«Προωθείται περιφερειακή ενεργειακή ολοκλήρωση» διαμηνύει η Ουάσινγκτον: Γίνεται κάτι που δεν γνωρίζουμε;

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης σε συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, αρμόδιο για Ενεργειακούς Πόρους, κ. Francis Fannon. Φωτογραφία ΓΤΠ - Σ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Όταν ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα ενεργειακών, Φράνσις Φάνον, κάνει λόγο για επιστροφή του στην περιοχή «καθώς προωθούμε την περιφερειακή ενεργειακή ολοκλήρωση», θα γνωρίζει προφανώς κάτι περισσότερο από εμάς τους υπόλοιπους. Το ανέφερε σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος βρισκόμενος προ ημερών στη Λευκωσία είχε διαμηνύσει ότι η Ουάσινγκτον δίνει προτεραιότητα στην ενεργειακή ανάπτυξη της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό σημαίνει πως ο σχεδιασμός-είναι πλέον δεδομένο και προχωρά, προτάσσεται, προωθείται, υλοποιείται και καθιστά τον στόχο πράξη.  Είναι σαφές πως αυτό που οικοδομείται στηρίζεται στην περιφερειακή συνεργασία, η οποία σε μεγάλο βαθμό προχωρά και από τις χώρες της περιοχής, με τις τριμερείς συνεργασίες, σε μια εκ των οποίων θα συμμετάσχει για συγκεκριμένα ζητήματα και η Ουάσινγκτον. Αναμένεται μια πρώτη τετραμερής να πραγματοποιηθεί εντός Δεκεμβρίου, δεν έχει όμως οριστεί μέχρι σήμερα ημερομηνία. ·

  • Υπενθυμίζεται συναφώς ότι στις 13 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον σε διμερές επίπεδο ο στρατηγικός διάλογος ΗΠΑ- Ελλάδος. Ως εκ τούτου η πρώτη τετραμερής ΗΠΑ, Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ αναμένεται ότι θα γίνει πέριξ αυτής της ημερομηνίας. Ή εντός Ιανουαρίου.

Είναι προφανές πως ο σχεδιασμός των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή αφορά τόσα τα ενεργειακά ως και ευρύτερα τα γεωστρατηγικά. Όλα αυτά, βέβαια, είναι αλληλένδετα και οι μεγάλες δυνάμεις έχουν πάντα ενώπιον τους διάφορα εναλλακτικά σενάρια, ώστε να διασφαλιστεί ο στόχος. Αυτό είναι και το ζητούμενο: Τίθεται ο στόχος και υλοποιείται. Στην προκειμένη περίπτωση ο στόχος είναι η υλοποίηση του ενεργειακού προγράμματος της ExxonMobil-Qatar Petroleum.

Σημειώνεται συναφώς ότι η σύμπραξη των δυο εταιρειών δραστηριοποιείται στο θαλασσοτεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ και το γεωτρύπανο της ξεκίνησε να… τρυπά τον βυθό, την περασμένη Παρασκευή. Η γεώτρηση, που θα γίνει σε δυο φάσεις σε δυο διαφορετικούς στόχους, θα κρατήσει μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Το θέμα είναι όπως από τις έρευνες προκύψει και αποτέλεσμα. Να είναι, δηλαδή, τα κοιτάσματα πλούσια.

Γιατί μόνο τότε θα μπορεί κανείς να αναφερθεί σε νέα δεδομένα στην περιοχή και σε αναβαθμισμένο ρόλο των χωρών της. Βεβαίως δεν εξαρτώνται όλα από το τεμάχιο 10, ωστόσο, είναι προφανές πως εάν τα μαντάτα θα είναι καλά, θα δώσει μια δυναμική και θα καθορίσει το τοπίο για τα επόμενα βήματα στο ενεργειακό γίγνεσθαι της περιοχής.

  • Για τους Αμερικανούς το ενεργειακό είναι ο ένας πυλώνας.

Υπάρχουν και οι μακροπρόθεσμοι στρατηγικοί σχεδιασμοί ελέγχου της ευρύτερης περιοχής. Αυτός είναι ο βασικός άξονας και σε αυτό μπορέσουν να χωρέσουν όλες οι υπόλοιπες δράσεις.

Τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος αντιμετωπίζουν ενίοτε με επιφυλακτικότητα τις όποιες δράσεις αναπτύσσονται από την Ουάσινγκτον, λόγω αρνητικών εμπειριών που είχαν στο παρελθόν. Αυτό επιβάλλει στις δυο κυβερνήσεις να είναι πιο προσεκτικές και να προτάσσουν το προφανές:

  • Να διασφαλίζουν σε όλες τις συζητήσεις, συναλλαγές, τα εθνικά συμφέροντα.

Για να μην είναι όλο αυτό που παρακολουθούμε μιας χρήσης συνεργασία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *