Πληρώνουμε τις καθυστερήσεις: Σημαντικό βήμα  στον ενεργειακό μας σχεδιασμό η συμφωνία με  την Αίγυπτο για  κατασκευή αγωγού  φυσικού αερίου

Πηγή: Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Κυπριακής Δημοκρατίας

Του ΜΙΧΑΛΗ ΔΑΜΙΑΝΟΥ

Θετική εξέλιξη, έστω κι αν καθυστέρησε, αποτελεί η υπογραφή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αιγύπτου. Παράλληλα, γίνεται και ένα πολύ σημαντικό βήμα στον ενεργειακό μας σχεδιασμό, με πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις.

Ως Δημοκρατικό Κόμμα, σε αρκετές περιπτώσεις τα τελευταία τρία χρόνια, είχαμε υποδείξει πως η κατασκευή του αγωγού αποτελεί τη μοναδική εμπορική διέξοδο για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου από το οικόπεδο Αφροδίτη. Τώρα, πλέον, για να έχει ουσία η συμφωνία θα πρέπει να υπογραφεί εμπορικό συμβόλαιο πώλησης του αερίου προς τον τερματικό της Αιγύπτου.

Βέβαια, η σύναψη μιας τέτοιας συμφωνίας θα κριθεί και από τη διαπραγμάτευση που απαίτησαν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο οικόπεδο Αφροδίτη. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα πρόκληση και καθοριστικές αποφάσεις που θα κρίνουν το μέλλον. Παράλληλα, το ΔΗΚΟ υπέβαλε προς την Κυβέρνηση πρόταση για επαναδιαπραγμάτευση του συμβολαίου του 2008, με τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια και ενημέρωση, έτσι ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση. Μοναδικός στόχος είναι η εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.

Τα τελευταία γεγονότα, παρόλο που δημιουργούν θετικές προοπτικές, αναδεικνύουν και τη σοβαρότητα των ευθυνών που βαραίνουν την παρούσα Κυβέρνηση, αλλά και την προηγούμενη, για την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην προώθηση των συμφωνιών.

  • Οι όροι, οι συνθήκες και οι ευκαιρίες σαφώς και θα ήταν καλύτερες αν δεν καθυστερούσαμε για χρόνια. Τέτοιου είδους νοοτροπίες θα πρέπει να ξεπεραστούν.
  • Στη σύγχρονη εποχή και κυρίως στα ενεργειακά ζητήματα, επιβάλλεται ξεκάθαρη στρατηγική, ευελιξία και γρήγορες αντιδράσεις, σε ένα πολιτικό – οικονομικό σκηνικό που συνεχώς αλλάζει.

Σε αυτό το παιχνίδι, δεν είμαστε μόνοι μας, κάτι που θα πρέπει να αντιληφθεί πρώτα και κύρια η ίδια η Κυβέρνηση που ανέλαβε, εκ μέρους του λαού, να διαχειριστεί το μεγάλο κεφάλαιο των υδρογονανθράκων για να το καταστήσει ευλογία και όχι κατάρα για την Κύπρο.

Μέσα από αυτή την προσέγγιση, η Κυβέρνηση οφείλει να επιδιώκει τη συναίνεση και τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων. Το κεφάλαιο της ενέργειας, μαζί με το Κυπριακό, αποτελούν τους βασικούς άξονες που θα περιστραφούν οι εξελίξεις το αμέσως επόμενο διάστημα. Η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχουν την ευθύνη και το δικαίωμα των τελικών αποφάσεων.

Την ίδια ώρα, όμως, ευθύνη και δικαίωμα της κάθε πολιτικής δύναμης είναι να συμπεριφέρεται υπεύθυνα και σοβαρά, παρεμβαίνοντας εκεί και όπου κρίνει αναγκαίο. Το εθνικό συμφέρον τίθεται πάνω απ’ όλα και είναι υποχρέωση της Κυβέρνησης να εξασφαλίσει την απαιτούμενη ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο, για να μπορεί να διεκδικήσει με αποτελεσματικότητα, σε κάθε περίπτωση.

*Αντιπρόεδρος ΔΗΚΟ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *