Περί της εμπορικής εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Αφροδίτη

Φωτογραφία αρχείου από την ιστοσελίδα της TOTAL. File Photo via Total

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΕΝΤΑ

H προχθεσινή ανακοίνωση των υπογραφών για την εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αφροδίτη είναι μια ιστορική στιγμή. Ανοίγει ο δρόμος, βάσιμα και συγκροτημένα πλέον, για να γίνει η Κύπρος ένα ακόμα κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο το οποίο εξάγει φυσικό αέριο και συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης. Η συνεισφορά της Κύπρου είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αλλά οι προοπτικές είναι καλές.

Χθες ανακοινώθηκαν και κάποια ποσά που θα λάβει η Κυπριακή Δημοκρατία. Τα ποσά αυτά είναι φυσικά ενδεικτικά μέχρι να φανεί η ακριβής ποσότητα του κοιτάσματος μετά από νέα επιβεβαιωτική γεώτρηση. Υπάρχουν και κάποια άλλα κρίσιμα τεχνικά στάδια, τα οποία έχουν επίσης ανακοινωθεί.

Για να προχωρήσει η συμφωνία αυτή, η κυβέρνηση της Κύπρου έκανε σημαντικές υποχωρήσεις όσον αφορά τα εν δυνάμει έσοδά της. Έκανε παραχωρήσεις προς την κοινοπραξία για να μπορέσει να προχωρήσει. Η διαπραγμάτευση έγινε κάτω και από την πίεση των γεωπολιτικών εξελίξεων. Η πολιτική ενημέρωση θα έπρεπε να ήταν πιο ειλικρινής για το θέμα αυτό, καθώς και ο έλεγχος, κοινοβουλευτικός, δημοσιογραφικός και κοινωνικός, θα έπρεπε να ήταν πολύ αυστηρός. Ένα ακόμα παράδειγμα του οικονομικού κόστους που πληρώνει το κράτος και οι πολίτες μιας ελλειμματικής δημοκρατίας.

Ο δρόμος προς τη βιώσιμη εμπορική εκμετάλλευση άλλων κοιτασμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μακρύς. Είναι καμιά φορά και θέμα λίγης τύχης, να ανακαλυφθούν μεγάλα κοιτάσματα, όπως εκείνο του “Γλαύκου” ή και μεγαλύτερα.

Η πολιτική δέσμευση της κυπριακής κυβερνήσεως είναι πολύ σημαντική, καθώς και η αποφασιστικότητα και οικονομικοί υπολογισμοί των εταιριών. Σοβαρές επενδύσεις πρέπει να γίνουν και για την πραγματική θωράκιση της ΑΟΖ με αεροναυτικές δυνάμεις, ενίσχυση της παρουσίας της Ελλάδας στην περιοχή και στρατηγικές συνεργασίες με άλλα κράτη σε στρατιωτικό επίπεδο.

Ελπίζουμε και η Ελλάς να ακολουθήσει ταχέως στην ανάπτυξη του ενεργειακού τη προγράμματος. Ο νέος Υπουργός Ενέργειας δουλεύει μεθοδικά και εξειδικευμένα.

  • Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Διακυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *