Προκλητική η στάση της Τουρκίας

Πορεία προς το οδόφραγμα της Δερύνειας και επίδοση ψηφίσματος σε εκπρόσωπο του ΟΗΕ πραγματοποίησε το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου, Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020. ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Του ΑΝΔΡΕΑ ΧΑΤΖΗΠΑΠΑ

Περνούμε δύσκολες ώρες, όλοι. Κυρίως λόγω του κορωνοϊού, αλλά και λόγω των εξωφρενικών κινήσεων της Τουρκίας και της διάσπασης μεταξύ μας.

Είναι τραγικό πράγματι, σε μια στιγμή που η ανθρωπότητα κλονίζεται από τον τρομερό ιό που έχει εξολοθρεύσει χιλιάδες ανθρώπων, εμείς εδώ στην Κύπρο, τον χαβά μας, με τις καθημερινές συγκρούσεις και τους καβγάδες, κυρίως μεταξύ των κομμάτων. Λες και είναι ασυγχώρητο αμάρτημα να μονιάσουμε, σαν ελληνισμός, έστω και εάν αντιμετωπίζουμε τρομερούς κινδύνους, τόσο από τον φοβερό ιό, όσο και από τον νεοσουλτάνο Ταγίπ Ερντογάν.

Οι ερχόμενες μέρες θα είναι πράγματι πολύ κρίσιμες. Θα έχουμε την επίσκεψη της κυρίας Λούτ σε μια προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών για επανάληψη των συνομιλιών. Και θα δούμε και τι απόφαση τελικά θα πάρουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής της 10ης Δεκεμβρίου στην οποία θα εξετάσουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Ο Ερντογάν βέβαια δεν συνετίζεται τόσο εύκολα. Έβαλε κάποια σχέδια στο μυαλό του όσον αφορά το Αιγαίο και την περιοχή της Κύπρου και φρόντισε να κερδίσει στις πρόσφατες “εκλογές” ο αγαπητός του στα κατεχόμενα Ερσίν Τατάρ για να μπορεί να προωθεί πιο εύκολα τα παράνομα σχέδια του.  Και ακριβώς εδώ χρειάζεται η δική μας σταθερή θέση και απάντηση, στην απαίτηση των Τούρκων για λύση δύο κρατών στο νησί. Να ελπίσουμε ότι διαφορετική θα είναι η προσέγγιση των Ην. Εθνων, όταν με το καλό συναντηθούν αρχές του νέου χρόνου οι πέντε, και ότι ο Γ.Γ. θα τηρήσει μια πιο προσεκτική στάση, σύμφωνα και με τα ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού, και δεν θα επιτρέψει να εγερθούν αξιώσεις από τουρκικής πλευράς (για λύση δυο κρατών για παράδειγμα) που θα στηρίζουν την επεκτατική πολιτική που προωθεί από καιρό η Τουρκία. Βέβαια υπάρχουν και οι πληροφορίες ότι εάν οι επαφές της κυρίας Λουτ “πάνε καλά”, δεν αποκλείεται η ΕΕ να βρει την ευκαιρία και να αποφύγει τη λήψη μέτρων εναντίον της Τουρκίας στη σύνοδο της 10ης Δεκεμβρίου, για να μη “χαλάσει” το νέο κλίμα.

Εάν υπάρχει καλή θέληση βέβαια όλα μπορούν να λυθούν. Αλλά βλέπουμε ότι η τουρκική πλευρά εγείρει και θέματα του Αιγαίου και συνεχίζει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, στις περιοχές μας, πράγμα που περιπλέκει το όλο πρόβλημα.

Εξ άλλου, η πρόσφατη επίσκεψη του Ερντογάν σε περιοχή της Αμμοχώστου αποτελεί απίστευτη πρόκληση και δείχνει τις πραγματικές προθέσεις των Τούρκων.

Ταυτόχρονα με έκδοση νέων Navtex η Τουρκία δείχνει σαφώς ότι επιδιώκει μόνιμη παρουσία στην περιοχή και σκοπό έχει να αποκόψει το νησιώτικο σύμπλεγμα του Καστελόριζου από την Ρόδο. Επίσης θέλει να ελέγχει την περιοχή μεταξύ Κύπρου και Κρήτης. Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Ερντογάν, σκοπός της Τουρκίας είναι να τερματιστεί η απομόνωση των Τ/Κυπρίων  και να εξασφαλίσει γι’ αυτούς “δίκαιο διαμοιρασμό” των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Τουρκία αγνοεί επιδεικτικά τη θέση της διεθνούς κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για συμμόρφωση της προς τη διεθνή νομιμότητα. Απομένει να δούμε ποια θα είναι η στάση του νέου πλανητάρχη Τζο Μπάιντεν έναντι της Τουρκίας και βέβαια στην όλη υπόθεση του κυπριακού και του Αιγαίου, γιατί η γραμμή του Αμερικανού πολιτικού ως τώρα μας έδιδε πολλές ελπίδες…

Να μην αναφερθώ στους καβγάδες στο εσωτερικό μέτωπο (και στην Εκκλησία) γιατί αποτελούν πραγματικό ρεζίλεμα και ντροπή…

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *