Προεδρικό κοστούμι από μουσαμά: Αν το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να αποβάλει έναν Πρόεδρο ο οποίος φιγουράρει ονομαστικά στα μεγαλύτερα σκάνδαλα της τελευταίας πενταετίας, τότε πολύ φοβόμαστε ότι πράγματι, είναι αήττητο

File Photo: Πόντιουμ της Κυπριακής Δημοκρατίας Φωτογραφία ΚΥΠΕ

Της Τώνιας Σταυρινού

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης λειτουργεί για άλλη μια φορά ωσάν το κράτος και οι θεσμοί να είναι υποκατάστημα προσωπικής του εταιρείας. «Πνέει τα μένεα» έγραφαν οι εφημερίδες τον περασμένο μήνα όταν η Βουλή απέλυσε μέσω των προϋπολογισμών τέσσερις συνεργάτιδες του. Δεν έμεινε όμως στο «δυσπύρκασμα» αλλά αποφάσισε να αντεπιτεθεί καταφεύγοντας στο Ανώτατο Δικαστήριο για να υπερασπιστεί ουσιαστικά μια προσωπική εξυπηρέτηση.

Οι τέσσερις συνεργάτιδες αποτελούσαν κομματικό και προσωπικό διορισμό του Προέδρου με θητεία που θα έληγε μαζί με τη δική του, αλλά το 2018 μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου εργαζόμενες του Δημοσίου. Με την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, χρησιμοποιώντας δηλαδή τον θεσμό που υπηρετεί για ένα προσωπικό ζήτημα, κατέφυγε σε έναν άλλον θεσμό, σε μια κίνηση που υπομονεύει, για άλλη μια φορά, το κύρος και των δύο.

Η άνεση με την οποία ο Πρόεδρος μεταχειρίζεται το δημόσιο χρήμα, τους θεσμούς και τα όργανα του κράτους, αντανακλάται σε όλη την πορεία της διακυβέρνησής του. Οι απαντήσεις του κάθε φορά που το όνομά του αναβοσβήνει στην κορυφή ενός νέου σκανδάλου, αντανακλούν την αλαζονική σιγουριά του για ατιμωρησία.

Αντανακλούν όμως και την ανυποληψία στην οποία τοποθετεί τους πολίτες, τους ανθρώπους που ψηφίζουν, πληρώνουν φόρους και συμμορφώνονται με τους νόμους του κράτους που τον έχει θέσει επικεφαλής. Οι παιδαριώδεις εξηγήσεις που έδωσε για το ταξίδι στις Σεϋχέλλες και τις πολιτογραφήσεις που κατάντησαν μία ξεδιάντροπη πώληση υπηκοότητας, δείχνουν προκλητική ασέβεια για το δημόσιο αίσθημα.

Ακόμη όταν το όνομά του φιγουράρισε σε ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή και τις συναλλαγές με Ρώσους καταζητούμενους, η απάντησή του ήταν ότι «κάποιοι λασπολογούν». Σαν δίχρονο που το ρωτάς πού είναι η πιπίλα του και σου απαντά «την έφαγε το γατάκι».

Αν το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να αποβάλει έναν Πρόεδρο ο οποίος φιγουράρει ονομαστικά στα μεγαλύτερα σκάνδαλα της τελευταίας πενταετίας, τότε πολύ φοβόμαστε ότι πράγματι, είναι αήττητο. Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, ο θεσμός του Γενικού Ελεγκτή, οι ανεξάρτητες ερευνητικές επιτροπές και τα πορίσματα τους, όλα πέφτουν πάνω σε ένα προστατευτικό τείχος γύρω από τους πρωταγωνιστές των σκανδάλων. Με κορυφαίο του χορού τον ίδιο τον Πρόεδρο.

Η περίπτωση των τεσσάρων συνεργάτιδων που αποκαταστάθηκαν επαγγελματικά με την παρέμβασή του δεν είναι φυσικά το χειρότερο από όσα του καταλογίζονται. Είναι όμως το πιο πρόσφατο τεκμήριο μιας αμετανόητης στάσης και ενδεικτική του υλικού από το οποίο είναι φτιαγμένο το πολιτικό του κοστούμι: 100% μουσαμάς*.

*Wikipedia: Ο μουσαμάς (από το τούρκικο muşamba) είναι ένας εξαιρετικά ανθεκτικός και αδιαπέραστος από το νερό τύπος υφάσματος που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ιστίωντεντώνσκηνώνσακιδίων, και άλλων προϊόντων από ύφασμα για τα οποία απαιτείται μεγάλη αντοχή.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *