το 50% των εφέδρων δεν παρουσιάζονται και γιατί το υπουργείο Άμυνας δεν εφαρμόζει τους σχετικούς νόμους και για δίωξη όσων παρανομούν και για άμεση κλήτευσή τους να υπηρετήσουν.

Μετά τις αποκαλύψεις Μιχαηλίδη, ο γράφων έντονα διερωτήθηκε ενυπόγραφα πότε ο υπουργός Άμυνας θα διώξει ποινικά και θα καλέσει προς υπηρεσία στην εφεδρεία τον βουλευτή του ΔΗΣΥ, Δ. Δημητρίου (έστω και αν τώρα καλύπτεται από το Νόμο), τους 381 δημ. υπαλλήλους οι οποίοι πριν από πολλά χρόνια δήλωσαν… φοιτητές καθώς και όλες εκείνες τις χιλιάδες των εφέδρων που, με διάφορες δικαιολογίες και μέσα, απέφυγαν την υπηρεσία. Ο υπουργός Άμυνας οφείλει να διώξει ποινικά και εκείνον τον Εκπρόσωπο Τύπου κόμματος που επίσης για χρόνια απέφυγε να υπηρετήσει όπως και γνωστό δημοσιογράφο.

Άκουσε κανείς τίποτε; Άκρα του τάφου σιωπή. Ο Γεν. Ελεγκτής, σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης επισήμανε: «Απόλυτα σεβαστές οι απόψεις του ΠτΔ ως αρχηγού της Πολιτείας πλην, όμως, διαφωνώ με την εκτίμηση ότι εκφεύγω των συνταγματικών πλαισίων. Αν ο ΠτΔ το πιστεύει, το άρθρο 139 του Συντάγματος αποτελεί το κατάλληλο εργαλείο. Στην Έκθεση για την εφεδρεία ενσωματώθηκαν σχόλια του Υπουργείου Άμυνας». Τι προνοεί το Άρθρο 139;

  • «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Βουλή, ή κάποιο άλλο όργανο της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει το δικαίωμα να καταθέσει προσφυγή που αφορά σύγκρουση, ή αμφισβήτηση εξουσίας ή αρμοδιότητας, μεταξύ εξουσιών και αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην περίπτωση αυτή, η εξέταση της υπόθεση γίνεται από το Ανώτατο Δικαστήριο και προσφυγή πρέπει να κατατεθεί εντός 30 ημερών, από τη μέρα που η εν λόγω εξουσία τίθεται υπό αμφισβήτηση».

Ιδού, λοιπόν, η Ρόδος, ιδού και το πήδημα, κύριε Πρόεδρε. Ο Ν. Αναστασιάδης θα κινηθεί κατά του Γενικού Ελεγκτή; Όχι, βέβαια. Απλώς, από το ύψος της προεδρικής ιδιότητάς του και ως ανώτατος άρχων της Πολιτείας, αντί να στηρίξει, να επαινέσει και να ενθαρρύνει ακόμα περισσότερο τον Οδ. Μιχαηλίδη, να είναι ακόμα πιο πολύ άτεγκτος με όσα στραβά, καταστροφικά και εξοργιστικά συμβαίνουν στη διακυβέρνηση του τόπου, τον επικρίνει ότι δήθεν εκφεύγει των συνταγματικών πλαισίων και ότι τάχα υποσκάπτει άλλους θεσμούς.

Τι ειρωνεία; Ο πρώτος ο οποίος υποσκάπτει ανεξάρτητους και ακόμα σεβαστούς θεσμούς – όπως η Γενική Εισαγγελία και ο Γενικός Ελεγκτής – είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας! Οι δύο αυτοί θεσμοί και οι εκπρόσωποί τους, παρά τα όποια προβλήματα και προσκόμματα, τα οποία δημιουργούνται ή παρεμβάλλονται από την κυβέρνηση, κόμματα, υπουργούς, επιμένουν να λειτουργούν προς το συμφέρον της Δικαιοσύνης και του τόπου. Και πότε; Όταν και ο Πρόεδρος και υπουργοί του όπως και κόμματα και μερίδα των ΜΜΕ με μένος, κακεντρέχεια, χαρακτηρισμούς και εμπάθεια επιτίθενται κατ’ αυτών των θεσμών και των αξιωματούχων τους.

  • Ο Ν. Αναστασιάδης είναι ο τελευταίος ο οποίος δικαιούται να λέγει ότι στηρίζει και υπερασπίζεται θεσμούς αφού πρώτος απαξίωσε το θεσμό του Προέδρου με την κατεδάφιση και κατερείπωση αρχών και δεσμεύσεων προς τους πολίτες, τους οποίους εξαπάτησε για να υφαρπάσει την ψήφο τους. Άρα, γιατί να ορρωδήσει ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος, οργίλως και οργίλος, αναφώνησε το γνωστό και βροντερό , «ντροπή!», όταν ο Πρόεδρος παρενέβη, ως μη όφειλε, στην υπόθεση του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

Εκείνη η ανεκδιήγητη συμπεριφορά του έπρεπε να του γίνει και να του δώσει ένα ηχηρό μάθημα. Αλλ’ όχι! Ξαναχτύπησε, επιτιθέμενος και απαξιώνοντας τον Γενικό Ελεγκτή. Γιατί; Διότι, όπως παραδέχεται και ο Κυβ. Εκπρόσωπος, ο Πρόεδρος του ζητά να «ασκεί αυστηρό μάλιστα έλεγχο στα οικονομικά του κράτους και στην οικονομική διαχείριση του δημοσίου χρήματος».

Μα, αυτό έκανε και αυτό κάνει με επιμονή και επάρκεια ο Οδ. Μιχαηλίδης. Και, φυσικά, οι εκάστοτε εκθέσεις του, οι οποίες ξεσκεπάζουν τα άθλια πεπραγμένα της κρατικής μηχανής και ημικρατικών οργανισμών ενοχλούν και εξοργίζουν πολλούς, από τον Πρόεδρο μέχρι υπουργούς και διορισμένα από τον Ν. Αναστασιάδη στα Δ.Σ. Ημικρατικών, κομματόσκυλα. Γι’ αυτό και επιτίθενται εναντίον του επειδή τα άπλυτα, τα βρόμικα και τα κακώς διαχειριζόμενα βγαίνουν στη φόρα και μαθαίνουν οι πολίτες ποιοι άχρηστοι των δήθεν «αρίστων», τους κυβερνούν.

  • Ο Βίσμαρκ, ο σιδηρούς Γερμανός καγκελάριος (1815-1898) είπε κάποτε: «Με κακούς νόμους και καλούς δημόσιους λειτουργούς είναι ακόμα δυνατόν να κυβερνήσεις. Με κακούς δημόσιους λειτουργούς, όμως, ούτε οι καλύτεροι νόμοι δεν μπορούν να βοηθήσουν». Ακούει ο Πρόεδρος;

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *