Παγιδευμένος στην αλαζονεία του ο Ερντογάν: Μπρος η αντίδραση Τραμπ και πίσω αυτή του Πούτιν

Οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, Ντόναλντ Τραμπ και Ταγίπ Ερντογάν, στην Αργεντινή. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Οι χειρισμοί του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο θέμα των S-400 έχουν οδηγήσει τον ίδιο και την Τουρκία σε ένα αδιέξοδο του τρόμου. Όποια απόφαση και να λάβει τώρα θα έχει κόστος για τη χώρα του. Εάν τηρήσει το συμβόλαιο που έχει υπογράψει με την Ρωσική Ομοσπονδία και παραλάβει το πυραυλικό σύστημα τότε θα υποστεί την αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ.

  • Η τελευταία προειδοποίηση της Ουάσινγκτον προς την Άγκυρα διατυπώνεται στην επιστολή του Αμερικανού ΥΠΑΜ Πάτρικ Σάναχαν προς τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλούσι Ακάρ είναι ξεκάθαρη. Περιλαμβάνει σαφείς στρατιωτικές και οικονομικές απειλές.

Εάν το καθεστώς Ερντογάν δεν αντέξει την αμερικανική πίεση και αποκηρύξει τη συμφωνία με την Μόσχα, οπότε και δεν θα παραλάβει το πυραυλικό σύστημα S-400, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπο με την οργή του Βλαντιμίρ Πούτιν. Όσοι πιστεύουν πως ο Ρώσος Πρόεδρος θα αφήσει να πέσει στα μαλακά την ακύρωση του συμβολαίου είναι εκτός πραγματικότητας. Για αυτή τη συμφωνία αλλά και κάποια άλλα ανοίγματα η Μόσχα «κατάπιε» την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά στις 24 Νοεμβρίου 2015.

  • Υπενθυμίζεται πως τα τουρκικά F-16 κατέρριψαν ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος στα τουρκο-συριακά σύνορα με την Άγκυρα να είχε αναφέρει ότι το μαχητικό «είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο».

Διπλωματικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως η αντίδραση της Μόσχας θα προκαλεί  κόστος για την Άγκυρα σημειώνοντας πως ενδέχεται η οργή της Ρωσίας να είναι μεγαλύτερη από την αμερικανική καθώς στην Ουάσινγκτον μπορούν να υιοθετήσουν πολλές και ισχυρές κυρώσεις μέχρι του σημείου που δεν θα τινάξουν στον αέρα τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

  • Είναι πρόδηλο πως όποια και να είναι η απόφαση του νεοσουλτάνου της Άγκυρας θα έχει κόστος. Ο Ερντογάν είναι αλυσοδεμένος με τις επιλογές του και τα παιχνίδια τακτικής του.

Οι  Τούρκοι θα προσπαθήσουν να πείσουν τους Αμερικανούς να συνυπάρξουν S-300 και F-35. Αυτό, όμως, φαντάζει ως μια ψευδαίσθηση ελλείψει επιχειρημάτων και αντοχών. Αναμένεται, πάντως, αυτή η πρόταση να τεθεί από τον Ερντογάν στον Πρόεδρο Τράμπ κατά τη συνάντησή τους στην Ιαπωνία, στις 28 Ιουνίου, αλλά θεωρείται απίθανο να συζητηθεί καν.

  • Κάποτε ο Ερντογάν θεωρείτο ο εκσυγχρονιστής, ο ισλαμοδημοκάτης ηγέτης- πρότυπο. Αυτό το πίστευαν και οι γνωστοί κύκλοι σε Αθήνα και Λευκωσία.

Ο ισλαμοφασίστας Ερντογάν με την αλαζονεία και υπεροψία του έχει βρεθεί σε ένα αδιέξοδο που θα του στοιχίσει και του ίδιου προσωπικά, πρωτίστως όμως της χώρας του. Οι επόμενες εβδομάδες θεωρούνται κρίσιμες καθώς κρίσιμες θα είναι οι αποφάσεις που θα πρέπει να λάβει η Άγκυρα.

Την ίδια ώρα, είναι πρόδηλο πως ενόψει αυτών των εξελίξεων, σε Αθήνα και Άγκυρα πρέπει να επαγρυπνούν καθώς δεν αποκλείεται ο Ερντογάν να εξωτερικεύσει τα αδιέξοδα του και να ξεσπάσει σε Ελλάδα και Κύπρο, τις οποίες θεωρεί αδύναμο κρίκο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *