Προεκλογικά επιχειρήματα χωρίς παραδοχή λαθών στα οποία υπέπεσε η πλευρά μας

Στην εκλογική μάχη του Φεβρουαρίου έχουν επικεντρωθεί τα κόμματα/ ΓΤΠ

Του Ανδρέα Σ. Αγγελίδη

Το Κυπριακό πρόβλημα αναδεικνύει τη διαχρονική έλλειψη κοινού μετώπου με συνεπεία, η εσωτερική αντιπαλότητα να έχει οδηγήσει στην αποκάλυψη μίας σειράς προφανών και επιβεβαιωμένων αντικειμενικά λαθών της δικής μας στρατηγικής. Αντί διεκδίκηση για εφαρμογή του δικαίου, υποχωρήσεις. Συνεπώς αφού όλοι καταδικάζουμε το διπλό έγκλημα του πραξικοπήματος της Χούντας και την επακόλουθη Τουρκική εισβολή του μαύρου καλοκαιριού του 1974, θα έπρεπε την ντροπή που έφερε η συνεχιζόμενη κατοχή, η διαίρεσης, ο εκτοπισμός και ο μεθοδευμένος εποικισμός, να την είχαμε εξαφανίσει όλοι από κοινού, με κοινές προσπάθειες κατά το δίκαιο. 

Η προεκλογική αντιπαράθεση που ήδη φουντώνει για τα καλά, καταδεικνύει μέσα από την υποκειμενική εν πολλοίς εκατέρωθεν θεώρηση πραγμάτων και ισχυρισμών, τα τόσα και πολλά λάθη στα οποία υπέπεσε η πλευρά μας. Τούτο γιατί λειτουργήσαμε ως Κοινότητα σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης σε ένα διεθνές πρόβλημα που αφορά την Κρατική μας υπόσταση. Λύση στην οποία η Τουρκία, αποδεδειγμένα δεν θα συναινέσει, παρά μόνο εάν η υποχωρητικότητα μας φθάσει, εκεί όπου η κατοχική δύναμη επιθυμεί και επιδιώκει μεθοδευμένα, από πριν την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επήλθε πλέον ο χρόνος που επιβάλλεται η προεκλογική πορεία να διεξάγεται μεταξύ εκείνων, που αφ’ ενός υποστηρίζουν ότι παρά τα λάθη είναι ορθή και αναγκαία η συνέχιση της ίδιας πορείας υποχωρήσεων και αφ’ ετέρου εκείνων, που δεν ανέχονται τα όσα λάθη υπήρξαν.

Το απλό ερώτημα όμως είναι: υπάρχουν κόμματα, που δεν έχουν την όποια ευθύνη για τη δυσμενέστατη καθομολογούμενη, κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το κυπριακό πρόβλημα; Είναι η ώρα παραμερισμού των κομματικών επιδιώξεων, χάριν της διάσωσης του τόπου; Είναι ανάγκη να υπάρξει ανάληψη ευθυνών και παράλληλα αυτή η στάση να οδηγήσει τις κομματικές ηγεσίες να προβούν, έστω τώρα, στην απαραίτητη ενδοσκόπηση που θα συντελέσει στην εγκατάλειψη των όποιων κομματικών προσδοκιών για το ύπατο αξίωμα, για να συστρατευθούν όλοι από κοινού, για τη διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Ας απαιτήσει ο κυρίαρχος λαός να παραμεριστεί η κάθε μικροκομματική επιδίωξη και βλέψη, ώστε να υπάρξει πραγματικά μια και μόνη, κοινή φωνή, της Κυπριακής Δημοκρατίας, χώρας μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκάθαρα θα αξιώνει αντίδραση και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση για ότι, αφορά το διεθνές πρόβλημα που η Τουρκία προκάλεσε, διατηρεί και επεκτείνει με την εδώ στρατιωτική παρουσία της και τον εποικισμό. Πρέπει το Κράτος, τα κόμματα και ο λαός να αξιώσουμε, ώστε η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, να ασχοληθεί με το γεγονός ότι, η Τουρκία, πέραν της εσωτερικής ανελεύθερης διακυβέρνησης, ευθύνεται και έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την μη εφαρμογή, σεβασμό και τήρηση όλων των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κοινοτικού κεκτημένου σε σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τότε μόνο θα καταδείξει η Κυβέρνηση μας, τα Κόμματα και ο ίδιος ο λαός ότι, μάχονται σταθερά και με συνέπεια για τα αναφαίρετα και αναγνωρισμένα δικαιώματα κατά το δίκαιο που έχει κάθε Ευρωπαϊκό Κράτος και οι λαοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει ο λαός να απαιτήσει ώστε η «διαβεβαίωση» κατά το Σύνταγμα του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας για «διατήρηση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Δημοκρατίας της Κύπρου» να μην είναι ένα απλό γράμμα κενό ή μια δήλωση φραστικής ωραιολογίας. Πρέπει να είναι όντως η δήλωση αυτή η πυξίδα κάθε προσπάθειας για λύση. Αυτός ο στόχος για τον κυρίαρχο λαό αλλά και ως αντίστοιχο καθήκον που έχουν τα Κόμματα πρέπει επιτέλους να αποτελεί τη μονοδιάστατη αναφορά για τη διάσωση τώρα και για το μέλλον του τόπου, από την τουρκική επικυριαρχία.

Το να αναγνωρίζει ένας υποψήφιος ότι, μπορεί κάποιος άλλος να είναι πιο κατάλληλος και πιο ικανός να επιβεβαιώσει στην πράξη την υποχρέωση αυτή, είναι προσφορά στον αγώνα επιβίωσης του Κράτους. Άλλοι δεν δίστασαν να θυσιάσουν την ίδια τη ζωή τους για το στόχο αυτό. Ας στραφούμε λοιπόν σε πορεία, όπου τα λάθη που προηγήθηκαν θα διδάξουν, πώς να αποφευχθούν νέα λάθη στο μέλλον.

 *Δικηγόρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *