Προς τον Εκπρόσωπο του ΟΗΕ: «Ελπίζω ακόμη να θεωρείται σημαντικό το πρόβλημα της Κύπρου»!

O Stéphane Dujarric εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ. UN Photo, Evan Schneider

Του Νίκου Αντωνιάδη

Να σας πω πως δεν με στεναχωρεί; Να σας πω πως αλλιώς έβλεπα το ρόλο του ΟΗΕ όταν ήμουν παιδί; Αν σας πω κάτι άλλο, θα σας πω ψέματα. Το τελευταίο διάστημα επιχείρησα να κάνω μια προσπάθεια να «πιέσουμε» κάπως τον εκπρόσωπο του Γ.Γ. να μας πει κάτι, να μας «κοιτάξει»! Αλλά, μάταια.

Η αλήθεια είναι πως δεν ανέμενα κι εγώ πολλά. Σκέφτηκα όμως, πως (τουλάχιστον), μέσα από κάποιες ερωτήσεις, αν μη τι άλλο θα ενημερώσουμε το Διεθνή Παράγοντα για κάποια ζητήματα. 

Όπως π.χ. χτες, κατά την ενημέρωση των διεθνών ΜΜΕ, στην έδρα του ΟΗΕ από τον Εκπρόσωπο του Γενικού-Γραμματέα, όπου πάλι «τόλμησα» ο δόλιος να ρωτήσω τον κ. Stéphane Dujarric, για το Κυπριακό, υποδεικνύοντας του πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι έτοιμος να επανέλθει σε συνομιλίες αν όλες οι πλευρές συμφωνήσουν στο πλαίσιο Guterres, σε αντίθεση με την Τουρκία που συνεχίζει να εκδίδει νέες παράνομες NAVTEX στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη (ΑΟΖ), εμποδίζοντας μας παράλληλα να επισκεφθούμε τις εκκλησίες μας στα κατεχόμενα.

«Πώς μπορεί ο κ. Γκουτέρες, κάτω από αυτές τις συνθήκες που εμποδίζουν την επανένωση της Κύπρου να αναπτύξει μια δυναμική;», διερωτήθηκα, όπως ίσως και πολλοί από εσάς! Σιγά όμως που θα έπαιρνα απάντηση!

Ο Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «είναι μια περίοδος περισυλλογής και εναπόκειται τώρα στα μέρη να επανέλθουν σ’ αυτόν (ΓΓ) και στη συνέχεια να ληφθούν αποφάσεις για το επόμενο βήμα και την πορεία προς τα εμπρός και δεν θα μπει σε λεπτομέρειες για το τι συμβαίνει τώρα στην Κύπρο».

Δεν πειράζει, είπα ξανά από μέσα μου! Όσο κι αν ο ΟΗΕ κάνει την πάπια, τουλάχιστον εμείς οφείλουμε να εκθέτουμε την Τουρκία και να παραθέτουμε το πρόβλημα “εισβολής και κατοχής” μέσα από δομημένες ερωτήσεις.

Με τον τρόπο αυτό ενημερώνουμε (αν μη τι άλλο) τον Διεθνή Παράγοντα, σε μια παράλληλη προσπάθεια σύναψης συμμαχιών (που επίσης οφείλουμε να κάνουμε ασταμάτητα). Ειδικά τώρα που η Τουρκία βάλλεται από παντού. Με αυτούς τους τρόπους κτίζουμε ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ!

Όσο για την περισυλλογή, τι να πω βρε παιδιά; Από την πολλή περισυλλογή θα μας στρίψει στο τέλος!Και όπως είπα και στον ίδιο τον Εκπρόσωπο κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων, όταν προσπάθησε να με «αποθαρρύνει» (βίντεο), λέγοντας μου πως «πάντα μου αρέσουν οι ερωτήσεις για την Κύπρο παρ’ όλο που δεν έχω να πω πολλά», η απάντηση μου ήταν: «Ελπίζω ακόμη να θεωρείται σημαντικό το πρόβλημα της Κύπρου»!

Μπορεί για τον ΟΗΕ να μην είναι «σοβαρό»! Αλλά για τον κάθε πρόσφυγα είναι και θα είναι σοβαρό μέχρι να επιστρέψει. Γιατί είναι η ίδια του η ζωή εκεί!

*Σύμβουλος Πολιτικού Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας (Πολιτική Ανταγωνιστικότητα και Απόδοση) Μέλος του Αμερικανικού Συνδέσμου Πολιτικών Συμβούλων (AAPC) https://www.linkedin.com/in/nicolaosantoniades/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *