Πολύ ψηλά ο πήχης: Είναι στο χέρι του νέου πρωθυπουργού να μας εκπλήξει ευχάριστα…

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρετάει τους πολίτες που είναι συγκεντρωμένοι έξω από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος, μετά τα αποτελέσματα των εκλογών, την Κυριακή 7 Ιουλίου 2019. AΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΒΑΛΙΑ

Τα προγνωστικά λοιπόν επαληθεύτηκαν. Εστω και όχι στην πιο ενθουσιώδη εκδοχή τους… Ο Κυριάκος Μητσοτάκης νέος πρωθυπουργός της χώρας, νικητής και τροπαιούχος στην πλέον προεξοφλημένη, από πλευράς αποτελέσματος, εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων δεκαετιών.

  • Κι από εδώ και μπρός τι; Όταν ρωτήθηκε σε μια πρόσφατη συνέντευξη ο αρχηγός της ΝΔ, ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος του στην δύσκολή αποστολή που έχει μπροστά του, απάντησε με την επική φράση του Χάρολντ Μακμίλαν: «Εvents, my dear boy, events…». Σωστά. Τα γεγονότα και δη τα στραβά. Μόνο που στην παρούσα συγκυρία εγώ θα παρέφραζα λίγο τα λόγια του συντηρητικού βρετανού γερόλυκου, προσθέτοντας: «Κι οι προσδοκίες, Κυριάκο παιδί μου, οι προσδοκίες».

Γιατί σήμερα οι προσδοκίες είναι τεράστιες. Και βιαστικές. Ειδικά με μέτρο σύγκρισης τον Σύριζα. Η πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα χρειάστηκε δύο μήνες για να φέρει το πρώτο της νομοσχέδιο στη βουλή. Ο Κυριάκος έχει δώσει την εντύπωση ότι θα δράσει ως σίφουνας. Αύριο κιόλας είχε υποσχεθεί να ορκίσει κυβέρνηση και να κάνει το πρώτο του υπουργικό συμβούλιο. Γίνεται; Θεωρητικά ναι. Στην πράξη πήγαμε ήδη για Τετάρτη…

  • Υπόσχεται ακόμη ο Κυριάκος να έχει ολοκληρώσει την διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης μέχρι τις 21 Ιουλίου και την αμέσως επόμενη μέρα να φέρει το πρώτο του νομοσχέδιο προς ψήφιση. Ένα ιδιαίτερα σύνθετο και φιλόδοξο νομοθέτημα που θα καθορίζει με πολλές καινοτομίες την οργάνωση της κυβέρνησης, θα ενισχύει την διοικητική επάρκεια των δημοτικών αρχών, θεραπεύοντας την παραλυσία από την απλή αναλογική του Σκουρλέτη και ταυτόχρονα θα περιέχει πολλές σημαντικές ρυθμίσεις υλοποίησης προεκλογικών εξαγγελιών όπως η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Γίνονται όλα αυτά μαζί μέσα στο κατακαλόκαιρο; Και τα…events, που έλεγε ο Μακ Μίλαν; Η απρόβλεπτη εξέλιξη της καθημερινότητας που μπορεί να αποτελέσει εφιάλτη για μια κυβέρνηση λίγων ημερών; Μπορούν άραγε σε αυτή τη χώρα να προγραμματιστούν οι κυβερνητικές δράσεις με ακρίβεια ελβετικού ρολογιού; Εχω τις αμφιβολίες μου.

Σήκωσε ψηλά τον πήχη ο Κυριάκος και η απόσταση από το έδαφος φαντάζει μεγαλύτερη έπειτα από τον κυβερνητικό τραγέλαφο του Σύριζα. Όμως οι μεγάλες προσδοκίες είναι και αυτές που γκρεμίζονται εύκολα. Γιατί ο αντίπαλος δεν πέθανε. Είναι ολοζώντανος.

Και η ταχύτατη υλοποίηση απαιτεί πολιτική δεξιοτεχνία που μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει. Στο χέρι του νέου πρωθυπουργού είναι να μας εκπλήξει ευχάριστα. Να περάσει το πρώτο crash test του καλοκαιριού και να ξεκινήσει την φθινοπωρινή ανασύνταξη με λιγότερο άγχος. Ας το ελπίσουμε. Το έχει ανάγκη κι η χώρα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *