Όταν οι τράπεζες οδήγησαν την Κύπρο μια ανάσα από τη χρεοκοπία

People line up outside a branch of Cyprus' Housing Finance Corporation, in Nicosia, Cyprus 04 April 2013. Cyprus bank workers will hold a 2-hour strike to protest haircut on pension funds as part of international bailout. EPA/KATIA CHRISTODOULOU

Του ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΡΥΔΗ

Όταν δώσεις σε κάποιον λεφτά για να αντιμετωπίσει μια δύσκολη κατάσταση ή να ξεπεράσει μια περίσταση, η λογική λέει πως, όταν ορθοποδήσει, θα πρέπει να σου τα επιστρέψει πίσω, έστω και χωρίς τόκο. Αν και η καταβολή τόκου είθισται να καταβάλλεται.

Αυτό πρέπει να ισχύει σε όλες τις ανθρώπινες, εμπορικές και επιχειρηματικές σχέσεις.  Πρέπει βεβαίως να ισχύσει και για τις τράπεζες, οι οποίες σήμερα στέκονται όρθιες με τα λεφτά των φορολογούμενων πολιτών.

Χοντρικά οι τράπεζες πήραν πέραν των €2 δισ. (μόνο €1.8 δισ. δόθηκε για τη στήριξη μόνο μιας τράπεζας, όπως αναφέρεται στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής Πική για την Οικονομία), και όχι μόνο δεν τα επέστρεψαν, αλλά κάνουν κερδοφορία με τα λεφτά των φορολογουμένων.

Στο λάκκο των τραπεζών πετάχτηκε και μεγάλο μέρος χρημάτων των καταθέσεων που κουρεύτηκαν και έτυχαν σοβαρής απομείωσης. Πόσα δισ. ευρώ ήταν αυτά μόνο ο Θεός ξέρει και αυτοί που τα έχασαν. Αυτά τα λεφτά χάθηκαν από τις ακρότητες τραπεζιτών, που αντί να φυλάνε τις Θερμοπύλες του τραπεζικού συστήματος, τις άλωσαν εκ των έσω.

Και τώρα με αχαριστία, απληστία, αχορταγία, αγνωμοσύνη αλλά και ασέβεια απέναντι στους φορολογούμενους, που τις ευεργέτησαν, εφαρμόζουν μια επιθετική τιμολογιακή πολιτική που δεν έχει όρια. Μια πολιτική που φθάνει και ξεπερνά τα όρια της ασυδοσίας και της αισχροκέρδειας, αφού, όπως λέχθηκε στη Βουλή, υπάρχουν στις νέες χρεώσεις αυξήσεις του 300% και του 45% και άλλες πολλές που στερούνται λογικής.

Ασέβεια επιδεικνύεται και προς τη Βουλή, που πήρε σε καιρούς δύσκολους τις στηρικτικές αποφάσεις.

Να τεθεί φραγμός

Για να τεθεί φραγμός στον τραπεζικό παραλογισμό θα πρέπει με ειδική νομοθεσία να μπει ένα ικανοποιητικό περιθώριο κέρδους και τα υπόλοιπα, αντί να στοιβάζονται στην κερδοφορία, να επιστρέφονται στους φορολογούμενους πολίτες, μέχρι να εκλείψουν οι ζημιές που οι τελευταίοι υπέστησαν από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Ας μην ξεχνούμε πως η οικονομική κρίση της περιόδου 2008-2013, που οδήγησε την Κύπρο μια ανάσα πριν τη χρεοκοπία, δεν ήταν μόνο δημοσιονομική, αλλά και χρηματοοικονομική.

Οι τράπεζες με την ανοχή και της Κεντρικής Τράπεζας (σήμερα δεν είναι άμοιρη ευθυνών για τα όσα συμβαίνουν), έφτιαξαν έναν τραπεζικό τομέα ίσο με οκτώ φορές το κυπριακό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), προχωρούσαν σε χαριστικές δανειοδοτήσεις χωρίς επιτόκια, προχωρούσαν σε χαριστικές διαγραφές δανείων σε επώνυμους και φιλικά προσκείμενους. Έκαμναν επενδύσεις σε ομόλογα αμφιβόλου αξίας, ενώ αγόρασαν και περιουσιακά στοιχεία και τράπεζες στο εξωτερικό, τα οποία τους επέφεραν σημαντικές ζημιές. Έκαναν ό,τι φανταστείς και έσπρωξαν την Κύπρο στην κατηφόρα και στην καταστροφή, με την ανοχή και τη σιωπή του πολιτικού συστήματος. Το οποίο σήμερα έχει βαρύτατες ευθύνες, που ούτε διαγράφονται, ούτε παραγράφονται.

Η τεκμηρίωση

Όλα τα πιο πάνω τεκμηριώνονται απόλυτα μέσα από το πόρισμα της Ερευνητικής Πική, το οποίο υπάρχει εδώ και χρόνια αναρτημένο στο διαδίκτυο. Προς επιπρόσθετη τεκμηρίωση, υπενθυμίζουμε σχετική δήλωση – παρέμβαση του τότε γενικού εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη, ο οποίος τον Οκτώβρη του 2012, όταν έβλεπαν το φως της δημοσιότητας ειδήσεις που υποστήριζαν πως επώνυμοι πολιτικοί και κομματικοί παράγοντες ευνοήθηκαν από χαριστικές διαγραφές των χρεών τους, διατύπωσε την άποψη περί της ύπαρξης διαπλοκής ανάμεσα σε πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις, η οποία θα μπορούσε να αποφευχθεί. Ο γενικός εισαγγελέας διευκρίνισε πως, αυτού του είδους οι διαπλοκές, δεν συνιστούν ποινικό αδίκημα, όμως θα μπορούσαν να αποφευχθούν, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η κοινωνία απαιτούσε χρηστή διοίκηση.

Δυστυχώς, η ατιμωρησία του χθες οδήγησε στην ασυδοσία του σήμερα και τώρα τα κατεστημένα μπορεί να μην αφήσουν την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου να φθάσει μέχρι τέλους, όπως ευθαρσώς είπε ο πρόεδρος της, βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χ’’ Γιάννης.

Υ.Γ.: Σε καμία περίπτωση δεν δαιμονοποιούμε το κέρδος. Θέλουμε να υπάρχουν κερδοφόρες επιχειρήσεις που θα δημιουργούν καλές θέσεις απασχόλησης και θα προσφέρουν καλές απολαβές. Αυτή την αρχή υπηρετούμε αρθρογραφικά εδώ και 35 συνεχή χρόνια. Εκείνο που δεν γίνεται αποδεκτό και απορρίπτεται είναι οι αυθαιρεσίες, οι ακρότητες και οι ετσιθελισμοί, που μόνο κακό κάνουν στην εθνική οικονομία και στις εργασιακές σχέσεις.

* Οικονομολόγος – δημοσιογράφος 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *