Παραμένουμε θεατές: η αδράνεια της Δημοκρατίας στην εποικιστική δραστηριότητα της Τουρκίας

Σημείο που ελέγχεται από τα Ηνωμένα Έθνη στη Λευκωσία. ΚΥΠΕ/ Κάτια Χριστοδούλου

Του Φοίβου Κλόκκαρη

Η Τουρκία, μετά την εισβολή του 1974 στην Κύπρο, προχώρησε στη δημογραφική αλλοίωση των κατεχομένων περιοχών, με την εκρίζωση του ελληνικού στοιχείου, που αποτελούσε τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων και με τη μαζική μεταφορά Τούρκων εποίκων από την Τουρκία.

Σήμερα οι έποικοι είναι πλειοψηφία έναντι των Τουρκοκυπρίων. Παράλληλα, προχώρησε συστηματικά και στην εξάρτηση της «ΤΔΒΚ», της υποτελούς διοίκησης που εγκατέστησε παράνομα στην κατεχόμενη περιοχή, με διμερείς συμφωνίες και δράσεις σε όλους τους τομείς (πολιτικό, διοικητικό, οικονομικό, εμπορικό, ενεργειακό, φυσικών πόρων, κ.ά.). Σήμερα η «ΤΔΒΚ» λειτουργεί ως οιονεί τουρκική επαρχία. 

Στα πλαίσια αυτά, η Τουρκία ολοκλήρωσε και παράνομη μεταφορά νερού με θαλάσσιο αγωγό από την Τουρκία στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου και ήδη προχωρά και στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας. Στις 27 Αυγούστου 2017 ο υπουργός Ενέργειας και Οικονομίας της Τουρκίας Σουνάν Ατούτ δήλωσε ότι η πόντιση ηλεκτρικών καλωδίων, θα αρχίσει πριν το τέλος του 2017, και το έργο θα ολοκληρωθεί σε 2-2,5 χρόνια.

Ο εποικισμός κατεχομένων περιοχών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο (άρθρο 49(6) της 4ης Συνθήκης της Γενεύης 1949) είναι έγκλημα πολέμου που δεν παραγράφεται. Η ΚΔ αδράνησε στον τομέα αυτό και δεν έπραξε όσα θα έπρεπε, ούτε εκμεταλλεύθηκε τις εκθέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, των A. Cuco και J. Laaskso του 1992 και 2003 αντίστοιχα, για το έγκλημα πολέμου, που διέπραξε η Τουρκία με τον εποικισμό των περιοχών της Κύπρου, τις οποίες κατέλαβε το 1974. Η Τουρκία πέραν της μαζικής μεταφοράς Τούρκων εποίκων από την Τουρκία και την πολιτογράφησή τους στην «ΤΔΒΚ», προχώρησε και σε άλλες δράσεις που συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Σε επεμβάσεις στο έδαφος που κατέχει, με κατασκευή έργων και υποδομών, που διευκολύνουν τον εποικισμό. Οι πράξεις αυτές θεωρούνται εποικιστική δραστηριότητα, που δυνατόν να συνιστά έγκλημα πολέμου σύμφωνα με το άρθρο 8(2)(b)(viii) του καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Το θέμα αυτό αναλύεται με πλήρη τεκμηρίωση από τους καθηγητές Ηλία Κουσκουβέλη και Καλλιόπη Χαϊνόγλου, σε άρθρο τους την 7 Οκτωβρίου 2016 με τίτλο «Ο αγωγός μεταφοράς υδάτων στα κατεχόμενα της Κύπρου και οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου» που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο mignatiou.com/2016/10. Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί η ΚΔ αδρανεί στην ανάδειξη της σοβαρότητος του θέματος. Γιατί δεν προβαίνει σε έντονες πολιτικές, διπλωματικές και νομικές ενέργειες καταγγελίας της Τουρκίας στα ΗΕ την ΕΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς, για την εποικιστική δραστηριότητά της όπως η μεταφορά νερού και η επικείμενη ρεύματος, με την κατασκευή έργων υποδομής στις κατεχόμενες περιοχές;

Στο άρθρο των καθηγητών, που μνημονεύσαμε σημειώνεται ότι «Οι εγκαταστάσεις στα κατεχόμενα, ο αγωγός στην υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα της Κύπρου, και η υπαγόρευση των όρων διαχείρισης των πόρων, πλήττουν και συρρικνώνουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, παραβιάζοντας θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου καθώς και αποφάσεις διεθνών οργανισμών».

Πέραν των ενεργειών εξάρτησης των κατεχομένων, η Τουρκία προβαίνει και σε σωρεία άλλων ενεργειών παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της ΚΔ ιδιαίτερα στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο της, όπως οι συνεχιζόμενες έρευνες ανεύρεσης υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου, από το ερευνητικό σκάφος BARBAROS της Τουρκίας. Όταν ένα κράτος δεν αντιδρά στην καταπάτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του από άλλο κράτος, όπως η μεταφορά νερού και ρεύματος από την Τουρκία στα κατεχόμενα, η στάση του εξυπηρετεί τη διαμόρφωση διεθνούς εθίμου σε βάρος του (βλέπε Ρούκουνας «Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο»).

Σήμερα, η κυβέρνηση της ΚΔ επιδιώκει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, που διακόπηκαν στο Κραν Μοντάνα τον Ιούλιο του 2017, χωρίς να θέτει ως προϋποθέσεις επανέναρξής τους, τον άμεσο τερματισμό των παραβιάσεων της Τουρκίας στην ΑΟΖ της ΚΔ και των ενεργειών της για πολιτικοοικονομική εξάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία, που λειτουργεί σε βάρος της ενότητας του κυπριακού κράτους (νερό, ρεύμα από Τουρκία, κ.ά.). Δεν ακούσαμε την αντίδραση της ΚΔ, στις διαβουλεύσεις του Ερντογάν με την Ιορδανία για πώληση νερού με αγωγό μέσω Κύπρου.

Πώς ερμηνεύεται η αδράνεια της ΚΔ στις εποικιστικές δραστηριότητες της Τουρκίας; Αιτία είναι η άγνοια του διεθνούς δικαίου; Είναι το φοβικό σύνδρομο; Ή μήπως, και αυτό το απευχόμεθα, η αιτία σχετίζεται με την άσκηση πίεσης προς τους Έλληνες της Κύπρου, να αποδεχθούν τη λύση που συζητείται στο Κυπριακό, προκειμένου να ανακοπεί η συνέχιση της τουρκοποίησης των κατεχομένων, όπως εσφαλμένα νομίζουν γιατί η λύση δεν είναι βιώσιμη;

*Αντιστράτηγος ε.α.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.