Πόσο αξίζουν τελικά 2.200 δέντρα σ’ ένα ερημονήσι; Η πολιτεία αυτοκύρωνεται για να για να κερδοφορήσουν κάποιοι

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του Βίκτωρα Κουντούρη

Το θέμα που βγήκε πρόσφατα στην επιφάνεια με την περιβόητη ανάπτυξη στο Πέρα Πεδί ανέδειξε διάφορες κωμικοτραγικές πτυχές του τρόπου λειτουργίας του κράτους, των πολιτικών, των επιχειρηματιών, της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και της κοινωνίας ευρύτερα. Προσωπικά, δεν θεωρώ τον εαυτό μου ειδήμονα σε θέματα ανάπτυξης γης ή πολεοδομικών, κτηματολογικών και άλλων παραμέτρων.

Συνεπώς προτιμώ να μη σχολιάσω το μείζον ζήτημα της εμπλοκής του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας (ως συνιδιοκτήτης και συμμέτοχος) σε μία τέτοια υπόθεση που προφανέστατα έχει απόχρωση σκανδάλου. Αφήνω κατά μέρους και τις αρνητικές τοποθετήσεις των καθ’ ύλην αρμοδίων τμημάτων (Τμήμα Δασών και Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων) ότι η συγκεκριμένη επένδυση θα επιφέρει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. 

Ας κάνουμε και τα στραβά μάτια για το ότι το έργο ελλοχεύει κινδύνους μόλυνσης του νερού στο φράγμα του Κούρη, λόγω πιθανής εισροής των απορροών του ξενοδοχείου, αφού γειτνιάζει με τη ζώνη προστασίας του φράγματος σε απόσταση μόλις 2 χιλιομέτρων και 20 χλμ. από το ίδιο το φράγμα.

Ακούγονται διάφορα επιχειρήματα υπέρ και κατά της συγκεκριμένης ανάπτυξης, αρκετά εκ των οποίων ενέχουν στοιχεία υπερβολής ή και εξυπηρέτησης άλλων σκοπιμοτήτων. Το απλοϊκό ερώτημα όμως που ήρθε αμέσως όμως στ’ αυτιά μου με το που πρωτοάκουσα τη συγκεκριμένη είδηση ήταν το εξής: Έχουμε τέτοια πολυτέλεια να κόβουμε ελαφρά τη καρδία 2.200 δέντρα στην Κύπρο;

Δεν ξέρω πόσοι από σας το έχετε αντιληφθεί, αλλά με τις κλιματολογικές αλλαγές που έχουν επισυμβεί τα τελευταία χρόνια (και) στον τόπο μας, πλέον βλέπουμε βροχή το χειμώνα μία φορά το μήνα και αν. Οι πράσινες περιοχές στην Κύπρο ολοένα και συρρικνώνονται (ελέω και πυρκαγιών), ενώ συχνά πολλά από τα υφιστάμενα δέντρα ξηραίνονται από μόνα τους λόγω ανομβρίας, αλλά και λόγω πολύ υψηλών θερμοκρασιών το καλοκαίρι.

Ενώ θεωρητικά διοργανώνονται ουκ ολίγες δεντροφυτεύσεις στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, προφανώς ελλείψει οργανωμένου σχεδίου περιποίησης/ συντήρησης, οι πλείστες απ’ αυτές είναι χωρίς αντίκρισμα αφού λίγο καιρό μετά τα νέα δέντρα μαραίνονται. Και ειλικρινά, με βάση τα πιο πάνω δεδομένα, διερωτώμαι: πόσο φθηνά πρέπει να τιμολογούνται 2.200 δέντρα 50-60 χρονών στο Πέρα Πεδί, τα οποία στο βωμό του κέρδους κάποιου επενδυτή σπεύδουμε να κόψουμε;

Πόσο στυγνοί εγκληματίες έχουμε μετατραπεί που δεν δίνουμε δεκάρα για την καταστροφή του πιο πολύτιμου αγαθού μας (του οξυγόνου); Ως πότε θεωρούμε ότι η φύση θα μας αφήνει ατιμώρητους μ’ αυτή την αναλγησία μας; Είναι πραγματικά τραγικό μία Πολιτεία να διδάσκει στα παιδιά του Δημοτικού για τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και την ίδια στιγμή να έρχεται η ίδια και να αυτοακυρώνεται, απλώς και μόνο γιατί κάποιοι πρέπει να κερδοφορήσουν (ακόμη περισσότερο)!

*Μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *