Πού είναι ο φίλος του Προέδρου Αναστασιάδη, ο Ακιντζί, που εξελίσσεται σε νέο Έρογλου;

FILE PHOTO. Από τη συνάντηση που είχαν στο παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας ο Μουσταφά Ακιντζί με τον Νίκο Αναστασιάδη στις 2 Μαΐου 2017. ΓΤΠ/Χ.ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ

Της Ελένης Θεοχάρους
Νέες απαιτήσεις προβάλλει ο πάλαι ποτέ Μεσσίας Ακιντζί, οι οποίες αν γίνουν αποδεκτές θα θέσουν την βιωσιμότητα της λύσης εν αμφιβόλω. Εμείς λέμε με απόλυτη βεβαιότητα ότι ακόμη και αν δεν γίνουν αποδεκτές, αυτό το κατασκεύασμα που φτιάχτηκε επάνω στις συνεχείς υποχωρήσεις μας, δεν πρόκειται ούτε μια μέρα να επιβιώσει.

Το μόνο κατόρθωμα της κυβέρνησης μας είναι να ενσπείρει την βαθιά διχόνοια ανάμεσα στον λαό, καλλιεργώντας υπέρμετρη αισιοδοξία σε εκείνους τους πολίτες που «κουράστηκαν» και θέλουν να πάνε στα σπίτια τους και σε εκείνους που λόγω των συμφερόντων τους αντιστρατεύονται οι άθλιοι την λύση. Ο εθνικός διχασμός βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση και τα συγκυβερνώντα εν κρυπτώ  κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.

Πριν λίγες μέρες ο Πρόεδρος δήλωνε εμφαντικά ότι δεν πρόκειται να πάει σε νέα Γενεύη αν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί. Κι εμείς λέγαμε ότι έχει ήδη αποφασιστεί η νέα Γενεύη μέσα και από τους εκβιασμούς του Γκουντέρες και του θλιβερού Έιντε. Αλλά για ποια νέα Γενεύη μιλάμε;. Η πρόσφατη απέτυχε παταγωδώς. Τότε μάλιστα  αν ενθυμείστε μάς έλεγαν ότι ήλθε η ώρα της αλήθειας, ότι η Τουρκία θα αναλάμβανε τις ευθύνες της. Θα την ξεσκεπάζαμε.

Η Τουρκία πήγε στη Γενεύη και απήλθε διότι είχε πιο σοβαρά θέμα να ασχοληθεί από το Κυπριακό. Αυτά είπαν οι αξιωματούχοι της ενώ ο φιλοκυβερνητικός τύπος αντί να κατηγορεί την τουρκική πλευρά έριχνε ευθύνες στον Έλληνα ΥΠΕΞ Κοτζιά. Η Κυβέρνηση και οι ηγεσίες των ΑΚΕΛ- ΔΗΣΥ, ουδόλως προχώρησαν, όπως είχαν δεσμευθεί, στην καταγγελία της Τουρκίας. Παραδέχονται όμως ότι η Άγκυρα δεν προέβη σε κινήσεις καλής θελήσεως.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος δηλώνει οργίλως ότι η τουρκική  συνεχώς δημιουργεί προβλήματα. Τότε γιατί να πάμε στην Γενεύη; Και πριν από την πρώτη Γενεύη εμείς είχαμε πει ότι θα έπρεπε πρώτα να ξεκαθαρίσει την θέση της η Τουρκία. Δεν το έπραξε. Δεν της ζητήθηκε. Μας κορόιδευε και μας κοροϊδεύει. Εγκαταλείψαμε τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ ως βάση  της λύσης αλλά ήλθε η Άγκυρα να αξιώνει τον εκτουρκισμό της Κύπρου μέσω της παραχώρησης των τεσσάρων βασικών ελευθεριών στους πολίτες της. Για να νομιμοποιήσει τα νέα κύματα εποίκων.

Δηλαδή, μετά  την Γενεύη και «την ώρα της αλήθειας», όχι μόνο βελτίωση κλίματος δεν υπήρξε, αλλά ο μεν κατοχικός ηγέτης αποχώρησε από τις συνομιλίες με το γελοίο πρόσχημα για το Ενωτικό Δημοψήφισμα, η δε Τουρκία εκδίδει βροχή τις NAVTEX. Η συμμαχία ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ υπέκυψαν στην τουρκική πλευρά και άλλαξαν τον νόμο για το Ενωτικό Δημοψήφισμα, αλλά η απάντηση της Άγκυρας ήταν αυτή που αρμόζει σε ραγιάδες: Κλιμάκωσε την ένταση στην Κυπριακή ΑΟΖ και την έθεσε υπό κατοχήν. Πού είναι η αποτροπή και πού είναι οι διπλωματικές κινήσεις;

Μήπως η απάντηση στην επίθεση της Τουρκίας είναι μια νέα Γενεύη ή μια άλλη φόρμουλα που θα δεσμεύει και την επόμενη Κυβέρνηση επί των δικών τους λαθών και υποχωρήσεων;

Να το ξεχάσουν. Όταν ο Πρόεδρος λάμβανε αποφάσεις ρωτούσε μόνο τον Άντρο Κυπριανού. Με αυτόν συζητούσαν άλλοτε φανερά και άλλοτε στα κρυφά. Εμείς είχαμε υποβάλει δημοσίως εναλλακτικές επιλογές και τρόπους δράσης για να αποφύγει τα σημερινά αδιέξοδα και τους εκβιασμούς από την Τουρκία.

Δεν μας έλαβε υπ όψιν. Ούτε εμάς ούτε το Εθνικό Συμβούλιο. Πού είναι η λύση την οποία υποσχέθηκε στο λαό; Πού είναι ο φίλος του ο Ακιντζί, που εξελίσσεται σε νέο Έρογλου; Πού είναι ο εκσυγχρονιστής Ερντογάν και ο Αμερικανικός παράγοντας που θα ασκούσε πιέσεις στην Τουρκία; Μήπως χρειάζεται μερικούς μήνες ακόμη μετά τον Φλεβάρη για να ολοκληρώσει το έργο του;

Ο Πρόεδρος και οι ηγεσίες ΑΚΕΛ – ΔΗΣΥ απέτυχαν παταγωδώς. Ούτε να σκέφτονται νέα Γενεύη, λαθροβίωση των συνομιλιών ως τις εκλογές και μετά δεκαεξάμηνο.

Αντί για λύση η Τουρκία μας απειλεί με ένταση και κρίση. Οφείλουν να πουν επιτέλους την αλήθεια στον κόσμο και να αποχωρήσουν. Το Κυπριακό και η λύση δεν είναι παιχνίδι εξουσίας και εργαλείο μικροκομματικών συμφερόντων, αλλά ζήτημα επιβίωσης ενός λαού, ο οποίος απαιτεί να τον σέβονται οι ηγέτες του. Εμείς αυτό έχουμε κατά νουν. Έτσι θα κυβερνήσουμε.

*Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *