Πρόωρη προεκλογική με ατζέντα τα άπλυτα: Τα «χρυσά» διαβατήρια, οι ύποπτες διαδρομές του χρήματος και η χαμένη διαφάνεια

File Photo: Πόντιουμ της Κυπριακής Δημοκρατίας Φωτογραφία ΚΥΠΕ

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Αν και βρισκόμαστε έξι μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές, ο πόλεμος μεταξύ των κομμάτων μαίνεται και ήδη δείχνει τα δόντια του για το τι θα ακολουθήσει όσο θα πλησιάζουμε στην ώρα της κάλπης. Είναι προφανές πως η προεκλογική ατζέντα θα περιέχει πολλά… άπλυτα. Αναζητούνται διακαώς από τα κομματικά επιτελεία τα άπλυτα των αντιπάλων και σε αυτό το παιχνίδι φαίνεται να έχουν μπει κάποια από τα κόμματα.  Βιώνουμε μια μακρά προεκλογική περίοδο με ατζέντα τα άπλυτα του αντιπάλου. Κι εάν αυτό  μπορεί να «γαργαλάει» το κουτσομπολίστικο αισθητήριο των πολιτών, επί της ουσίας είναι ένα παιχνίδι που διαδραματίζεται εκ του ασφαλούς. Είναι καλό να δημοσιοποιούνται τα κακώς έχοντα. Είναι καλό να βγαίνουν τα άπλυτα στη φόρα. Φτάνει τούτο να αποδίδει καθώς το πρόβλημα είναι πως κανένας δεν έχει κόστος. Γίνεται ένας χαμός, συζητήσεις και στη συνέχεια «προς τη δόξα τραβούν…». Ο καθένας μαζεύει τα κουκιά του. Με μεγάλη αποχή, αλλά αυτό έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

Το θέμα των «χρυσών» διαβατηρίων θα κρατήσει μέχρι τέλους. Και είναι σαφές από τα όσα παρακολουθούμε πως το ζητούμενο δεν είναι, πάντα, να  υπάρξει διαφάνεια και να αποδοθούν ευθύνες, αλλά οι αλληλοκατηγορίες. Δεν νοιάζει τη μια παράταξη εάν εμπλέκεται η ίδια ή όχι, αλλά πρώτιστο είναι να κατηγορήσει τον αντίπαλο. Σε αυτό το παιχνίδι έχουν μπει προ πολλού και τα ΜΜΕ, που τροφοδοτούν τις κομματικές ανακοινώσεις και διαδραματίζουν, σε κάποιες περιπτώσεις το διαμεσολαβητή.

  • Το θέμα των «χρυσών» διαβατηρίων συνδέεται με τη χρηστή διοίκηση, τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Και επειδή δεν είναι όλες οι πράξεις πολιτογράφησης τέτοιες, για να μην γίνεται τσουβάλιασμα, πρέπει να γίνει πλήρης έρευνα. Έχουν γίνει καθαρές πράξεις, με βάση το νόμο και τα κριτήρια που έχουν τεθεί, χωρίς να τα ξεχειλώσουν και να τα προσαρμόσουν στα δικά τους μέτρα οι διάφοροι επιτήδειοι. Γι’ αυτό και  θα πρέπει να υπάρξει διαφάνεια. Θα πρέπει να αναζητηθούν οι διαδρομές του χρήματος. Πόσα εισέπραξε το κράτος και πόσα οι υπόλοιποι. Πόσα από αυτά τα ποσά κινήθηκαν σε υπόγειες στοές και διαδρομές των υπονόμων.

Η Κυβέρνηση  δηλώνει πως δεν δίνει τους φακέλους των πολιτογραφήσεων στον Γενικό Ελεγκτή, επειδή έτσι γνωμάτευσε ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος προ μηνών ήταν μέρος των αποφάσεων ως μέλος του Υπουργικού. Εάν δεν υπάρχει κάτι για το οποίο να φοβάται η Κυβέρνηση ή φίλοι αυτής, τότε να δώσουν τους φακέλους να τελειώσει όλη αυτή η ιστορία. Γιατί οι χειρισμοί της Κυβέρνησης -επικοινωνιακά αλλά και επί της ουσίας- δείχνουν πως κάτι θέλει να κρύψει. Εάν δεν ισχύει τούτο, μια οδός υπάρχει και η οποία θα εκτονώσει και την ένταση. Να δώσει τους φακέλους στον Ελεγκτή και να τηρήσει ο τελευταίος τους κανόνες του παιχνιδιού, όπως πρότεινε και ο τέως Γενικός Εισαγγελέας. Να μην γίνει το θέμα της έρευνας, «πασαρέλα» στα ΜΜΕ.

Κι όλα αυτά εν μέσω κορωνοϊού, που εργαλοποιείται πολιτικά και αναδεικνύεται στη δημόσια σφαίρα ως μέρος της πολιτικής αντιπαράθεσης. Την ίδια ώρα, παπάδες κάνουν… αντάρτικο. Θέλουν να πάνε κόντρα στην επιστήμη, τους ειδικούς, παίζουν με την υγεία των ανθρώπων και της κοινωνίας. Ζουν στην κοσμάρα τους, αλλά αυτό θα ήταν γραφικό εάν δεν λειτουργούσαν επικίνδυνα. Δεν ακούει, για παράδειγμα, ο Μόρφου τα διατάγματα, απορρίπτει τα πρωτόκολλα και καλεί τους… πιστούς σε «ανταρσία». Αυτός και ο Θεός. Αυτός και το άγιο πνεύμα. Και οι νόμοι; Εφαρμόζονται μόνο στο… ποίμνιο;

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.