Ποιος θυμάται τον Ισαάκ και τον Σολή; απωλέσαμε το δικαίωμα να διεκδικούμε το δίκιο μας στη βάση αρχών και κανόνων

A Palestinian protester throws stones by his slingshot during clashes near the border with Israel in the east of Gaza Strip, 15 May 2018 (issued 16 May 2018). According to Palestinian medical sources, two Palestinian protesters were shot dead by the Israeli army on 15 May in Gaza, while thousands of Palestinians attended the funerals for some 25 of the 60 protesters killed a day earlier by the Israeli army during mass demonstrations. Palestinians are marking the Nakba Day, or the day of the disaster, when more than 700 thousand Palestinians were forcefully expelled from their villages during the war that led to the creation of the state of Israel on 15 May 1948. Protesters call for the right of Palestinians to return to their homeland. EPA/MOHAMMED SABER

Του Χριστόφορου Σκαρπάρη

Για μισό και πλέον αιώνα, ακόμα και πριν την ίδρυση της ΚΔ, καλούσαμε κατ’ επανάληψη τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίζει το Κυπριακό στη βάση αρχών και κανόνων του διεθνούς δικαίου -εκείνων των αρχών και κανόνων που σέβονται τα ατομικά ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες και υποστηρίζουν τους λαούς και τα μικρά και αδύναμα κράτη ενάντια στις επιβουλές δυνάμεων που, επειδή απλά και μόνο διαθέτουν στρατιωτική ισχύ, εφαρμόζουν επιθετικές πολιτικές επεκτατισμού, εθνοκάθαρσης και βίαιης καταστολής κάθε αντίδρασης των θυμάτων τους. 

Κατηγορούσαμε την Τουρκία για αυτές τις πολιτικές που κορυφώθηκαν με την εισβολή του 1974 και ακόμα συνεχίζονται και μας συνέπαιρνε οργή και αγανάκτηση κάθε φορά που τα Ηνωμένα Έθνη και ιδίως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι εταίροι μας εξέδιδαν νερόβραστα ψηφίσματα που απέφευγαν να κακοφανίσουν την Άγκυρα και καλούσαν ποντιοπιλατικά τις «δύο πλευρές» να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να επιδιώξουν μια αμοιβαία αποδεχτή λύση, παραγνωρίζοντας την αλήθεια και εξισώνοντας το θύμα με τον θύτη.

Διατυμπανίζαμε ότι το δίκαιο πρέπει να τοποθετείται πάνω από οικονομικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα και αυτό ήταν το λάβαρο του αγώνα μας για τερματισμό της κατοχής και απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Σήμερα απωλέσαμε το δικαίωμα να διεκδικούμε το δίκιο μας στη βάση αυτών των αρχών και κανόνων. Η επίσημη στάση της Κυβέρνησής μας έναντι των φρικιαστικών γεγονότων στη Λωρίδα της Γάζας δεν διαφέρει ποσώς από τη στάση εκείνων που ως πρόσφατα προκαλούσαν την αγανάκτησή μας με τις πολιτικές ίσων αποστάσεων, που τηρούν ελέω εθνικών συμφερόντων. «Η ΚΔ εκφράζει ανησυχία… και τονίζει την ανάγκη οι δυο πλευρές να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις για ειρηνική επίλυση…», αυτό λέει, μεταξύ άλλων υπεκφυγών, η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Πενήντα εννιά διαδηλωτές, ανάμεσά τους παιδιά κάτω των δεκάξι και ένα βρέφος, δολοφονήθηκαν από τον στρατό του Ισραήλ, κοντά τρεις χιλιάδες τραυματίστηκαν κι εμείς εκφράζουμε απλά… την ανησυχία μας! Για να μην κακοφανίσουμε τον στρατηγικό μας εταίρο στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της ΑΟΖ μας και στην εξασφάλιση κάποιων ασαφών πλεονεκτημάτων στα διεθνή φόρα.

Ξεχνώντας ότι με τη στάση μας χάνουμε το ηθικό έρεισμα να διεκδικούμε υποστήριξη και αλληλεγγύη από όλους εκείνους που έχουν για στρατηγικό τους εταίρο την Τουρκία.

Και επειδή τα πολλά λόγια είναι περιττά, η παράφραση του ναζιστικού τέρατος ως κατακλείδα: «Ποιος θυμάται τον Ισαάκ και τον Σολή;»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *