Πώς επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις εκλογές; Το φαινόμενο SEME και η Google

Οι κάλπες των Προεδρικών εκλογών, Λευκωσία 2 Φεβρουαρίου 2018.ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Tης Ζήνας Πουλλή

Τώρα που οι προεδρικές εκλογές είναι παρελθόν και τα αποτελέσματα είναι ήδη γνωστά, να δούμε τι θα μπορούσε να έχει επηρεάσει το αποτέλεσμα.

Στις 7/2/2018 δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο η είδηση ότι ο 33χρονος Mark Zuckerberg ιδρυτής (2004) του μεγαλύτερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης (facebook, 2,1 δισεκατομμύρια μηνιαίοι χρήστες), αναγνώρισε με ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα ότι έγιναν πολλά λάθη κάνοντας σκληρή αυτοκριτική. Ο ίδιος δέχεται αφόρητες ψυχολογικές πιέσεις, λόγω των συνεχών κριτικών ότι αυτό διευκολύνει την παραπληροφόρηση και τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει σε μέτρα για να διορθωθούν τα λάθη. 

Στις τελευταίες Αμερικανικές εκλογές η CIA έχει βάσιμες υποψίες ότι υπήρχε Ρωσσικός δάκτυλος σε σωρεία ηλεκτρονικών μηνυμάτων, ψευδών ειδήσεων και διαρροή των προσωπικών μηνυμάτων της αντιπάλου του Trump, Clinton. Τον Αύγουστο του 2015, ο γνωστός ερευνητικός ψυχολόγος Robert Epstein                                                                (AmericanInstituteforBehavioralResearchandTechnology) δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «How Google Could Rigthe 2016 Election» (Πώς η Google μπορεί να χειραγωγήσει τις εκλογές, χωρίς κανένας να πάρει είδηση;). Προειδοποιούσε ότι ο νέος πρόεδρος της Αμερικής (προεδρικές 2016) θα κρινόταν όχι μόνο από τις τηλεμαχίες, αλλά και από τις κρυφές αποφάσεις της Google, τις οποίες μόνο κάποιοι εξειδικευμένοι ερευνητές, όπως τον Epstein, αντιλαμβάνονται. Σύμφωνα με έρευνα του ίδιου, η Google έχει συγκεντρώσει τεράστια δύναμη για έλεγχο της κοινής γνώμης (εκλογών).

Ως γνωστό, Google είναι ένας μηχανισμός με τη βοήθεια του οποίου κάποιος μπορεί να κάνει έρευνα στο διαδίκτυο. Η σειρά κατάταξης των απαντήσεων καθορίζεται από τον αλγόριθμο. Δηλαδή, αν κάποιος ζητήσει πληροφορίες για τον Σωκράτη και υπάρχουν έστω 1000 ιστότοποι που αναφέρονται στον Σωκράτη, η κατάταξη στη σειρά ακολουθεί τις οδηγίες του προγράμματος (αλγόριθμος).

Ο Robert Epstein έχει κάμει ειδικά πειράματα μαζί με τον Ronald E. Robertson για να αποδείξει ότι ο αλγόριθμος της ερευνητικής μηχανής της Google έχει τη δυνατότητα να μεταθέσει τις επιλογές των ψηφοφόρων, χωρίς να το αντιλαμβάνονται, από 20-80%.

Με δεδομένο ότι πολλές εκλογές κερδίζονται με μικρή διαφορά, αυτό επιτρέπει στην Google να επηρεάσει τις εκλογές οπουδήποτε στον κόσμο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου μισές προεδρικές εκλογές έχουν κριθεί με διαφορά κάτω του 7.6%, μέσα στο φάσμα επηρεασμού της Google. Στην Κύπρο η διαφορά Σταύρου Μαλά (30,24%) και Νικόλα Παπαδόπουλου (25,74%) στον πρώτο καθοριστικό γύρο εκλογών 2018 ήταν μόλις 4,50% (αν εξαιρέσουμε την πρημοδότηση φυσικά).

Οι προγραμματιστές της Google μπορούν να αλλάξουν τον αλγόριθμο αλλάζοντας τα κριτήρια επιλογής (τα οποία δεν αποκαλύπτονται ποτέ), χωρίς τη γνώση των προϊσταμένων της εταιρείας, χειραγωγώντας έτσι τον κόσμο. Αυτές οι προσαρμογές επηρεάζουν όλο και περισσότερο τον τρόπο που σκεφτόμαστε και συνεπαγόμενα που ψηφίζουμε.

Οι ερευνητές ονόμασαν το φαινόμενο SEME (Search Engine Manipulation Effect) που είναι μια από τις μεγαλύτερες συμπεριφορικές επιδράσεις που υπήρξαν ποτέ. Στην ολοκληρωμένη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Proceeding sof the National Academy of Sciences (PNAS), συμπεριλαμβάνονται τα αποτελέσματα πέντε πειραμάτων με τη συμμετοχή 4,500 ανθρώπων σε δυο διαφορετικές χώρες.

Η έρευνα αποδεικνύει ότι η Google έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει ψηφοφόρους. Στο πείραμα μετά από μόνο μια στημένη «έρευνα» με μεροληπτική κατάταξη, ο αριθμός των ατόμων που ευνόησε έναν υποψήφιο αυξήθηκε από 37-63%. Με συνεχείς μεροληπτικές κατατάξεις το ποσοστό αυξάνεται περισσότερο.

Στο βασικό πείραμα, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε 3 ομάδες:

1η ομάδα – η κατάταξη ευνοεί τον υποψήφιο Α

2η ομάδα – η κατάταξη ευνοεί τον υποψήφιο Β

3η ομάδα – η κατάταξη δεν ευνοεί κανένα

Δόθηκαν σύντομες περιγραφές των «υποψηφίων» Α και Β και ρωτήθηκαν όλοι ποιον θα επέλεγαν να ψηφίσουν. Ακολούθως τους επέτρεψαν να τους ερευνήσουν για 15 λεπτά στη «στημένη» μηχανή της Google. Όλοι είχαν πρόσβαση στα ίδια δεδομένα αλλά με διαφορετική κατάταξη όμως. Μετά την έρευνά τους, οι συμμετέχοντες ξαναρωτήθηκαν ποιον θα ψήφιζαν οπότε καταγράφηκε μετατόπιση ψηφοφόρων προς τον υποψήφιο που καταταγόταν πιο ψηλά στο αποτέλεσμα της έρευνας.

Ανάλογα αποτελέσματα επαληθεύτηκαν και σε πραγματικές εκλογές στην Ινδία το 2014. Κάτι πολύ ανησυχητικό, αφού θα μπορεί η Google να προαποφασίσει το αποτέλεσμα εκλογών.

Τονίζεται ότι επειδή η κοινωνική επίδραση του SEME είναι μεν αόρατη αλλά πολύ σημαντική και επειδή στο παρόν δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανονισμοί πουθενά στον κόσμο που να απαγορεύουν στη Google να χρησιμοποιεί αυτή την τακτική, οι ερευνητές πιστεύουν ότι αποτελεί μια σοβαρή απειλή στις δημοκρατικές διαδικασίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.