Πόση υποκριτική και πόση υποκρισία κύριε Ακιντζί;

Ο τέως κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Φωτογραφία ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΣΦΙΚΗΣ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ

Ο Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε πρόσφατα πως “η ελληνοκυπριακή διοίκηση”, όπως αποκάλεσε την νόμιμη Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρέπει να βρει αυτούς που είναι υπεύθυνοι για την τοποθέτηση σημαίας του Βυζαντίου σε τέμενος στη Λάρνακα. Και πρόσθεσε πως “υπάρχουν κάποιες ομάδες που αναμένουν κάτι από τέτοιες προκλήσεις”.
Επεσήμανε πως η πράξη αυτή δεν πρέπει να υποτιμηθεί και πως “η ελληνοκυπριακή διοίκηση”, κατά την έκφρασή του, πρέπει να ασχοληθεί με αυτό το θέμα.

Πόση υποκριτική και πόση υποκρισία! Ως Κύπριος, που λέει πως είναι, δεν έδειξε και ούτε δείχνει παρόμοια ευαισθησία για τις λεηλασίες στους κατεχόμενους Χριστιανικούς ναούς, ούτε για τα συλημένα κοιμητήρια μας στις κατεχόμενες περιοχές μας.

Δεν τον άκουσα ποτέ να λέει ότι πρέπει να συλληφθούν και να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης αυτοί που λεηλάτησαν και έκλεψαν τις εικόνες από τον καθεδρικό ναό της Χρυσοπολίτισσας στην Κερύνεια, ούτε αυτούς που μετέτρεψαν τις εκκλησίες της Αγίας Αικατερίνης, της Αγίας Βαρβάρας και της Ευαγγελίστριας σε τζαμιά, ούτε οι «άλλοι» που έκαναν την εκκλησία του Αρχαγγέλου μουσείο εικόνας.
Ευαίσθητος και Κύπριος κατά περίπτωση…
Εμείς, Ακιντζί, ως Έλληνες της Κύπρου, είμαστε πολιτισμένος λαός και αν και το θύμα της τουρκικής εισβολής και κατοχής, σεβαστήκαμε τους τόπους λατρείας σας και τους συντηρήσαμε, σεβαστήκαμε τις περιουσίες σας και τις προστατεύειτο επίσημο κράτος, εμείς σεβαστήκαμε ότι είστε γεννημένοι σ’ αυτόν το τόπο και σας δώσαμε διαβατήρια και ταυτότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας, σεβαστήκαμε την ανάγκη για ιατρική περίθαλψη και σας την παρέχουμε, όταν μάλιστα δεν πληρώνετε καμία φορολογία στην νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας απολαμβάνετε τα ωφελήματα.
Δείξαμε έμπρακτα τη καλή μας θέληση -έστω κι αν εγώ προσωπικά διαφωνώ- αλλά το σεβάστηκα.
Αντιλαμβάνομαι φυσικά ότι εσείς είστε απλά το φερέφωνο της Άγκυρας και κουμάντο κάνει ο κατοχικός στρατός, αλλά θα ανέμενα τουλάχιστον στοιχειώδη σεβασμό σε απλά πράγματα που πιθανόν θα μπορούσατε να επιδείξετε, όπως την προστασία των εκκλησιών, των νεκροταφείων μας όπου είναι θαμμένοι γονιοί και πρόγονοι μας, αναμέναμε να επιδείξετε έστω και ίχνος πολιτισμού  απέναντι στην πολιτιστική κληρονομία της Κύπρου. Στο κάτω-κάτω, ως Κύπριος που ισχυρίζεσαι ότι είσαι, είναι και δική σου πολιτιστική περιουσία. Εκτός, φυσικά, αν ασπάζεσαι το σύνθημα «Τι ευτυχία να μπορεί να λέει κάποιος ότι είναι Τούρκος», που λερώνει τον Πενταδάκτυλο μας και μαραζώνει την Κερύνεια μας.
Όταν, λοιπόν, κύριε Ακιντζί αποφασίσεις να συμπεριφερθείς ως πραγματικός Κύπριος που θέλει λύση, αναμένω την αναστήλωση των ναών μας, την αποκατάσταση των νεκροταφείων μας, το σβήσιμο της ασχήμιας που μολύνει τον Πενταδάκτυλο μας, και, αν πραγματικά θέλεις να βοηθήσεις τους συμπατριώτες σου, να ηγηθείς ενός αγώνα για εκδίωξη των σφετεριστών της γης μας.
Ιδού, κύριε Ακιντζί, πεδίο δόξης λαμπρό.

*Μέλος της Γραμματείας του Δημοκρατικού Κόμματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.