Πρόσεχε κόσμε! Αγνές φιλίες δεν βρίσκεις εύκολα. Σε βοηθούν ή βοηθάς αν υπάρχει συμφέρον

Του Λουκή Γ. Λουκαΐδη
Ξεχάστε την παλιά παραδοσιακή κοινωνία της μικρής μας πατρίδας. Έχοντας υποστεί τόσες τραγωδίες, κρίσεις και κατ’ επέκταση καταπτώσεις του ηθικού και των αξιών, ένα μεγάλο μέρος της κυπριακής κοινωνίας παρουσιάζει σήμερα συμπτώματα σοβαρής παρακμής. Αυξήθηκε η ατομική συμφεροντολογία, η ανεντιμότητα, το ξεπούλημα της τιμής και της αξιοπρέπειας έναντι χρηματικού οφέλους με μίζες, δωροδοκίες κ.λπ. Η αισχροκέρδεια, η απάτη, ο δεκασμός δημοσίων λειτουργών, οι καταχρήσεις εξουσίας. Όλα αυτά υπήρχαν και στο παρελθόν σε κάποιο βαθμό. Τώρα όμως βρίσκονται σε κατάσταση έξαρσης. Ανώτατοι αξιωματούχοι του κράτους εξαγοράζονται. Διορισμοί σε αξιώματα γίνονται ευνοιοκρατικά και συμφεροντολογικά. Και ο κόσμος αδιαφορεί.

Όπως για παράδειγμα η υπόθεση Σάβιας. Και στη συνέχεια επέρχεται η κυπριακή λήθη… Και πάνω σε αυτή την αδιαφορία λειτουργεί και οικοδομεί ο κάθε αχρείος πολίτης. Αυξήθηκαν οι φόνοι από πληρωμένους εκτελεστές επιπέδου μαφίας του χείριστου είδους. Το ήθος της πολιτικής ζωής μειώθηκε. Το ενδιαφέρον των πολιτών για την τύχη των προσπαθειών για λύση του κυπριακού υποβιβάστηκε επικίνδυνα. Και ακόμα χειρότερο η νεολαία ουδόλως ενδιαφέρεται στην πλειοψηφία της για το τι μιλούν στα διάφορα θέρετρα της Ελβετίας για το μέλλον μας. Στην πραγματικότητα δεν τους ενδιαφέρει και πολύ το Κυπριακό. Ελλείψει άλλων ερεθισμάτων που θα έπρεπε να είχε προμηθεύσει στους νέους το κράτος όπως είναι ο αθλητισμός, οι τέχνες, οι πνευματικές δραστηριότητες κ.λπ. ενδιαφέρονται  φανατικά για το ΑΠΟΕΛ και την Ομονοια κ.λ.π. παρά για το τι είπε ή δεν είπε ο Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ή ο Τούρκος Υπουργός ή Πρόεδρος. Ασχολούνται περισσότερο με τα κινητά και τις καφετερίες. Τα επίπεδα της Παιδείας όλο και χαμηλώνουν και οι απόφοιτοι λυκείων περίπου δεν ξέρουν πώς να γράψουν το όνομά τους.

Το κράτος απέτυχε να ετοιμάσει ένα σύγγραμμα πρόσφατης κυπριακής ιστορίας. Να ξέρουν τα παιδιά τους εθελοντές ήρωές τους και πώς καταντήσαμε…  Να συγκρίνουν τη φυγοστρατία που παρατηρείται σήμερα με διάφορα μέσα. Τα κόμματα έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για την πορεία του προβλήματός μας που βρίσκεται στην άκρη του γκρεμού. Και αυτή η επικίνδυνη κατάσταση δεν απασχολεί τον κόσμο γενικότερα. Τον ενδιαφέρουν περισσότερο τα ταξιδάκια αναψυχής στο εξωτερικό και οι επιδείξεις πλούτου ή καλοζωίας.

Ο θεσμός της οικογένειας άλλαξε προς το χειρότερο. Υπάρχει τώρα πολύ μεγαλύτερος αριθμός συζύγων που εξαπατούν ο ένας τον άλλον χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα μεταξύ τους. Η προσωπική ηθική και αξιοπρέπεια μειώθηκε. Η Εκκλησία δεν διαδραματίζει αποτελεσματικό ηθικό ρόλο. Ζει και λειτουργεί ασχολουμένη με την πολιτική ή τις αγοραπωλησίες ακινήτων και άλλες επιχειρήσεις. Η δικαιοσύνη καρκινοβατεί. Οι τράπεζες έβγαλαν τη μάσκα και αποκαλύφθηκε η αισχροκέρδειά τους, και η αλαζονεία τους. Δεν αντιλαμβάνονται ότι υπήρξαν υπεύθυνοι για την οικονομική κρίση και κατατρέχουν τους καταθέτες με φανατισμό ως αν είναι εκείνοι που φταίνε. Οι επιστολές τους είναι γεμάτες θράσος και μιλούν αφ’ υψηλού χωρίς να συνειδητοποιούν ότι είναι απλές επιχειρήσεις που οφείλουν να σέβονται τους πελάτες τους όπως οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση… Και όσοι ξέρουν γράμματα ή έχουν καλό δικηγόρο, ξέρουν να αντισταθούν. Άλλοι όμως απλοϊκοί άνθρωποι βρίσκονται μέσα στα Δικαστήρια για να πληρώνουν αυθαίρετες πολλές φορές χρεώσεις. Προσωπικά είχα περίπτωση πελάτη που του κινήθηκε αγωγή για ποσό το οποίο είχε ξοφλήσει προ πολλού. Άρα πρόσεχε κόσμε! Αγνές φιλίες δεν βρίσκεις εύκολα. Σε βοηθούν ή βοηθάς αν υπάρχει συμφέρον. Θεματοφύλακες του Νόμου έχουν καταστεί πλήρως ανεξέλεγκτοι, αναστέλλοντας την πορεία της δικαιοσύνης εναντίον εγκληματιών αβέρτα για να είναι αγαπητοί και όχι μόνο. Μια παράδοση που υπήρχε και πριν, αλλά τώρα έφτασε στο ζενίθ της. Το ακέραιο μέρος της Αστυνομίας λιγόστεψε από φόβο των επικίνδυνων συναδέλφων τους. Ανήκουν πολλοί από αυτούς σε κυκλώματα κυβείας και κομματικών θελημάτων. Το επίπεδο των επιστημόνων όλο και πέφτει με αποτέλεσμα οι ασθενείς με σοβαρά νοσήματα να οδεύουν στο εξωτερικό για θεραπείες. Είναι βεβαίως γνωστή και η οικονομική κρίση λόγω του Α ή Β φαγάνα τραπεζίτη ή πολιτευομένου που κυκλοφορεί βγάζοντάς μας τη γλωσσά του. Ίσως αυτή η συμπεριφορά να είναι αυτή που μας αξίζει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *