“Πόλεμος” της Ομογένειας με τον Λευκό Οίκο για τα F-35 της Τουρκίας: Ξαφνική στροφή του Τραμπ

Το κτίριο του Λευκού Οίκου Φωτογραφία HellasJournal.Com

ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL  Οι οργανώσεις της Ελληνικής Ομογένειας, των Αρμενίων και των Χριστιανών (Defense of Christians -IDC), αντέδρασαν με έντονο τρόπο στην απόφαση του Λευκού Οίκου να ζητήσει από τη Γερουσία να αφαιρέσει κείμενο νόμου, που θέτει περιορισμούς στον προϋπολογισμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για την πώληση των μαχητικών F-35 στην Τουρκία.

Η είδηση προκάλεσε οργή και σύμφωνα με πληροφορίες ομάδα γερουσιαστών αναμένεται να αντιδράσει στην προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης να «καλοπιάσει» τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού στο Λευκό Οίκου, Mick Mulvaney, έστειλε επιστολές στον πρόεδρο της επιτροπής Επιτροπής Διάθεσης των Κονδυλίων της Γερουσίας, Richard Shelby, τον επικεφαλής της μειοψηφίας Patrick Leahy και τον επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία Lindsey Graham.

Ο κ. Mick Mulvaney αναφέρει τα εξής για την Τουρκία:

  • «Η κυβέρνηση αντιτίθεται στο παράρτημα 7046 (δ) (3) του νομοσχεδίου το οποίο περιορίζει τη χρήση πόρων για τη μεταφορά αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία. Η Τουρκία είναι σημαντική σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και συμπεριλαμβάνεται στους διεθνείς συμμετέχοντες στο πρόγραμμα F-35 από το 2002. Η κυβέρνηση συμμερίζεται τις ανησυχίες του Κογκρέσου σχετικά με τις πρόσφατες τουρκικές ενέργειες, αλλά αντιτίθεται στο λεκτικό που περιορίζει προληπτικά την δυνατότητά της να εργαστεί μαζί με την Τουρκία για να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες».

Στην ανακοίνωση τους, η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Αμερικής, η οργάνωση «Defense of Christians (IDC)» και το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) εκφράζουν την έντονη απογοήτευσή τους για την ξαφνική αντίθεση του Λευκού Οίκου στους περιορισμούς που επέβαλε το Κογκρέσο στην πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία.

Τονίζουν τα εξής:

  • “Η αντίθεση του Προέδρου Τραμπ στην δικομματική συναίνεση σχετικά με τους περιορισμούς που έχουν τεθεί βάση της κοινής λογικής στην απερίσκεπτη μεταφορά αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, περιορίζει δραματικά τους αμερικανικούς μοχλούς πίεσης, υπονομεύοντας την ικανότητά μας να διασφαλίσουμε είτε την απελευθέρωση του πάστορα Άντριου Μπράνσον από την Τουρκία είτε να εμποδίσουμε την Τουρκία να αγοράσει ρωσικούς αντιεροπορικούς πυραύλους S- 400», αναφέρει η κοινή ανακοίνωση των τριών οργανώσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

  • «Δυστυχώς, λαμβάνοντας αυτή την κοντόφθαλμη στάση, ο Πρόεδρος Τραμπ δείχνει αδυναμία, υπονομεύοντας σοβαρά τη διαπραγματευτική θέση της Αμερικής έναντι της Τουρκίας του Ερντογάν».

«Ενθαρρύνουμε», σημειώνουν, «τους ηγέτες του Κογκρέσου να προχωρήσουν γρήγορα στη θέσπιση κανονιστικών περιορισμών για τα F-35 και άλλες πωλήσεις / μεταφορές προηγμένων οπλικών συστημάτων και γενικότερα, να αναλάβουν μια πολύ καθυστερημένη πολιτική επανεξέταση των σχέσεων των ΗΠΑ με το αυξανόμενα εχθρικό τουρκικό καθεστώς», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση των τριών οργανώσεων.

One thought on ““Πόλεμος” της Ομογένειας με τον Λευκό Οίκο για τα F-35 της Τουρκίας: Ξαφνική στροφή του Τραμπ

  1. Δεν έχω και πολλές ελπίδες για την αποτελεσματικότητα των ενεργειών των οργανώσεων της ομογένειας και των άλλων. Ανεξάρτητα όλων των προσπαθειών τους -διαχρονικά , γνωρίζουμε ότι η αναποτελεσματικότητα όσον αφορά την επιρροή τους είναι δεδομένη διότι ουδέποτε οι Πρόεδροι της ΑΜΕΡΙΚΉς υπολόγισαν σ΄αυτές …απλώς τις χρησιμοποιούν όπως ακριβώς και τα εθνικά τους Κοινοβούλια .
    Η Αμερική , έχει την στρατηγική της και εξασφαλισμένη την ενδοτικότητα των προαναφερομένων κοινοβουλίων ή ακόμη και των ανεκδιήγητων χουντικών .
    Το γες μέν ‘η το σφάξε με αγά μου ν΄ αγιάσω ! είναι η προμετωπίδα του ελλαδικού κράτους ( το ελληνικόν κράτος τουλάχιστον είχε αξιοπρέπεια και ήταν τίμιον ) και κάποτε ας κάνουμε την αυτοκριτική μας ..
    nik.p . tsesmelis 13/07/2018

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *