Παροπλισμός Τράμπ: Ουδείς Πρόεδρος δεν έχει τόσο πολύ ταπεινωθεί στα θέματα εξωτερικής πολιτικής

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών/ EPA/PETER FOLEY

Του Γεώργιου  Οικονόμου

Ένα κομβικό γεγονός που έλαβε χώρα προσφάτως στο οποίο δεν εδόθη μεγάλη δημοσιότητα ουσιαστικά «ετελείωσε» την Προεδρία του Donald Trump.

Το Κογκρέσο υπερψήφισε νομοσχέδιο για κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, του Ιράν και της Βορείου Κορέας με μόνο πέντε ψήφους κατά και ο Πρόεδρος υπέγραψε την σχετική νομοθεσία. Η έγκριση αυτή ήταν απλώς συμβολική – όταν υπάρχει πλειοψηφία 2/3 και στα δύο σώματα, το τυχόν Προεδρικό veto υπερπηδάται. 

O Trump έπρεπε να επιλέξει μεταξύ συμμόρφωσης με την απόφαση του Κογκρέσου ή να κάνει χρήση του δικαιώματος αρνησικυρίας με αποτέλεσμα να παρουσιασθεί ανίσχυρος, κάτι που για ένα τόσο περήφανο άτομο θα ήταν μεγάλη ταπείνωση. Υπόγραψε, χωρίς όμως να αποκρύψει τις ουσιαστικές και συνταγματικές ενστάσεις του στην νομοθεσία.

Η συμμόρφωση αυτή ήταν μια τεράστια ταπείνωση, επειδή ο Trump εξελέγη έχοντας μια διαφορετική και φιλόδοξη πολιτική.

Το πρόγραμμα ήταν η ομαλοποίηση των σχέσεων με τη Ρωσία και η διαφοροποίηση της πολιτικής στην Συρία, αντί της απομάκρυνσης του Assad η εξάλειψη του Ισλαμικού Κράτους. Οι εξαγγελίες αυτές βοήθησαν στο να απολέσουν ψήφους οι Δημοκρατικοί – πολλοί ήσαν δυσαρεστημένοι με την «προθυμία» της Hillary Clinton να ρισκάρει στρατιωτική αντιπαράθεση με την Ρωσία.

Η εξωτερική πολιτική είναι ο τομέας που παραδοσιακά ο Πρόεδρος είθισται να επιβάλλει την πολιτική του. Όχι πλέον! Το Κογκρέσο έχει ουσιαστικά αποφανθεί ότι δεν είναι διατεθειμένο να του επιτρέψει να αποφασίζει για θέματα σχετιζόμενα με την Ρωσσία.

Αρχικώς ο Trump ήταν σχετικά συγκρατημένος. Παρ’όλο που στον εναρκτήριο λόγο του υποσχέθηκε μεγάλες αλλαγές, ήδη κατά την μεταβατική περίοδο άρχισαν να διατυπώνονται κατηγορίες ότι μέλη της προεκλογικής του εκστρατείας συνεργάστηκαν με την Ρωσία για να υπονομεύσουν την εκλογική διαδικασία.

O Obama είχε ευθέως περιορίσει την ελευθερία κινήσεως του διαδόχου του με την επιβολή περιοριστικών μέτρων ως αντίποινα για υποψιαζόμενες παρεμβάσεις. Έκτοτε όλες οι πράξεις του Trump οι σχετικές με τη Ρωσία αντιμετωπίζονται σε επίπεδο παράνομης συναλλαγής.

Όταν άρχισαν οι έρευνες του Κογκρέσου και του FBI, η αρχική άποψη ήταν ότι ο Trump είχε εξαγοράσει χρόνο για ένα νέο ξεκίνημα. Η απόφαση να βομβαρδίσει στρατιωτικό στόχο του Assad ως απάντηση της επίθεσης με χημικά συνάντησε την έγκριση του Κογκρέσου.

 

Εμψυχωμένος, συμφώνησε με τον Putin στην σύσκεψη των G20 του Ιουλίου για εκεχειρία στην νοτιοδυτική Συρία. Ο Rex Tillerson, Υπουργός Εξωτερικών, ανακοίνωσε ότι οι Ην. Πολιτείες και η Ρωσία συνεργάζονταν στην Συρία για πρώτη φορά. Όμως, η αλλαγή πολιτικής δεν ήταν τόσο δραματική επειδή ο Obama και ο John Kerry είχαν από το προηγούμενο καλοκαίρι αρχίσει σιωπηλά την συνεργασία με την Ρωσία.

Ο Trump για κάποιο διάστημα απολάμβανε σχετική ελευθερία κινήσεων, η οποία όμως δεν είχε διάρκεια. Σύντομα, μετά την συμφωνία με τον Putin, μέλη του Κογκρέσου ανέλαβαν την πρωτοβουλία να επιβάλουν  κυρώσεις.

Όταν η Γερμανία ενέκρινε κυρώσεις στις αρχές Ιουνίου, οι Ρεπουμπλικάνοι ήσαν αρχικώς διστακτικοί να ακολουθήσουν. Όμως στις 25 Ιουλίου, δύο εβδομάδες μετά τη συμφωνία Trump – Putin, η Αμερικανική Βουλή τις ενέκρινε.

Η εγκριθείσα νομοθεσία κωδικοποιεί τους περιορισμούς που έθεσε ο Obama με εκτελεστική πράξη. Νέοι περιορισμοί έχουν επιβληθεί. Εφ’εξής ο Πρόεδρος δεν θα έχει την δυνατότητα να διαφοροποιήσει πολιτική χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.

Ο Trump έχασε την ευελιξία να προσφέρει στον Putin ελαφρύνσεις σε προσεχείς συνομιλίες. Ακόμη και αν ο Trump πιστεύει ότι είναι δυνατή κάποια συμφωνία με την Μόσχα, το Κογκρέσο του αφαίρεσε την ευχέρεια να την διαχειριστεί.

Με την δημιουργία της νομικής βάσης για εξωχώριες κυρώσεις οι οποίες επηρεάζουν δυσμενώς τόσο αμερικανικές όσο και ξένες εταιρείες, το Κογκρέσο επιφέρει στροφή 180ο στην πολιτική της Αμερικής έναντι της Ευρώπης. Οι νέες κυρώσεις θα δυσκολέψουν την υλοποίηση του  σχεδιαζόμενου αγωγού North Stream II, για την προμήθεια περισσότερου φυσικού αερίου από την Ρωσία στην Γερμανία μέσω της Βαλτικής. Με την επιθετική πολιτική που επιχειρείται, το Κογκρέσο λαμβάνει θέση σε μια ενδο-ευρωπαϊκή διαφορά. Επειδή δε η Ουκρανία αντιτίθεται έντονα στον αγωγό, εκ των πραγμάτων και η πολιτική των Ην. Πολιτειών έναντι της χώρας αυτής μεταβάλλεται και γίνεται πιο επιθετική έναντι της Ρωσίας.

Ανεξαρτήτως της ορθότητας των κυρώσεων, ουδείς Πρόεδρος από την εποχή του Woodrow Wilson δεν έχει τόσο πολύ ταπεινωθεί στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Το Κογκρέσο συλλογικά έθεσε φρένο στην εφαρμογή της Ρωσικής πολιτικής του Trump, και δεν έλαβε υπ’όψιν ότι θα υπάρξουν παράπλευρες απώλειες για τις σχέσεις Ην. Πολιτειών – Γερμανίας. Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν πόσο λίγη στήριξη διατηρεί ο Trump. Δεν έχει μεγάλη σημασία εάν επιβιώσει στον Λευκό Οίκο. Για τους σκοπούς της εξωτερικής πολιτικής είναι ήδη παροπλισμένος.

*Δικηγόρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *