Πάνε στη Γενεύη για πλάκα; Περίεργες αποφάσεις του Γκουτέρες για το Κυπριακό πριν από την παγίδα της Πενταμερούς

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες… Credit UN Photo, Manuel Elías

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

H άτυπη Πενταμερής Διάσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη στις 27 με 29 Απριλίου, δεν έχει ως στόχο την επίλυση του Κυπριακού ή την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση του άλυτου -για πολλές δεκαετίες- προβλήματος.

Αυτή -αναφέρουν επιβεβαιωμένες πληροφορίες- είναι η πρόθεση της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς προφανώς ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες αντιλήφθηκε ότι τα περιθώριά του δεν είναι πολλά, αφού η Τουρκία έχει ήδη ξεφύγει από το καθορισμένο πλαίσιο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η πρόσκληση του κ. Γκουτέρες δεν χωρά καμία παρερμηνεία. Τα «ενδιαφερόμενα μέρη» και οι εγγυήτριες δυνάμεις θα εξετάσουν στην Γενεύη εάν υπάρχει κάποιο «κοινό όραμα» για τη λύση του προβλήματος της Κύπρου.

Όπως τονίστηκε στην ιστοσελίδα μας, αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει κοινό όραμα για την Κύπρο, απ’ εκεί και πέρα θα πρέπει να αποδειχθεί ποια διαδικασία θα οδηγήσει και θα βοηθήσει τα μέρη να φτάσουν σ’ αυτό το όραμα. Σημειώθηκε χαρακτηριστικά ότι μέσα από τις εκθέσεις του Γ.Γ. και τα ψηφίσματα του Σ.Α. είναι ευθύνη των μερών να βαδίσουν αυτό το δρόμο. Τα Ηνωμένα Έθνη  είναι προετοιμασμένα να βοηθήσουν, όπως κατέστη, με ιδιαίτερο τρόπο, γνωστό.

Ο τρόπος με τον οποίο βλέπουν το Κυπριακό ο Γ.Γ. του ΟΗΕ και οι συνεργάτες του, είναι η διερεύνηση των προθέσεων και η διευκρίνηση των θέσεων τους. Ο κ. Γκουτέρες θα έχει ενεργό ρόλο στη διαδικασία και ταυτόχρονα θα ακούσει τις θέσεις όλων των πλευρών.

Είναι απορίας άξιο γιατί, μετά από τόσα χρόνια διαπραγμάτευσης και μετά από τα δεκάδες πήγαινε-έλα της κ. Τζέιν Χολ Λουτ, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ νοιώθει την ανάγκη να ακούσει ξανά τις θέσεις των μερών. Δεν είναι επίσης γνωστό ποια είναι η πραγματική θέση του για την τουρκική πρόταση περί των «δύο κρατών», αν και πιστεύεται ότι θα επιτρέψει να κατατεθεί στο τραπέζι, παρά το γεγονός ότι είναι εκτός πλαισίου και απορρίπτεται απ’ όλους τους άλλως πρωταγωνιστές.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Όπως έγινε επίσης γνωστό, η Τουρκία επέβαλε την απαράδεκτη θέση να αποκλειστεί η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πενταμερή με αποτέλεσμα να υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός για τους λόγους για τους οποίους η Λευκωσία και η Αθήνα αποδέχθηκαν την πρόσκληση του κ. Γκουτέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΟΗΕ δεν προτίθεται να απευθύνει πρόσκληση στην Ε.Ε. και αυτή αναμένεται να αντιπροσωπευθεί από χαμηλόβαθμο στέλεχος και όχι από τον Ζοζέπ Μπορέλ. Το στέλεχος δεν θα έχει ανάμειξη στις συνομιλίες και δεν έχει προσκληθεί ούτε στη δεξίωση, ούτε στο δείπνο προς τιμή των ηγετών των δύο κοινοτήτων και των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Βρετανίας και της Τουρκίας.

Με λίγα λόγια ο ρόλος της ενωμένης Ευρώπης θα είναι …διακοσμητικός. Πρόκειται για απαράδεκτη εξέλιξη και αποδοχή της τουρκικής θέσης από τον κ. Γκουτέρες, την Κύπρο, την Ελλάδα και τη Βρετανία. Είναι μία διπλωματική νίκη της Τουρκίας πριν ξεκινήσει η Πενταμερής Διάσκεψη της Γενεύης.

Στο διάστημα των διερευνητικών επαφών για τη συνάντηση – η οποία να θυμίσουμε ήταν ιδέα των Τούρκων – όλες οι πλευρές έχουν επιδείξει ετοιμότητα να προσέλθουν με σοβαρότητα, αποφασιστικότητα και εποικοδομητικό τρόπο κι αυτό εκτιμάται σοβαρά από τον Γ.Γ., σημειώνει ο ανταποκριτής του ΚΥΠΕ, Αποστόλης Ζουπανιώτης.

Ο ΟΗΕ αναγνωρίζει πως όλοι πάνε στη Γενεύη για να πουν αυτά που θέλουν, αλλά και εξίσου για να ακούσουν αυτά θέλουν. Ωστόσο, το σημαντικότερο είναι οι θέσεις, οι οποίες θα αφήσουν τελικά στο τραπέζι. Η ίδια η Τζέιν Χόλ Λουτ εισηγήθηκε αυτή τη συνάντηση στον Γ.Γ., θεωρώντας ότι αξίζει να γνωρίζουμε αν υπάρχει ή όχι το κοινό όραμα.

Η άτυπη συνάντηση 5+1 έχει σκοπό να δουν οι συμμετέχοντες και ειδικά ο Γ.Γ., που έχει την εντολή της διαπραγμάτευσης, αν υπάρχει ή όχι κοινό όραμα για το νησί.

Ο κ. Γκουτέρες προσέρχεται στη συνάντηση έχοντας καλέσει τους συμμετέχοντες να μιλήσουν ανοιχτά και  να θέσουν στο τραπέζι ιδέες. Να είναι δημιουργικοί, αποφασιστικοί, ευέλικτοι και να δουν αν υπάρχουν τα στοιχεία του κοινού οράματος.

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θα προεδρεύει της συνάντησης στο πλαίσιο της αποστολής των καλών του υπηρεσιών. Θα ακούει πάρα πολύ προσεκτικά επιζητώντας καθαρότητα απόψεων στις συνομιλίες, τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Δεν θα υπάρξει διαπραγμάτευση στη Γενεύη, αλλά άτυπη συνάντηση, για να διαφανεί αν υπάρχουν στοιχεία κοινού οράματος για το μέλλον της νήσου. Ο Γ.Γ. θα είναι όχι μόνο ενεργά συμμετέχων στη συζήτηση, αλλά κατ’ ακρίβεια θα ακούει τα μέρη.  Θα ακούει αυτά που θα του πουν κι αν κάτι φαίνεται μπερδεμένο θα επιμένει στη διευκρίνισή του, με στόχο την καθαρότητα. Και ελπίζει πως με καλή θέληση, αποφασιστικότητα και καλή τύχη η συνάντηση θα πετύχει το σκοπό της.

Καθώς δεν θα γίνει διαπραγμάτευση, δεν θα υπάρξουν και προσπάθειες από τον Γ.Γ. να γεφυρώνει τις διαφορές. Αν μπορεί να προσφέρει ιδέες που μπορούν να εξυπηρετήσουν το σκοπό θα το κάνει, αλλά δεν θα προσπαθήσει να γεφυρώσει τις διαφορές. Αυτό επαφίεται στις πλευρές να το κάνουν…

Η επόμενη κίνηση, μετά τη Γενεύη θα σχεδιαστεί αναλόγως των αποτελεσμάτων της άτυπης συνάντησης 5+1. Μάλιστα εκεί καλούνται οι συμμετέχοντες να εστιάσουν την προσοχή τους.

Στις συναντήσεις που είχε η κ. Λουτ με τα εμπλεκόμενα μέρη συζητήθηκε το να υπάρχει κάποιου είδους ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, πιθανόν και κοινό ανακοινωθέν, ωστόσο δεν έχει αποφασιστεί το περιεχόμενο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.