Πώς άντεξες 29 χρόνια;

A man visits a part of the so-called 'Green Line' as he walks in Ledra Street EPA/KATIA CHRISTODOULOU

Του ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ

Οι πύλες παρέμειναν κλειστές 29 χρόνια. Από το 1974 μέχρι το 2003. Απαγορεύτηκε στον λαό να περνάει από το ένα μισό της πατρίδας του στο άλλο. Τι κάναμε; Πιέσαμε για άνοιγμα των πυλών; Δεν πιέσαμε! Δεν κάναμε διαδηλώσεις και άλλα παρόμοια. Κανένας δεν βγήκε στις πλατείες να φωνάξει «ανοίξτε τις πύλες». Εκτός από μια μειοψηφία, κανένας δεν ένιωσε σοβαρή ενόχληση γι’ αυτήν την κατάσταση. Οι έμποροι ούτως ή άλλως δεν ήθελαν το άνοιγμα των πυλών. Έλεγαν συνεχώς ότι «η ελληνοκυπριακή αγορά θα μας καταβροχθίσει». Η δε εθνικιστική ομάδα που πάντα έβλεπε τους Ελληνοκύπριους ως εχθρούς δεν ήθελε καθόλου να ανοίξουν. Κοντολογίς, φυλακιστήκαμε σε ένα μαντρί. Και καθίσαμε ήσυχα στη θέση μας. Εκείνη η μέθη του πλιάτσικου έκανε όλους να ξεχάσουν τον νότο.

Τώρα; Τώρα είναι διαφορετικά. Τα χαρτιά γύρισαν ανάποδα. Μόλις έκλεισαν οι πόρτες έγινε χαλασμός κόσμου. Πιο πολύ επαναστάτησαν οι έμποροι! Οι καταστηματάρχες της περιοχής Αράστα! Οι καταστηματάρχες της Αμμοχώστου! Εκείνοι που κάποτε αντιτάσσονταν στο άνοιγμα των πυλών λέγοντας ότι «θα μας καταβροχθίσει η ελληνοκυπριακή αγορά», τρέχουν πιο μπροστά απ’ όλους για να ανοίξουν ξανά οι πύλες. Παραπονιούνται λέγοντας «δεν μπορούμε να κάνουμε καν σεφτέ». Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται, η τουρκική αγορά πρόκειται να καταρρεύσει. Δηλαδή, έκλεισαν οι πύλες. Και τέλειωσαν τα πάντα. Τότε πρέπει να ρωτήσει κανείς: «Πώς αντέξατε 29 χρόνια και δεν μπορείτε να αντέξετε μερικές μέρες το κλείσιμο των πυλών»;

Η απαίτηση τώρα προέρχεται πιο πολύ από την τουρκική πλευρά. Από τον βορρά υψώνονται οι πιο πολλές φωνές που λένε να ανοίξουν οι πύλες. Στον νότο έγινε μια διαδήλωση. Αλλά δεν είχε συνέχεια. Όμως, έπρεπε να συνεχίσει αυτή η διαδήλωση μέχρι το άνοιγμα των πυλών. Ξαφνικά εμφανίστηκε στη σκηνή το φασιστικό ΕΛΑΜ. Έκαναν και αυτοί μια διαδήλωση. «Να κλείσουν όλες οι πύλες», είπαν. Άνοιξε περισσότερο την όρεξή τους ο πανικός στον βορρά. Έκαναν και εκείνοι μια διαδήλωση στον χώρο που είχαν κάνει οι άλλοι.
Οι Τουρκοκύπριοι δεν πίεσαν καθόλου για να περνούν στον νότο μετά το 1974. Δεν προσπάθησαν να περάσουν στην απέναντι πλευρά με μαζικές διαδηλώσεις. Αντίθετα, οι Ελληνοκύπριοι το προσπάθησαν αυτό μερικές φορές. Διοργάνωσαν πορείες προς τον βορρά.

Αλλά δεν μπόρεσαν να περάσουν τα τουρκικά οδοφράγματα. Όταν άνοιξαν οι πύλες τον Απρίλιο του 2003, πάρα πολλοί επέδειξαν συγκρατημένη προσέγγιση προς αυτήν την εξέλιξη. Ήταν δύσπιστοι. Και τις πρώτες μέρες δεν πέρασαν καθόλου στον βορρά. Όμως, πήραν θάρρος όταν είδαν ότι επέστρεφαν σώοι και αβλαβείς όσοι περνούσαν στον βορρά. Άρχισαν να περνούν. Υπάρχουν κάποιοι που ακόμα δεν πέρασαν, παρά την παρέλευση 17 χρόνων. Όχι επειδή φοβούνται. Λόγω των πεποιθήσεών τους. Δεν μπορούν να χωνέψουν ότι θα περνούν στην κατεχόμενη περιοχή, δηλαδή από το ένα μισό της πατρίδας τους στο άλλο με ταυτότητα και διαβατήριο. Έγραψα πολλές φορές και στο παρελθόν ότι δεν τους κατακρίνω. Όμως, ακόμα εκπλήσσομαι. Πώς το αντέχουν αυτό; Πώς πεθαίνουν χωρίς να δουν για μία τελευταία φορά την Κερύνεια, την Καρπασία, την Μόρφου; Νομίζω ότι εγώ δεν θα μπορούσα να το αντέξω.

Τώρα γιατί έκλεισαν ξανά οι πύλες; Μήπως ο λόγος είναι ο ιός; Νομίζω και εγώ ότι δεν είναι. Τότε τι είναι; Λέει και ο Ακιντζί ότι δεν ξέρει τι ακριβώς είναι. Αλλά αν κοιτάξει κανείς αυτά που είπε ο Αναστασιάδης στον Ακιντζί, μέσα στην όλη υπόθεση υπάρχουν και οι μετανάστες. Οι μετανάστες που εισέρρευσαν στο νησί μαζικά τις τελευταίες μέρες. Σίγουρα το αντιλαμβάνεστε ότι οι πύλες στην Κύπρο έκλεισαν την ημέρα που ο Ταγίπ Ερντογάν άνοιξε τις πύλες της Ευρώπης για τους μετανάστες στην Τουρκία. Οι πύλες της Ευρώπης είναι κλειστές για τους μετανάστες. Και η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ. Αν η Ευρώπη έκλεισε τις πύλες της, γιατί να μην τις κλείσει και η Κύπρος; Φαίνεται ότι η απόφαση ισχύει για όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ. Καλά, μήπως δεν συμπεριλαμβάνεται στην ΕΕ και το βόρειο τμήμα της Κύπρου; Συμπεριλαμβάνεται, αλλά η επιρροή της ΕΕ σε αυτό το νησί είναι μέχρι την πράσινη γραμμή. Πέρα από την πράσινη γραμμή είναι Τουρκία. Και εδώ υπάρχει μια υποτελής διοίκηση στην Τουρκία που δεν υπάγεται στην ΕΕ.
Ο Ακιντζί δεν θεώρησε και πολύ λογική την απάντηση του Αναστασιάδη για τους μετανάστες.

«Οι μετανάστες περνούν από παράνομους δρόμους, όχι από τις πύλες», είπε. Πολύ σωστά. Αλλά φαίνεται ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν εμπιστεύεται καθόλου την τουρκική πλευρά πάνω σε αυτό το θέμα. Υπάρχουν χίλιοι δυο τρόποι πακεταρίσματος στον νότο των μεταναστών που έρχονται στον βορρά! Στο μεταξύ, το γεγονός ότι η Τουρκία στοίβαξε τους μετανάστες στην πόρτα της Ελλάδας επιδείνωσε τα πράγματα. Ενώ η Ελλάδα αντιστέκεται σε αυτόν τον εκβιασμό που κάνει η Τουρκία στην Ευρώπη, μήπως αναμένεται να μείνει άπρακτη η ελληνοκυπριακή διοίκηση στην Κύπρο;

Αυτό που συμβαίνει είναι εναντίον των ανήμπορων μεταναστών. Μπροστά στο δικό τους ντέρτι, τι είναι άλλωστε το προσωρινό κλείσιμο των δικών μας πυλών. Θα ανοίξουν και πάλι οι πύλες που έκλεισαν. Αλλά τα παιδιά που καταβρόχθισε η θάλασσα δεν πρόκειται να ξανάρθουν πίσω.

ΠΗΓΗ: Αφρίκα, Πολίτης

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *