Ποιον νοιάζει ο αφανισμός των Τουρκοκυπρίων;

Τα κατεχόμενα στρατεύματα παρελαύνουν στην κατεχόμενη Λευκωσία. Φωτογραφία ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Του ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ

Οσο καιρό και να έχει εγκατασταθεί στην Κύπρο, πατρίδα για τον εκ Τουρκίας πληθυσμό είναι η Τουρκία και όχι η Κύπρος. Ακόμα και για όσους έχουν γεννηθεί εδώ. Μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις ανάμεσά τους. Δεν κάνει διαφορά. Άλλωστε ένα σημαντικό κομμάτι αυτού του πληθυσμού δεν θεωρεί χωριστή χώρα τούτο εδώ το μέρος. Το θεωρεί Τουρκία. Ένα κομμάτι των εδαφών της Τουρκίας.

Πηγαίνετε ρωτάτε τους συμπατριώτες μας που βρίσκονται στο Λονδίνο. Όλους. Και όσους έχουν γεννηθεί εκεί. Ποιο μέρος είναι η πατρίδα τους; Η Κύπρος, θα σας πουν. Δεν θα πουν η Αγγλία. Έτσι είναι και οι ευρισκόμενοι στην Αυστραλία. Και οι ευρισκόμενοι στον Καναδά. Περηφανεύονται για το γεγονός ότι είναι Κύπριοι. Όχι για το ότι είναι Άγγλοι, Αυστραλοί ή Καναδοί.

  • Έτσι είναι και οι εκ Τουρκίας εδώ. Άλλωστε ήρθαν εδώ για οικονομικούς λόγους. Βρήκαν δωρεάν περιουσίες. Σπίτι, γη. Και πήραν και δάνεια κι από πάνω. Το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Και όταν αγκυροβόλησαν στο εθνικιστικό κόμμα αποκαταστάθηκαν. Πού αλλού στον κόσμο θα βρουν ένα τέτοιο ευεργέτημα; Το ίδιο πράγμα κάνει η Τουρκία και στα συριακά εδάφη που κατέκτησε τώρα. Μεταφέρει πληθυσμό στα εδάφη-λάφυρα. Τους δίδει περιουσίες. Λεηλατούν τις περιουσίες των ανθρώπων τους οποίους έδιωξε με τη βία των όπλων. Μήπως τώρα θα θεωρούν πατρίδα τους εκείνα τα μέρη οι άνθρωποι τους οποίους εγκατάστησε εκεί από μιαν άλλη χώρα; Δεν θα τη θεωρούν. Άλλωστε γιατί να πάνε εκεί; Αν ήταν ήσυχοι και ευτυχισμένοι στη δική τους πατρίδα, μήπως θα πήγαιναν εκεί;

Γιατί τα έγραψα αυτά τώρα; Κάποιοι ανάμεσά μας προσπαθούν να τρομάξουν την ελληνοκυπριακή πλευρά. Κάποιοι όχι μόνο στον βορρά αλλά και στον νότο. Λένε το εξής: «Αν δεν υπάρξει λύση τώρα, στο μέλλον δεν θα μπορείτε να βρείτε Τουρκοκύπριους απέναντί σας για να κάνετε λύση». Ποιους θα βρουν, λέει; Τους εκ Τουρκίας! Δηλαδή, ενόσω παρατείνεται η διαδικασία της λύσης, οι Τουρκοκύπριοι θα αφανίζονται. Θα χάνονται. Δεν θα μείνει κανείς. Και η ελληνοκυπριακή πλευρά θα βρει απέναντί της τους εκ Τουρκίας.

Δεν ξέρω, γιατί να φοβηθεί γι’ αυτό η ελληνοκυπριακή πλευρά; Μήπως είναι πιο δύσκολο να καθίσεις στο τραπέζι με κάποιους που δεν θεωρούν αυτό το μέρος πατρίδα από το να καθίσεις με κάποιους που το θεωρούν πατρίδα; Ο άνθρωπος κάνει τα πάντα για την πατρίδα του. Πηγαίνετε ρωτήστε να δούμε τους συμπατριώτες μας που βρίσκονται στο Λονδίνο. Πεθαίνουν για την Αγγλία; Θυσιάζουν τη ζωή τους για την Αγγλία; Οι ευρισκόμενοι στην Αυστραλία, θυσιάζονται για την Αυστραλία; Οι ευρισκόμενοι στον Καναδά για τον Καναδά; Τι μπορούν να κάνουν το πολύ; Να δούμε, πόσοι θα βρεθούν να θυσιάσουν τη ζωή τους;

Μόνο τα οικονομικά τους συμφέροντα μπορεί να προέχουν για όσους ήρθαν στην Κύπρο λόγω οικονομικών προβλημάτων. Και βεβαίως είναι πολύ πιο εύκολο να παζαρέψει κανείς μαζί με αυτούς παρά με κάποιον Κύπριο. Είστε βέβαιοι ότι δεν σκέφτεται έτσι και η ελληνοκυπριακή πλευρά; Κοιτάξτε, ουδέποτε οδήγησαν σε διεθνές δικαστήριο τον πληθυσμό που μεταφέρθηκε εδώ. Κάποτε ο Δημήτρης Χριστόφιας είχε πει το εξής σε έναν φίλο μας, ο οποίος τον ρώτησε τον λόγο γι’ αυτό: «Αν το μεταφέρουμε στο Δικαστήριο της Χάγης και πούμε ότι αυτό είναι έγκλημα πολέμου και αντίκειται στη Σύμβαση της Γενεύης και το δικαστήριο κρίνει ότι έχουμε άδικο, τι θα γίνει; Μήπως δεν θα νομιμοποιήσουμε τον πληθυσμό των εποίκων με μιαν πιθανή απόφαση εναντίον μας;»

Υπάρχει και το εξής:

  • Τι στόχο έχουν με αυτό όσοι λένε είτε κάντε λύση τώρα, γιατί αλλιώς δεν θα μπορείτε να βρείτε Τουρκοκύπριο; Μήπως να αποδεχθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά πράγματα τα οποία δεν αποδέχεται μέχρι σήμερα; Δηλαδή, κατά τη γνώμη τους, η ελληνοκυπριακή πλευρά ευθύνεται για τη μη λύση; Θέλουν να αποδεχθεί τις εγγυήσεις; Την πολιτική ισότητα με τη μορφή που την προτείνει η τουρκική πλευρά; Δεν ξέρω τις απαντήσεις που δίδουν σε αυτά τα ερωτήματα όσοι υποστηρίζουν τη λύση, επειδή δεν υπέβαλαν κανένα σχέδιο λύσης μέχρι σήμερα.

Οι Τουρκοκύπριοι είναι εκείνοι που ουσιαστικά πρέπει να βιαστούν για τη λύση και όχι οι Ελληνοκύπριοι. Διότι εκείνοι είναι που θα πληγούν στην ουσία λόγω της παράτασης της διαδικασίας της μη λύσης. Ο αφανισμός τους δεν θα πλήξει την ελληνοκυπριακή πλευρά. Τους ίδιους θα πλήξει. Δεν έχω απολύτως καμία αμφιβολία γι’ αυτό!

ΠΗΓΗ: Αφρίκα, Πολίτης

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.