Πέρασαν κιόλας 3586 ημέρες από το άνοιγμα του οδοφράγματος της οδού Λήδρας

Με το κόψιμο μιας κορδέλας στην οδό Κύκκου και την απελευθέρωση μπαλονιών διαφόρων χρωμάτων προς στον ουρανό, πραγματοποιήθηκε η διάνοιξη της οδού Λήδρας για διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα ύστερα από 45 σχεδόν χρόνια, Λευκωσία 3 Απριλίου 2008./ ΚΥΠΕ/ Κάτια Χριστοδούλου

Του Κυριάκου Τσιμίλλη

Είναι φορές που τυχαία επιστρέφεις σε παρελθούσες αναφορές που μοιάζουν προφητικές απαισιόδοξων εξελίξεων. Στις 3 του Απρίλη 2008, μαζί με το οδόφραγμα της οδού Λήδρας άνοιξε (θέλαμε να πιστεύουμε) και μια προοπτική για την επόμενη μέρα. Άλλοι το είδαν σαν μια χαραμάδα στο κατοχικό τείχος, άλλοι αρκούνταν να το ανέχονται σαν μια ακόμα «συνοριακή» δίοδο. Όπως και να ΄ταν, το «αξιοθέατο» άλλαζε μορφή! 

Οι εκατέρωθεν Κύπριοι θα μπορούσαν να επικοινωνούν ευκολότερα. Το όραμα ασαφές, ενοποιητικό ή διζωνικό. Γράφαμε τότε… Πέρα από την πανηγυρική (έως πανηγυριώτικη) ατμόσφαιρα στην οδό Λήδρας, πέρα κι από τη συναισθηματική φόρτιση των παλαιότερων που επιστρέφουν περισσότερο με τις αναμνήσεις τους παρά με το αμήχανο περιδιάβασμα στο χτες τού Μακρύδρομου…

Το ξέρεις πως δεν λύθηκε το πρόβλημα, το φοβάσαι πως μπορεί απλώς να ανοίγουν κάθε πέντε χρόνια τρία-τέσσερα οδοφράγματα, παγιώνοντας έτσι τη «συνοριακή» γραμμή με τους σταθμούς και τα φυλάκια, τους «συνοριακούς» υπαλλήλους, τους «εκατέρωθεν τελωνειακούς»… Μακάρι (λέγαμε), να μην φτάσουμε κάποτε σε ένα εφιαλτικό σενάριο που να λέει πως  «Σήμερα, 3586η μέρα από το άνοιγμα της οδού Λήδρας, διήλθαν από το οδόφραγμα τόσοι ιθαγενείς τουρίστες, τόσοι αλλοδαποί τουρίστες.

Γενικά η κίνηση στα 39 οδοφράγματα θεωρείται λογική για την εποχή… Τα μπάνια άρχισαν κι η κάθε μια κοινότητα προτιμά της άλλης τις παραλίες… Μεγάλη ήταν και σήμερα η κίνηση στα καζίνα. Εκατοντάδες ήταν οι Ελληνοκύπριοι που έσπευσαν στα καζίνα της Κερύνειας,  εκατοντάδες κι οι Τουρκοκύπριοι που συνέρρευσαν στα νεόδμητα καζίνα στο “νότο”». Λίγη ακόμα υπομονή χρειάζεται για τα τελευταία! Μετρώντας τις μέρες κι επειδή ο χρόνος τρέχει και μας προσπερνά, διαπιστώσαμε πως στις 6 του Φεβράρη, ήταν η 3586η μέρα… Εκείνο το εφιαλτικό σενάριο επιβεβαιώνεται.

Ακόμα ψάχνουμε να ανοίξουμε κι άλλα οδοφράγματα (μπορεί να μην φτάσουμε τα 39!) κι αναζητούμε πρόοδο στις (όποιες) συνομιλίες… Την ίδια ώρα προσπαθούμε να προωθήσουμε δράσεις όχι “καλής γειτονίας” αλλά ενοποιητικές της κοινωνίας.

Λέγαμε τότε πως μια άλλη μορφή αναγκαίας άμυνας ήταν (και είναι) να σωθεί η παλιά πόλη στην προοπτική και την ελπίδα της ενιαίας λειτουργίας της, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, περιπολούντα ή συγκαλυμμένα.

Να φτιαχτούν τα σπίτια, να καταργηθούν αταίριαστες χρήσεις, να καθαρίσουν από κακόγουστες ταμπέλες, να αναδειχτεί και ενισχυθεί η εναπομένουσα φυσιογνωμία της πόλης και η ιστορική διαδρομή της… Λέγαμε ακόμα πως  η παλιά πόλη δεν ήταν (ούτε και είναι) μόνο για την κάθε ψυχαγωγία κι ελπίζαμε (τώρα το παλεύουμε εντονότερα) πως οι άρχοντες δεν θα έδιναν και άλλες άδειες ούτε και θα ανέχονταν και άλλες παρανομίες. Να γίνει η πόλη ξανά φιλική κι ελκυστική για τους ανθρώπους, τους κατοίκους, τους εργαζόμενους, τους επισκέπτες της…

Η τότε Δήμαρχος, μιλώντας για τα κτήρια στην περιοχή του νέου “ανοίγματος”, δήλωνε με αισιοδοξία πως χρειάζονται (μόνο) ένα-δυο εκατομμύρια που δεν ήταν δύσκολο να βρεθούν. Μα και περισσότερα να χρειάζονταν για ολόκληρη την παλιά πόλη, άξιζε (κι αξίζει) τον κόπο! Ιδιαίτερα αν εξοικονομούσαμε όσα προορίζονταν για έργα αχρείαστα έργα βιτρίνας όπως είχαν από τότε χαρακτηριστεί το νέο Δημοτικό Μέγαρο (επί των αρχαιοτήτων) και η πολυδιαφημισμένη (κάτι σαν 8ο θαύμα!) «Πλατεία» Ελευθερίας.

Η εμπειρία των 3586 ημερών (τυχαίος ήταν ο αριθμός) επιβεβαιώνει πως η αναζήτηση φτιαχτών σημείων αναφοράς είναι αχρείαστη και στερεί την πόλη από τις ουσιαστικές προοπτικές της… Τελικά, δεν τα καταφέραμε να πείσουμε. Ακόμα πληρώνουμε και ακόμα δεν τα είδαμε τα νέα σημεία αναφοράς. Τι να μας περιμένει στις επόμενες 3586 μέρες;

kctsimillis@cytanet.com.cy

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.