Προάσπιση της οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ή τουρκοποίηση της Κύπρου

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΓΚΟΥΜΑΣ

Του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΛΟΥΚΑΤΖΗ*
Η προάσπιση της οντότητας της Κ.Δ. είναι θέμα ζωής και θανάτου για τον Ελληνισμό της Κύπρου. Η αποδοχή από την πλευρά μας λύσης τουρκικών προδιαγραφών θα οδηγήσει στην τουρκοποίηση της Κύπρου. Οι διαχρονικοί σχεδιασμοί της Άγκυρας για επανάκτηση της Κύπρου σύμφωνα με το δόγμα Νιχάτ Ερίμ 1956 και η αδιαλλαξία της Άγκυρας δεν επιτρέπουν την επίτευξη συμφωνημένης και βιώσιμης λύσης.

Συνομιλούμε με τους Τουρκοκύπριους από το 1963 μετά την τουρκανταρσία και από το 1974 μέχρι σήμερα χωρίς να επιτύχουμε λύση. Είναι πασιφανές πως η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για λύση του Κυπριακού αλλά επιδιώκει την επανάκτηση της Κύπρου. Η συνέχιση ατελέσφορων συνομιλιών εξυπηρετεί μόνο τους επεκτατικούς σχεδιασμούς της Άγκυρας.

Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο δεν έχουμε άλλη επιλογή από την καταγγελία της Τουρκίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και σε όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς για την εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% της Κύπρου καθώς και την αδιαλλαξία της στις συνομιλίες. Η Κυβέρνηση θα πρέπει να επανατοποθετήσει το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής ξένου εδάφους και να αναζητήσει στρατηγικούς συμμάχους σε χώρες που έχουν συμφέροντα στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της ΑΟΖ της Κύπρου, ιδιαίτερα μετά τα σημαντικά ευρήματα των πρόσφατων ερευνών.

Η Τουρκία διεξάγει παράνομες έρευνες στην ΑΟΖ της Κ.Δ. Αμφισβητεί το δικαίωμα της Κ.Δ. για την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου ορυκτού της πλούτου και διεκδικεί να επέμβει και να εξορύξει υδρογονάνθρακες στα οικόπεδα της ΑΟΖ της Κύπρου παραβιάζοντας το δίκαιο της θάλασσας που αναγνωρίζουν όλα τα κράτη εκτός από την Τουρκία.
Πρόσφατα ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε προκλητικά να ξεχάσουν οι Ελληνοκύπριοι μηδέν παρουσία στρατού και κατάργηση των εγγυήσεων της Τουρκίας. Υπενθυμίζω στους θιασώτες της όποιας λύσης τις προσπάθειες της Τουρκίας για τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας:

1) Δόγμα Νιχάτ Ερίμ 1956,

2) 1961 η Τουρκία εξοπλίζει τους Τουρκοκύπριους (υπόθεση πλοιαρίου Ντενίζ και στέλλει γιουρούκηδες στην Κύπρο,

3) Επιθέσεις Τουρκοκυπρίων εναντίον Ελληνοκυπρίων κατά τη διάρκεια του Απελευθερωτικού μας Αγώνα,

4) Ενορχήστρωση από την Τουρκία της τουρκανταρσίας το 1963, δημιουργία θυλάκων,

5) Γεγονότα Κοφίνου, απομάκρυνση ελληνικής μεραρχίας από την Κύπρο,

6) Εισβολή και κατοχή της Κύπρου, προσφυγοποίηση Ελληνοκυπρίων,

7) Ανακήρυξη ψευδοκράτους,

8) Εποικισμός της Κύπρου,

9) Τουρκοποίηση τοπωνυμίων,

10) Καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων από την Τουρκία,

11) Μη αναγνώριση της Κ.Δ.

Διερωτώμαι αν υπάρχουν ακόμη άνθρωποι σε αυτό τον τόπο που να πιστεύουν ότι η Τουρκία θα συναινέσει ποτέ σε βιώσιμη λειτουργική λύση που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των νόμιμων κατοίκων του νησιού μας με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ένα κράτος με μία ιθαγένεια χωρίς τον ρατσιστικό διαχωρισμό των κατοίκων, ένα κανονικό κράτος και όχι ένα έκτρωμα συνιστωσών πολιτειών που θα καταρρεύσει σε λίγους μήνες και θα οδηγήσει στην τουρκοποίηση της πατρίδας μας.
Ανάχωμα στους επεκτατικούς σχεδιασμούς της Άγκυρας είναι μόνο η συνέχιση της ύπαρξης και διεθνούς αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι η ασπίδα και το δόρυ μας για την επιβίωσή μας και επιβάλλεται να τη διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού.

Δεν πρέπει να υποτιμούμε την ανεύρεση σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κ.Δ. που αναβαθμίζει τη γεωστρατηγική της θέση. Η προάσπιση της οντότητας της Κ.Δ. είναι αδήριτη ανάγκη για τη σωτηρία μας. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής και με την υπογραφή μας να γίνουμε αυτόχειρες. Ας μην ξεχνούμε ότι οι διεθνείς συγκυρίες μεταβάλλονται από μέρα σε μέρα και ευελπιστούμε ότι θα είναι πιο ευνοϊκές στο μέλλον για την πλευρά μας.

*Συνταξιούχος εκπαιδευτικός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *