Προέχει το συμφέρον της Κύπρου και όχι της Τουρκίας: Το βαθύ ανανικό κράτος προσκυνούσε και λιβάνιζε το καθεστώς Ερντογάν

FILE PHOTO. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην επίσημη δεξίωση στην εναρκτήρια ημέρα της συνόδου κορυφής της G20 στο Αμβούργο της Γερμανίας στις 07 Ιουλίου 2017/ EPA/LUKAS BARTH

Της Ελένης Θεοχάρους

Με αφορμή τις γερμανικές εκλογές που έδωσαν τη δυνατότητα στην Άνγκελα Μέρκελ να παραμείνει για τέταρτη συνεχή θητεία στην Καγκελαρία, προβάλλει η αναγκαιότητα να ενταχθεί η τουρκική στρατιωτική κατοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στα πλαίσια των πολιτικών τόσο της Γερμανίας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι πρόσφατες γερμανικές εκλογές χαρακτηρίζονται από την πανωλεθρία του Σοσιαλιστικού Κόμματος και από την είσοδο στη Bundestag της ακροδεξιάς παράταξης AfD, -Εναλλακτική για τη Γερμανία, που είναι ήδη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. 

Η άνοδος των νεοναζί στη Γερμανία, και ειδικά στην πρώην ανατολική Γερμανία όπου σε πολλές περιπτώσεις η AfD αναδείχθηκε πρώτο κόμμα, ακολουθεί ανάλογα φαινόμενα  στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η άνοδος της ακροδεξιάς οφείλεται σε σειρά αιτιών και κυρίως στις λανθασμένες επιλογές της ΕΕ και της ίδιας της Γερμανίας, που προκάλεσαν την οικονομική κρίση, φτωχοποίηση μεγάλων μαζών του ευρωπαϊκού πληθυσμού, ανεργία, παράνομη και νόμιμη μετανάστευση, και συνακόλουθα ξενοφοβία και ισλαμοφοβία.

Παράλληλα, τα τεράστια οικονομικά σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται γερμανικοί κολοσσοί και η τρομοκρατία προκάλεσαν ισχυρή εσωστρέφεια στους ευρωπαϊκούς λαούς που μεταφράζεται σε υπέρ-εθνικιστική συσπείρωση.

Αυτό σημαίνει ότι είτε η Γερμανία και η ΕΕ εφαρμόζουν νέες δράσεις, νέες πολιτικές και στρατηγικές βασιζόμενες στις αρχές και της αξίες της Ένωσης, είτε θα ακολουθήσουν τα χειρότερα.

Για την Κύπρο, ιδιαίτερη σημασία έχουν οι λαθεμένες πολιτικές της ΕΕ και της Γερμανίας απέναντι στην Τουρκία, η οποία αποτελεί άλλη μια πηγή ενίσχυσης των ακροδεξιών τάσεων. Η μέχρι πρόσφατα ήπια πολιτική της Μέρκελ και των σοσιαλιστών έναντι στην Τουρκία του Ερντογάν, συνιστά μια από τις αιτίες που το AfD έχει αγγίξει το 13%. Οι ακροδεξιοί με την σκληρή στάση τους απέναντι στο καθεστώς Ερντογάν κέρδισαν την 3η θέση στη Βουλή.

Παράλληλα στην Κύπρο το βαθύ ανανικό κράτος προσκυνούσε και λιβάνιζε το καθεστώς Ερντογάν ενώ εμείς επιμέναμε ότι αυτό θα οδηγήσει μια μέρα σε καταστροφή.

Και η μεν Γερμανία, που έστω και καθυστερημένα, σκλήρυνε την στάση της έναντι της Τουρκίας, χωρίς όμως να έχει εντάξει και το Κυπριακό στις αιτίες της σκλήρυνσης, αντελήφθη την πλάνην.

Η δε Κυπριακή Κυβέρνηση που φέρει βαρύτατη ευθύνη για την στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, γιατί φρόντιζε να τη διαχωρίζει από το Κυπριακό, για να μην ενοχλείται η κατοχική χώρα λόγω των συνομιλιών και της επί «θύραις λύσης», εξακολουθεί να αναμένει καλή θέληση από την Τουρκία. Συνεχίζει να πολιτεύει μέσα σε φοβικά σύνδρομα. Η πολιτική της Κυπριακής Κυβέρνησης απέτρεψε την επιβολή κυρώσεων στην κατοχική χώρα και οδήγησε στον πλήρη αποπροσανατολισμό σχεδόν όλων των Ευρωβουλευτών από την πραγματική υφή του Κυπριακού προβλήματος, την στρατιωτική δηλαδή κατοχή της Κύπρου, που δεν αγγίζει πλέον σχεδόν κανένα και που όλοι θεωρούν ότι είναι αποδεκτή από τον Κυπριακό λαό. Επειδή αυτό διακηρύσσει το κυρίαρχο στην ΕΕ βαθύ ανανικό κράτος. Που επιτρέπει σε τουρκοκύπριους και έποικους «βουλευτές της ΤΔΒΚ» να αλωνίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να καθυβρίζουν τους Ελληνοκύπριους ως ρατσιστές που δεν θέλουν «επανένωση».

Όσο για τους επί εσχάτων κυβερνητικούς κλαυθμυρισμούς ότι η αναστολή της διαδικασίας εμβάθυνσης της τελωνειακής ένωσης και των ενταξιακών της  διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, θα αποστερήσει από την ΚΔ έναν ισχυρό μοχλό πίεσης κατά της κατοχικής χώρας, αποδεικνύει ακριβώς τον ραγιαδισμό των κυβερνώντων. Επισημαίνουμε πως ουδέποτε τόλμησε η Κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει αυτό το πανίσχυρο όπλο στα χέρια της Κυπριακής Δημοκρατίας και τώρα είναι αργά για δάκρυα.

Πολύ αργά, έστω και αν κάποιοι τώρα κατάλαβαν ποιοι είναι οι Ερντογάν και Ακιντζί και ότι η Τουρκία τα θέλει όλα στην Κύπρο.

Γι’ αυτό, επιβάλλεται νέα στρατηγική, μακράν της ήδη αποτυχημένης, που δεν μπορούν να την εφαρμόσουν οι νυν κυβερνώντες και οι τέως κυβερνήσαντες, γιατί αν μη τι άλλο θα γίνουν καταγέλαστοι. Γιατί μέχρι τώρα πολιτεύονταν με βάση τη θέση ότι «η λύση θα πρέπει να εξυπηρετεί πρωτίστως τα τουρκικά συμφέροντα».

Στο πλαίσιο της δικής μας στρατηγικής θα επιδιώξουμε το Κυπριακό να έχει κυρίαρχη θέση στις πολιτικές της Γερμανίας και την ΕΕ, ως ζήτημα παράνομης στρατιωτικής εισβολής και κατοχής. Αυτό επιβάλλει η αναγκαιότητα για επιβίωση του Ελληνισμού, για εξυπηρέτηση των συμφερόντων του.

* Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, ευρωβουλευτής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.