Περί όνου σκιάς ή περί πλαισίου Γκουτέρες: «Η ΚΔ υπήρξε δι’ όλους μας το εξιλαστήριο θύμα»

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του Πέτρου Θ. Παντελίδη

Είναι γνωστός ο αρχαίος ελληνικός μύθος της διαμάχης των αβδηριτών για την «περί όνου σκιάς». Η μεγάλη διαφωνία ήταν ανάμεσα σ’ αυτούς που υποστήριζαν ότι η σκιά του όνου ανήκε στον ιδιοκτήτη και στους διαφωνούντες που έλεγαν ότι ανήκει σ΄ εκείνον που είχε νοικιάσει τον όνο, άρα και τη σκιά του. Το θέμα, λέει ο μύθος, απασχολούσε για καιρό το δικαστήριο και τη Βουλή. 

Ο όνος φυλασσόταν ως τεκμήριο, μέχρι να βγει η τελική απόφαση για τον ιδιοκτήτη της «περί όνου σκιάς», την οποία ιδιοκτήτης και μισθωτής ήθελαν να εκμεταλλευτούν, θεωρώντας ο καθένας ότι του ανήκει. Η απόφαση δεν βγήκε ποτέ γιατί ξαφνικά ο όνος απεβίωσε στον στάβλο, όπου φυλασσόταν. Το τεκμήριο της δίκης δεν υπήρχε πια. Και ο δικαστής εξέδωσε περιχαρής την απόφαση: «Ο αθώος όνος υπήρξε το λυτρωτικό δι’ όλους μας εξιλαστήριο θύμα.

Μη υπάρχοντος δε του όνου, η όλη υπόθεσις είναι πλέον άνευ αντικειμένου και τίθεται εις το αρχείον». Για την «περί όνου σκιάν» υπήρχαν δύο απόψεις σε αντιπαράθεση. Για την «περί πλαισίου Γκουτέρες» υπάρχουν περισσότερες απόψεις στην ελληνική πλευρά. Κάποιοι βλέπουμε το σχέδιο Γκουτέρες ως καταστροφικό για την Κ.Δ. και την επιβίωση του Ελληνισμού στην Κύπρο. Οι ηγεσίες του ΔΗ.ΣΥ. και του ΑΚΕΛ το βλέπουν ως μάννα εξ ουρανού, που θα δώσει λύση και θα μας απαλλάξει από την τουρκική κατοχή, τις εγγυήσεις και το μονομερές επεμβατικό δικαίωμα της Τουρκίας. Θα μας απαλλάξει, λένε, από χιλιάδες στρατεύματα κατοχής, θα επανενώσει την Κύπρο σε ένα «κανονικό» κράτος, θα μας απαλλάξει από την κατοχή και θα τερματίσει τη διχοτόμηση.

Όλα τα άλλα που περιλαμβάνει το σχέδιο Γκουτέρες είναι καλά, γιατί είναι υποχωρήσεις και συμφωνίες των μεγάλων πρώην ηγετών του ΔΗ.ΣΥ. και του ΑΚΕΛ. Ούτε η εκ περιτροπής προεδρία είναι κακή, ούτε τα βέτο, ούτε οι σφετεριστές που γίνονται ιδιοκτήτες, ούτε η ασάφεια για το μέλλον της Κ.Δ., που οι Τούρκοι τη θεωρούν ήδη εκλιπούσα. Ο ΠτΔ κρατά ακόμα κάποια πισινή, ίσως γιατί άρχισε επιτέλους να συνειδητοποιεί τι πάει να υπογράψει και τι με βεβαιότητα θα απορρίψει ο λαός. Ζητά πρώτα να διευκρινίσει η τουρκική πλευρά, αν αποδέχεται τερματισμό των εγγυήσεων και αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής. Και η τουρκική πλευρά απαντά σε όλους τους τόνους ότι ούτε να σκεφτόμαστε το «μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις». Περί όνου σκιάς, δηλαδή, η διαμάχη.

Οι Αβδηρίτες είχαν φυλαγμένο τον όνο ως τεκμήριο, που θα στήριζε την απόφαση του δικαστηρίου. Στην περίπτωση της Κύπρου δεν υπάρχει καν τεκμήριο. Όλα είναι «έπεα πτερόεντα», που εξυπηρετούν άλλους. Περί όνου σκιάς.

Ο Γ.Γ. δεν βγαίνει και να πει «ιδού γραπτό το πλαίσιό μου» και ότι είναι στη διάθεση των μερών για διευκρινίσεις. Παρ’ όλα αυτά η ηγεσία του ΑΚΕΛ καλεί τον ΠτΔ να μην «αλληθωρίζει», αλλά να δηλώσει ότι δέχεται χωρίς όρους την έναρξη συνομιλιών με το πλαίσιο Γκουτέρες. Η ηγεσία του ΔΗ.ΣΥ., που δεν συμβιβάζεται με την κατοχή, λέει ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία. Να μη χάσουμε το κελεπούρι. Και όταν με το καλό βρούμε λύση, να στείλουμε και το Φ.Α. με αγωγό στην Τουρκία, όπως απεφάνθη και ο μέγας τέως ηγέτης της Αριστεράς.

Το θέμα είναι πόσες παραχωρήσεις πρέπει να κάνουμε ακόμα, για να κερδίσουμε την «περί όνου σκιάν» και να μας συγχαρεί η διεθνής κοινότητα. Γιατί, προσωπικά πιστεύω, ότι η Τουρκία θα αποδεχτεί τερματισμό των εγγυήσεων, αφού κέρδισε όλα όσα ήθελε, αφού βεβαιωθεί ότι θα έχει επικυριαρχία σε όλη την επικράτεια της Κύπρου, αφού βάλει χέρι στο Φ.Α. και ΒΕΒΑΙΩΣ, ΒΕΒΑΙΩΣ, αφού ικανοποιηθεί ο μεγάλος της στόχος: Να καταργηθεί η Κ.Δ., έστω και με εποικοδομητική ασάφεια, και να αντικατασταθεί από το νέο κράτος, επί του οποίου θα έχει την επικυριαρχία. Και εμείς θα είμαστε στην ανύπαρκτη σκιά του όνου.

Και όταν έρθει, πολύ σύντομα, η ώρα των αποφάσεων, με τα βέτο και με τα δύο συνιστώντα κράτη και η «εκλιπούσα» Κ.Δ. αρχίσει «να αναζητεί κηδεμόνα», τότε τα συμφέροντα των ισχυρών, της διεθνούς κοινότητας και η Ε.Ε. θα αποφανθούν: «Η Κ.Δ. υπήρξε δι’ όλους μας το εξιλαστήριο θύμα. Μη υπαρχούσης της Κ.Δ. η όλη υπόθεση είναι άνευ αντικειμένου. Βρείτε τα».  Εν τω μεταξύ, η κατοχή θα νομιμοποιηθεί, το αέριο θα ταξιδεύει προς Τουρκία και οι Έλληνες της Κύπρου θα αναζητούν κηδεμόνα και πατρίδα και σκιά δικαίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *