ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ NEO BRAND ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Επισημάνσεις ουσίας και παράγοντες επιτυχίας

Το κτίριο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας, στο οποίο σήμερα στεγάζεται το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Φωτογραφία Πολιτης

Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΓΓΕΛΙΔΗ

Η νέα τάξη πραγμάτων ανά το παγκόσμιο αποτελεί μια πρόκληση για την πολιτική αφού οι όποιες αποφάσεις θεωρούνται πλέον ως χρήσιμες ή βιώσιμες μόνο αν αυτές εδράζονται στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας.

Καθοριστικό ρόλο για τη δημιουργία της νέα τάξης πραγμάτων διαδραματίζουν μια σειρά από παράγοντες οι οποίοι τείνουν να “αναγκάζουν” εκ των δεδομένων την εφαρμογή πολιτικών αλλά και θεσμικών πλαισίων. Τέτοιοι παράγοντες αποτελούν η έρευνα και καινοτομία, οι νεοφυείς επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις FinTech, η τεχνητή νοημοσύνη, η ψηφιακή οικονομία, η κυβερνοασφάλεια αλλά και βέβαια η κλιματική αλλαγή η οποία ουσιαστικά αντιμετωπίζεται εν πολλής και μέσα από λύσεις τεχνολογικού χαρακτήρα.

 

Στα πιο πάνω πλαίσια,  η μεταστροφή των προτεραιοτήτων μας για την οικοδόμηση ενός νέου επενδυτικού μοντέλου καθώς και για τη δημιουργία ενός νέου brand για την Κύπρο με γνώμονα την προσέλκυση εταιρειών τεχνολογίας στην Κύπρο, αποτελεί αναμφίβολα μιας εξαιρετικής σημασίας πολιτική απόφαση. Η επιτυχία εφαρμογής του στρατηγικού σχεδιασμού για τις επενδύσεις αλλά και της πολιτικής ουσιαστικά, μπορεί να δημιουργήσει τις βάσεις για ισχυρή οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Μια τέτοια προσπάθεια όμως για να επιτύχει δεν αρκεί μόνο η πολιτική απόφαση αλλά μια σειρά από άλλοι παράγοντες οι οποίοι έχουν να παίξουν ο κάθε ένας το δικό του σημαντικό ρόλο:

  1. Κατανόηση του Branding
    Υπάρχει η ψευδαίσθηση πως η δημιουργία “μάρκας”, “ταυτότητας” ή όπως ευρέως είναι γνωστό καλύτερα ως branding, περνά μέσα από την παρουσίαση και την επικοινωνία. Αυτή είναι μια παντελώς λανθασμένη εντύπωση. Το branding χτίζεται συν το χρόνο και πολύ απλά μέσα από τα αποτελέσματα.Το Ισραήλ δεν αυτοαποκαλέστηκε startup nation αλλά τα ίδια τα αποτελέσματα των δικών του νεοφυών επιχειρήσεων το κατέταξαν ως τέτοιο. Τα αποτελέσματα είναι που θα μας τοποθετήσουν ψηλά στην αντίληψη των επενδυτών στο τομέα της τεχνολογίας και όχι μόνο τα κίνητρα.

Τα κίνητρα είναι μεν ιδιαίτερα σημαντικά αλλά κινούνται στη σφαίρα τους ίδιου τρόπου σκέψης με άλλα επενδυτικά σχέδια. Ενώ στα άλλα σχέδια κάτι τέτοιο ίσως να εφαρμοζόταν στην περίπτωση της τεχνολογίας δεν μπορεί. Από μόνα τους τα κίνητρα χωρίς τη δημιουργία βάσης και κουλτούρας δε βοηθούν στη δόμηση ενός brand.

Αν πραγματικά λοιπόν θέλουμε να δομήσουμε μια μάρκα ή ταυτότητα ως κράτος πρέπει τα πάντα γύρω από αυτό τον στόχο να είναι ευθυγραμμισμένα προς την ίδια κατεύθυνση. Θα πρέπει να αποδείξουμε πως η τεχνολογία είναι μέρος του πυρήνα των δράσεων μας σε όλα τα επίπεδα. Όταν θες να αναδειχθείς ως κράτος που προωθεί την τεχνολογική εξέλιξη και θες να προσελκύσεις εταιρείες τεχνολογίας αλλά παράλληλα η ηλεκτρονική πύλη για αίτησης για επιχορήγηση ποδηλάτου “πέφτει” σε λίγα λεπτά αυτό είναι καταστροφικό για την οικοδόμηση ενος brand. Το ίδιο συνέβηκε και σε άλλες περιπτώσεις και αυτό μπορεί να επιλυθεί με το λεγόμενο load testing σε επίπεδο διαμετακομιστών (servers). Επιπλέον, το brand είναι συλλογική ευθύνη και ως εκ τούτου η μεταφορά της ευθύνης δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό ουσιαστικά.
Πρέπει να αποφασίσουμε τι brand Θέλουμε να οικοδομήσουμε: Θέλουμε να είμαστε ένα κράτος που απλά σκέφτεται ιδέες προσέλκυσης εταιρειών; ή κράτος πραγματικής ανάπτυξης με στέρεες βάσεις στον τομέα της τεχνολογίας; Και με τα δύο μπορεί να οικοδομηθεί brand, με μόνο ένα από τα δύο όμως μπορούμε να φθάσουμε σε ισχυρά επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης.

  1. Εκπαίδευση και Κουλτούρα

Όταν η Εσθονία αποφάσισε τη δόμηση του δικού της brand ως ψηφιακό κράτος αυτό ξεκίνησε το 1994 με το συμπέρασμα, που αργότερα μετατράπηκε σε πολιτική απόφαση, πως η τεχνολογία θα είναι η λύση στα σύγχρονα και καθημερινά προβλήματα της κοινωνίας. Μέχρι το 2000 όλα τα παιδιά στην Εσθονία είχαν υπολογιστές στα σχολεία ενώ οι πολίτες μπορούσαν να πληρώσουν για τη στάθμευση του αυτοκινήτου τους μέσω κινητού τηλεφώνου.

 

Σήμερα η Εσθονία θεωρείται πρότυπο ψηφιακό κράτος ανά το παγκόσμιο με 99% των κρατικών υπηρεσιών να βρίσκονται διαδικτυακά,  50% του πληθυσμού ψηφίζουν διαδικτυακά, τα παιδιά μαθαίνουν προγραμματισμό Η/Υ από την πρώτη δημοτικού, η Εσθονία έχει δημιουργήσει την πρώτη πρεσβεία δεδομένων στο Λουξεμβούργο, η Υπηρεσία της ΕΕ για τη Λειτουργική Διαχείριση Συστημάτων ΤΠ Μεγάλης Κλίμακας στον Χώρο Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης αλλά και το Κέντρο Συνεργασίας του ΝΑΤΟ για την Κυβερνοασφάλεια βρίσκονται στο Ταλίν. Επιπλέον, στην Εσθονία υπάρχουν περισσότερες από 1100 νεοφυείς επιχειρήσεις, 7 εκ των οποίων βρίσκονται σήμερα στο επίπεδο Unicorn (έχουν ξεπεράσει σε εκτιμημένη αξία το 1 δις). Αυτά είναι μόνο μερικά από τα επιτεύγματά.

Η κουλτούρα κτίζεται μέσα από την εκπαίδευση αλλά και το αντίθετο. Στο Ισραήλ στις νεοφυείς επιχειρήσεις υπάρχει μια πολύ συγκεκριμένη κουλτούρα η οποία είναι ακριβώς αυτή η οποία όπως έχουν ανακαλύψει μέσα από την προσπάθεια βοηθά στη σωστή ανάπτυξη.  Για να αντιληφθείτε πόσο ευθυγραμμισμένη είναι η πολιτεία μαζί με την επιχειρηματική κοινότητα έγινε αναφορά σε αυτή τη συγκεκριμένη κουλτούρα από τον ίδιο τον Ναφτάλι Μπένετ (με ιδιαίτερη περηφάνια μάλιστα) κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση των Η.Ε.

Πρέπει να κατανοήσουμε λοιπόν πως ο δρόμος για την εξέλιξη μας δεν επαφίεται μόνο στο τι θα πράξει ο Υφυπουργός Καινοτομίας και Τεχνολογίας που ομολογουμένως καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες, αλλά πως θα χτίσουμε μια ολόκληρη κουλτούρα γύρω από αυτό τον στόχο.

  1. Αξιοποίηση πλεονεκτημάτων και ευρηματικότητα

Εύκολα κάποιος μπορεί να θεωρήσει το μικρό μέγεθος της Κύπρου ως μειονέκτημα. Στην πραγματικότητα όμως αυτό είναι μια δικαιολογία την οποία πολλές φορές χρησιμοποιούμε για να μην καταβάλουμε την προσπάθεια που πρέπει. Η Εσθονία στην οποία αναφέρομαι στο παράδειγμα πιο πάνω έχει πληθυσμό 1.3 εκ.

Η κατά βάση νεοφυείς επιχειρήσεις και νέες εταιρείες τεχνολογίας έχουν ανάγκη από σωστή καθοδήγηση σε θέματα σωστής διοίκησης, διαχείρισης οικονομικών αλλά και νομικών συμβουλών. Στην Κύπρο ευτυχώς έχουμε αξιότατους επαγγελματίες στους εν λόγω τομείς. Η Κύπρος λοιπόν κάλλιστα θα μπορούσε να καταστεί ένα εκκολαπτήριο (incubator) για τέτοιες εταιρείες που θα μπορούσαν μάλιστα ως τέτοιες να εκμεταλλευτούν τη μικρή αγορά της Κύπρου για τις ανάγκες τους σε αρχικό στάδιο αλλά και για να έχουν παράλληλα σωστή καθοδήγηση μέσα από προσφερόμενες υπηρεσίες στις οποίες έχουμε ιδιαίτερη εξειδίκευση.

Ταυτόχρονα το μικρό μέγεθος δεν εμποδίζει τη δημιουργία τεχνολογικών πάρκων ούτε την επένδυση σε έρευνα. Η βάση για την ανάπτυξη του Ισραήλ σε startup nation ήταν η επένδυση στην έρευνα. Πρέπει να αναμένουμε λοιπόν πριν από το αποτέλεσμα να έχουμε κάνει τις σωστές επενδύσεις. Η λογική να προσελκύσουμε ταλέντα μέσα από κίνητρα φορολογικής φύσεως χωρίς τεχνολογικά πάρκα θα έχει αποτελέσματα ως ένα σημείο. Παράλληλα πρέπει να σκεφτούμε και τα δικά μας startups και πως τα ενισχύουμε. Και πάλι εξαρτάται από το τι ακριβώς θέλουμε. Το τι ακριβώς θέλουμε πρέπει να αρμόζει με αυτά που λέμε για να μη λέμε περισσότερα που δεν έχουν εφαρμογή παρά μόνο σε επίπεδο επικοινωνιακής πολιτικής.

Εποικοδομητική κριτική, κριτική σκέψη και αυτοκριτική

Διαβάζοντας το άρθρο αυτό κάποιος μπορεί να έχει διαφορετική προσέγγιση αντίληψης με γνώμονα διαφορετικά κριτήρια. Τα κριτήρια αυτά έχω την εντύπωση πως στην Κύπρο τα καθορίζουμε πολύ συχνά με βάση την κομματική ταυτότητα, τη χρονική συγκυρία (αντιπολίτευση ή συμπολίτευση) αλλά και κατά πόσο εξυπηρετούν ίδια συμφέροντα. Εκεί όπου υπάρχει ανάπτυξη όμως επικρατεί η εποικοδομητική κριτική, η κρητική σκέψη και η αυτοκριτική με γνώμονα τα καλύτερα αποτελέσματα και την πρόοδο.

 Ο Σταύρος Αγγελίδης είναι κάτοχος Μάστερ (MA) στη Διεθνή Πολιτική και Διπλωματία με εξειδίκευση στην Παγκόσμια Πολιτική Οικονομία και Δ/ντης Στρατηγικής σε μία εκ των 100 κορυφαίων εταιρειών FinTech στο κόσμο σε θέματα λύσεων Ψηφιακής Νοημοσύνης στον χρηματοοικονομικό τομέα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *