Παραμέρισε τους όποιους φανατισμούς, αλλά ταυτόχρονα παρέμεινε δυναμικά ενεργός και συμμέτοχος

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του Σταύρου Αγγελίδη

Και ενώ, κυπριακέ λαέ, βιώνεις τον απόλυτο οχετό στρατηγικών δημαγωγίας, και βιασμού της κριτικής σου σκέψης, αλλά και τη χρησιμοποίηση από κάποιους επικοινωνιακών τεχνασμάτων για να σε εντυπωσιάσουν παραποιώντας ακόμα και ωμές πραγματικότητες, ώστε να σε παρασύρουν, αποτελεί αδήριτη ανάγκη να παραμείνεις ενωμένος και να κατέλθεις στην κάλπη. 

Είναι σημαντικά τα χρόνια που ακολουθούν, και σε προκλήσεις και σε προοπτικές. Ασχέτως στο πού ανήκεις, εσύ πάλι θα κληθείς να αποφασίσεις για το μέλλον σου και εσύ είσαι αυτός που θα κληθείς να σκεφτείς για τα παιδιά σου, για την οικογένειά σου, για σένα. Εσύ είσαι αυτός που εκριζώθηκες, εκδιώχθηκες και προσφυγοποιήθηκες γιατί κάποιοι προσκυνούσαν τα πάθη τους αγνοώντας το καλό της πατρίδα τους.

Εσύ είσαι αυτός που κάποιοι σε παρέσυραν σε επενδύσεις με σκοπό τη μελλοντική δήθεν ευμάρεια για να ικανοποιήσουν τελικά κάποιοι τα βραχυπρόθεσμα σχέδιά τους για τη δικής τους μελλοντική οικονομική ευμάρεια. Εσύ είσαι αυτός που ξύπνησες μια μέρα άνεργος, και με αβέβαιο το μέλλον γιατί κάποιοι είχαν μυωπική διορατικότητα και άφησαν την οικονομία να ελέγχεται από λόμπι, επιτρέποντας τελικά σε αυτά να σε κάνουν πειραματόζωο με λύσεις «σοκ».

Εσύ είσαι όμως και αυτός που μετά το ‘74 στάθηκες όρθιος, δούλεψες σκληρά και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες βρήκες και πάλι την αξιοπρέπειά σου και δημιούργησες την Κύπρο του αύριο. Εσύ είσαι αυτός ακόμα που επανειλημμένα η οικονομική εξαθλίωση δεν σε πτόησε και δεν σε γονάτισε, γιατί βρήκες τρόπο να αντιδράσεις. Εσύ είσαι αυτός που στα δύσκολα ήξερες ποια είναι η σωστή απόφαση και η σωστή απάντηση σε αυτούς που σε καλούσαν να στηρίξεις σχέδια απαράδεχτα που παραβίαζαν βασικές δημοκρατικές αρχές. Όλους αυτούς που σου έλεγαν να είσαι πραγματιστής και σε απειλούσαν με θράσος μάλιστα πως την επομένη θα είσαι απομονωμένος δήθεν στο παγκόσμιο χάρτη αν δεν τους ακολουθήσεις. Είσαι ακόμα εδώ όμως, μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας και διεκδικείς δίκαιη, ευρωπαϊκή λύση, χωρίς στρατούς και εγγυήσεις. Διεκδικείς τα αυτονόητα δηλαδή, αυτά τα οποία σαν σύγχρονος πολίτης μιας ευρωπαϊκής χώρας αξίζεις και μη επιτρέποντας να γίνει πειραματόζωο λύσεων που αντιβαίνουν ακόμα και βασικούς κανόνες του Διεθνές Δικαίου.

Αν είσαι ακόμα νεαρός και δεν βίωσες τις μεγαλύτερες στιγμές των αγώνων του λαού μας μην είσαι ανιστόρητος και μην αφήνεσαι σε προσεγγίσεις αδιαφορίας πως κανείς δεν ενδιαφέρεται για σένα. Γιατί τότε θα παραμείνεις αμέτοχος στις αποφάσεις που εσένα τελικά θα επηρεάσουν. Αν θέλεις τα πράγματα να αλλάξουν άλλαξε πρώτα εσύ. Ο τόπος που ζεις είναι ο τόπος ο δικός σου και αν δεν ενδιαφερθείς εσύ να χαράξεις την πορεία του τόπου σου τότε ποιος; Αντέδρασε στη βαθμιαία διάβρωση των ιδεολογικών και ηθικών αξιών και μην επιτρέψεις τη «μοντερνοποίηση» των ηθών και της πολιτικής ακόμα, που μπήκε στην κοινωνία μας ως Δούρειος Ίππος για να σου πουλήσει το σύγχρονο με απώτερο σκοπό να σε οδηγήσει σε συμβιβασμούς καταστροφής.

Όσο και αν ιστορικά θεωρείται δεδομένη η ωριμότητά σου λαέ τις ημέρες των εκλογών, οφείλουμε την ίδια στιγμή να μην το λαμβάνουμε αυτό πάντα ως δεδομένο και να το τονίζουμε. Κράτα λοιπόν το επίπεδο της Δημοκρατίας ψηλά και σεβάσου τη διαφορετική απόφαση. Κάνε πράξη το ύψιστο Δημοκρατικό σου δικαίωμα και ψήφισε, γιατί η ψήφος είναι ιερή αλλά και ο τόπος μας το ίδιο, ιερός. Η Κύπρος ήταν, είναι και θα παραμείνει η μικρή πατρίδα με τον μεγαλόκαρδο λαό. Με λαό που την κράτησε ζωντανή και την εξέλιξε σε ανεξάρτητο κράτος σε αντίσταση των τόσων πολιορκητών που την ήθελαν υποδουλωμένη και υποχείριο των συμφερόντων τους. Νιώσε λοιπόν περήφανος που είσαι μέρος της ιστορίας αυτού του τόπου και ζήτα να είσαι διεκδικητής και όχι θεατής.

Παραμέρισε τους όποιους φανατισμούς αλλά ταυτόχρονα παρέμεινε δυναμικά ενεργός και συμμέτοχος. Στήριξε την ενότητα και διαφύλαξε τη Δημοκρατία ως κόρη οφθαλμού γιατί όπως είδαμε και στο παρελθόν, την ενότητά μας στόχευσαν κάποιοι για να μας μοιράσουν στα δύο. Ανέλαβε τη δημοκρατική πράξη ευθύνης και γίνε εσύ η εγγύηση για το αύριο. Καλή ψήφο.

* MA International Policy & Diplomacy

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *