Πρόεδρε, πέταξε τα κομματόσκυλα έξω από Ημικρατικούς-Συμβούλια. Κλοτσηδόν!

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Φωτογραφία ΚΥΠΕ

ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ*

Την περασμένη Κυριακή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε συνέντευξη στη «Σ», ρωτήθηκε: «Τι Κύπρο θέλετε να αφήσετε πίσω σας παραδίδοντας την Προεδρία;». Απάντησε: «Όταν θα παραδίδω την Προεδρία, να παραδίδω μια χώρα, η οποία να είναι ένα κράτος σύγχρονο, αν είναι δυνατόν, και αυτή είναι η βούλησή μας, που αποδεικνύεται τα τελευταία 45 χρόνια, επανενωμένο στη βάση κάποιων βασικών αρχών που είχαν συμφωνηθεί, αλλά και βασικών αρχών και αξιών που πρέπει να διέπουν τη λειτουργία του κράτους για να μπορεί να έχει μέλλον».

Τον τελευταίο καιρό, ο Πρόεδρος επαναλαμβάνει κατά κόρον ότι επιθυμεί ένα κράτος λειτουργικό, σύγχρονο, βιώσιμο και ευρωπαϊκό. Δηλαδή, κράτος δημοκρατικό, στηριγμένο σε αρχές όπου η αξιοκρατία, η ικανοκρατία, η ακεραιότητα, η εντιμότητα, η φιλοπατρία, το όραμα και η δημιουργία, η υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και η εύθικτη λογοδοσία με την εξίσου αξιοπρεπή παραίτηση, να αποτελούν τα πανίσχυρα θεμέλιά του. Υπό την προϋπόθεση, φυσικά, ότι στο Κυπριακό θα επιτευχθεί λειτουργική και βιώσιμη λύση.

  • Ξυπνήστε! Προσγειωθείτε!  Ανώμαλα! Ο Πρόεδρος είναι ένας μοναδικός τακτικιστής, ένας εξαιρετικός πολιτικάντης και ένας αμετανόητος κομματάρχης. Όλα τα πιο πάνω ωραία, θεμιτά και λειτουργικά σε ένα σοβαρό κράτος με σοβαρή κυβέρνηση και εξίσου σοβαρό Πρόεδρο ή Πρωθυπουργό, ΔΕΝ λειτουργούν στην τελευταία αφρικανική χώρα, που αποκαλείται «Κύπρος». Από μεγάλα, κούφια και ψιμυθιοποιημένα λόγια, οι σκεπτόμενοι πολίτες έχουν κυριολεκτικά μπουχτίσει, αηδιάσει και έφτασαν στα όρια εμετού.

Θέλετε ένα κλασικό παράδειγμα, το οποίο επιβεβαιώνει βροντωδώς όσα γελοιωδώς τεκταίνονται ξανά αυτές τις μέρες στα κομματικά παρασκήνια, αλλ’ επικαλύπτονται από τα καιρικά φαινόμενα και την τραγικότητα του ΓεΣΥ; Στις 17 Ιανουαρίου λήγει η 30μηνη θητεία των Προέδρων και μελών 13 Ημικρατικών Οργανισμών, 22 Συμβουλίων-οργανισμών και ενός Ιδρύματος Έρευνας. Οι Ημικρατικοί Οργανισμοί και τα Συμβούλια είναι εντεταλμένα να προσφέρουν υπηρεσίες κοινής ωφελείας στους πολίτες. Ο ρόλος και η αποστολή τους είναι να υλοποιούν μεν την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική, αλλά με τέτοια ευελιξία στις αποφάσεις, ώστε να μη καταντούν απλά όργανα κυβερνητικής και κομματικής πολιτικής και πρακτικής.

Προσγειωθείτε ξανά! Ανέκαθεν και ειδικά από την εποχή της προεδρίας Βασιλείου τα κόμματα εκπροσωπούνται αναλογικά στα Δ.Σ. των Ημικρατικών και των Συμβουλίων. Εύλογη απορία: Αφού υπάρχει εκλεγμένη κυβέρνηση, γιατί τα κόμματα να εκπροσωπούνται; Με ποιο κριτήριο; Με ποια δικαιολογία; Ο Πρόεδρος νομιμοποιείται να διορίζει ή να απορρίπτει άτομα που τα κόμματα προτείνουν προς διορισμό. Τίθεται ένα καίριο ερώτημα και προς τον νυν Πρόεδρο: Γιατί δεν αποκόπτει, επιτέλους, τους Ημικρατικούς από τον ομφάλιο κομματικό λώρο; Να το πούμε πιο ωμά και σκληρά: «Πρόεδρε, πέταξε έξω από τους Ημικρατικούς και τα Συμβούλια ΟΛΑ τα κομματόσκυλα, αν πράγματι θέλεις να παραδώσεις ένα σύγχρονο και λειτουργικό κράτος».

Σας προκαλούμε δημόσια, κύριε Πρόεδρε: Γιατί διορίζετε στα Δ.Σ. αυτών των Οργανισμών κομματόσκυλα; Τι ξέρει ένας γιατρός, ένας δικηγόρος, ένας επιχειρηματίας, κ.λπ. -χωρίς να υποτιμούμε αυτές τις ειδικότητες- από την τεχνολογία της ΑΤΗΚ, της ΑΗΚ, από τις δουλειές και ανάγκες των λιμανιών ή ακόμα από τα θεατρικά έργα του ΘΟΚ; Ο Ν. Αναστασιάδης γνωρίζει άριστα ότι τα κόμματα είναι η πυώδης και δυσώδης γάγγραινα των Ημικρατικών. Οι διορισμένοι, διατεταγμένοι πράκτορές τους στα Δ.Σ. λυμαίνονται τους Οργανισμούς διά της ευνοιοκρατίας, της κουμπαροκρατίας, της ανικανοκρατίας, της ασχετοκρατίας και της κακιστοκρατίας.

  • Ρωτάμε: Γιατί στα ταμεία συντάξεων Ημικρατικών Οργανισμών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρατηρήθηκαν ελλείμματα 665 εκ. ευρώ, όπως ανακοινώθηκε μόλις προ διμήνου; Δηλαδή: CYTA: 134 εκ. ευρώ, ΑΗΚ: 234 εκ., ΡΙΚ: 130 εκ. Τοπική Αυτοδιοίκηση: 144 εκ., ΚΟΑ: 3,1 εκ., Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ): 19,7 εκ. Ποιοι ευθύνονται; Οι κομματικές διοικήσεις και τα κομματόσκυλα που διόρισε ο Πρόεδρος!

Στην Αρχή Λιμένων, π.χ., (όπως αποκάλυψε το «Σίγμα», 28/10/2018) ξέσπασε σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων από κατ’ ισχυρισμόν αυθαίρετες και ετσιθελικές αποφάσεις του Δ.Σ., παρά τις περί του αντιθέτου υποδείξεις του αρμόδιου υπουργείου. Διατάχθηκε έρευνα, αλλ’ έκτοτε ούτε φωνή, ούτε ακρόαση. Διαπλοκή; Προεδρικές πλάτες; Κομματική υποστήριξη;

  • Ερώτηση: Ο Πρόεδρος θα επαναδιορίσει το Δ.Σ. της ΑΛΚ, το οποίο είναι υπό έρευνα για κατ’ ισχυρισμόν παράνομες αποφάσεις, όπως αποφάνθηκε και ο Γεν. Ελεγκτή;

Τα σκάνδαλα σε Ημικρατικούς (π.χ. στην ΑΤΗΚ) και η κατερείπωση ταμείων συντάξεων, η λεηλασία και διαρπαγή πόρων, ατασθαλίες, ανεπάρκειες και κακοδιαχείριση βαρύνουν αποκλειστικά διορισμένους κομματικούς προέδρους και μέλη των Δ.Σ.

Ένα σύγχρονο κράτος δεν διοικείται με κομματικούς παρατρεχάμενους, ούτε από «άριστους των αχρήστων, ανικάνων και αχάμπαρων». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα τολμήσει να εκβάλει τα κομματόσκυλα κλοτσηδόν από τους Ημικρατικούς;  Απάντηση: Όχι βέβαια! Προφανώς δεν τον ενοχλούν οι δηλητηριώδεις κομματικές αναθυμιάσεις. Ούτε το περιπαίξιμο των πολιτών περί δήθεν «σύγχρονου κράτους».

*Δημοσιογράφος

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *